Apele Dunării vor înregistra un vârf de debit în România
Vârful de debit în România, probabil va fi înregistrat către sfârșitul acestei luni, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 20 septembrie 2024, 10:38
Totuși, autoritățile spun că nivelul fluviului va fi departe de recordul înregistrat în anul 2006 și nu estimează probleme deosebite.
Este alertă și în Ungaria, unde Dunărea a ieșit deja din matcă, însă autoritățile cred că situația va putea fi ținută sub control.
Autoritățile sunt în alertă și monitorizează situația de pe Dunăre, după ce hidrologii au anunțat risc de viituri pe sectorul românesc, a precizat ministrul mediului, Mircea Fechet.
Vârful de debit se va înregistra cel mai probabil în data de 28 sau 29 septembrie, în funcție de precipitațiile care vor fi și în Serbia, dar și de ceea ce se întâmplă în bazinul superior al fluviului.
Mircea Fechet a menționat că în anul 2006, la Baziaș s-a înregistrat un record de 15.800m³/s.
Acum însă, se așteaptă doar la un maxim de 9.500-9.800m³.
Ministrul a mai spus că a propus în ședința de Guvern de miercuri o listă de investiții care să fie demarate de urgență în județele Galați și Vaslui, în principal proiecte privind amenajări hidrotehnice cu caracter nepermanent, cu rolul de a proteja comunele.
Printre acestea se numără și finalizarea barajului de la Suhurlui.
Mircea Fechet: Propunerea pe care am s-o fac este aceea de a transforma dintr-o amenajare cu funcția principală de irigații într-o acumulare nepermanentă, cu rolul de a proteja comunele, localitățile din aval de o capacitate mai mică, dar specialiștii vor decide volumul necesar pentru acea amenajare.
Reporter: În Ungaria este stare de alertă după ce Dunărea a ieșit din matcă, a acoperit cheiurile capitalei Budapesta și a ajuns până la Parlament.
Premierul Viktor Orbán a dat asigurări că nivelul apelor este sub nivelul recordului din 2013 și s-a arătat încrezător că situația va putea fi ținută sub control.
Alina Bordeiașu/ RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.