Noi artefacte valoroase descoperite în situl arheologic de la Băile Figa (BN)
O echipă de specialişti din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, care efectuează cercetări în situl arheologic de la Băile Figa din judeţul Bistriţa-Năsăud, a descoperit noi artefacte valoroase, printre care unelte din lemn cu o vechime considerabilă, a anunţat, conducerea instituţiei.
Articol editat de Cristian Zoicaș, 21 septembrie 2024, 10:16
Fotografiile postate pe Facebook prezintă, printre altele, un baros, un jgheab şi o troacă de lemn de mari dimensiuni, cu o vechime estimată la circa 3.000 de ani, folosite, cel mai probabil, la perforarea şi desprinderea blocurilor de sare cu ajutorul apei.
Băile Figa este singurul sit de exploatare a sării cercetat vreodată în mod sistematic în Bazinul Carpatic şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai relevante situri de acest gen din toată Europa.
Reprezentanţii muzeului menționează, pe pagina de socializare a instituţiei că artefactele descoperite în situl de la Băile Figa sunt ‘excepţional de bine păstrate’, iar acest lucru se datorează tocmai faptului că au stat în nămol sărat şi au avut condiţii foarte bune de conservare.
Bunurile prelevate din sit urmează să fie depozitate corespunzător, urmând ca restauratorii să intervină cu tehnici specifice.
Agerpres