O nouă atracţie turistică
Drumul Urșilor - Traseul are 25 de kilometri și înconjoară satul Orşova, atingând toate zonele de interes, şi pune în valoare natura, legendele, dar şi oamenii locului!
Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2024, 11:47
Ideea aparţine unui tânăr de doar 18 ani de pe Valea Gurghiului, Ştefan Iustin Covrig, care a dorit să păstreze tradiţiile şi obiceiurile zonei. El a realizat proiectul şi l-a prezentat reprezentanţilor Asociaţiei Visit Mureş.
Traseul are 25 de kilometri și înconjoară satul Orşova, atingând toate zonele de interes, şi pune în valoare natura, legendele, dar şi oamenii locului, spune Dana Matic, reprezentanta Asociaţiei Visit Mureş:
Este de fapt proiectul unui tânăr elev de clasa a XII-a şi pe noi ne bucură tare mult că tinerii mai au asemenea preocupări să-şi pună în valoare istoria şi poveştile locurilor de baştină.
Scurt şi la obiect Drumul Urşilor este un traseu de 25 de kilometri în jurul satului Orşova din valea Gurghiului care atinge cele mai importante atracţii turistice din zonă.
Fiecare bornă kilometrică prezintă turştilor povestea locurilor, spusă de către un bătrân din zonă.
Dana Matic: Fiecare km va avea o bornă pe care se va amplasa un cod QR la citirea lui vor intra nişte filmări cu bătrânii satului. Iustin s-a dus acasă la bătrânii satului şi a făcut interviu cu ei.
Drumul Urşilor va fi inclus şi ca un traseu alternativ în cadrul Via Transilvanica.
Site-ul Drumul Urşilor arată că misiunea acestui traseu turistic-istoric este aceea de a oferi oamenilor oportunitatea de a trăi experienţa unor zile în care să se conecteze cu natura, cu poveştile şi cu oamenii locului, dar mai ales a unor zile în care să se deconecteze de la preocupările zilnice.
Prin traseul Drumul Urşilor se doreşte readucerea la viaţă a unor locuri extraordinare, uitate sau chiar distruse, iar cele şapte zone tematice: Drumul Sării, Colinele Satului, Drumul lui Popa Ursu, Poteca Sălbatică, Drumul spre Apus, Uliţa Copilăriei şi Via Ursae.
Pe Drumul Sării, se arată pe site-ul traseului turistic, se traversează zona tainică a dealului sărat, Slatini, ocazie cu care vor fi puse în valoare depunerile şi formaţiunile de sare dar şi plantele specifice zonei.
Pe lângă natura deosebită, zona ascunde o istorie remarcabilă, plină de mister, precizează sursa citată.
De pe Colinele Satului se pot admira terenurile localnicilor „lucrate cu dragoste şi măiestrie”, iar prin traversarea unei păşuni, pot fi observate turme de oi, alături de ciobanii dornici de poveşti.
Drumul lui Popa Ursu este un traseu comemorativ a drumului pe care Popa Ursu l-a parcurs desculţ până la Reghin, care va pune în valoare şi hărnicia sătenilor.
Pe Poteca Sălbatică, iniţiatorii propun o incursiune în pădurile sălbatice, unde se spune că uriaşii care au locuit acolo ar fi ascuns comori ascunse între pereţii stâncoşi.
În cazul în care exploratorii nu vor găsi comorile, pot admira panorama spectaculoasă asupra zonei oferită de Piatra Orşovei.
Drumul spre Apus oferă drumeţilor o imagine aparte, în care soarele începe să apună peste crestele munţilor Gurghiului.
Ajunşi pe Uliţa Copilăriei, drumeţii au depus eforturi remarcabile peste zi, vor putea răsufla uşuraţi şi vor conştientiza adevărata importanţă a conservării naturii şi istoriei rurale.
Al şaptelea traseu, Via Ursae, este o variantă alternativă tematică dedicată traseului Via Transilvanica, considerat un traseu-inspiraţie pentru Drumul Urşilor.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: facebook Visit Mureș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.