Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului
Romanul de debut al Marei Wagner, În spatele blocului, apărut în colecția Cuaternar a Editurii Nemira este o carte despre copilăria și adolescența petrecute în comunism, cu toate jocurile și micile ritualuri care colorau viața într-o epocă gri.
Articol editat de cristina.rusu, 22 septembrie 2024, 00:00
Pentru toți copiii din anii ’80, în spatele blocului începea o lume în sine, cu jocuri, prietenii și reguli proprii.
În spatele blocului îți dădeai întâlnire prin bilețele trimise „cu poșta“ prin prieteni și „ți se cerea prietenia“, tot acolo săreai coarda, jucai elasticul, leapșa, hoții și vardiștii. Pentru mulți dintre adulții de azi, mare parte din copilăria și adolescența în comunism s-au petrecut în spatele blocului, nu doar la cozi pentru alimente pe cartelă și învățat pentru examenul de treaptă. În spatele blocului nu erau parcările pline de mașini de azi, erau comunități de copii mai mari și mai mici, de adulți și bătrâni, o lume a socializării greu de înțeles pentru unii treizeci și ceva de ani mai târziu.
În romanul Marei Wagner imaginile gri ale ultimei perioade comuniste, cea ținută minte mai ales pentru lipsa de alimente, căldură și curent, sunt străbătute de culori vii și o doză sănătoasă de optimism. Un roman pentru tinerii de atunci și pentru tinerii de azi, pentru reamintire și pentru ținere de minte, despre viața obișnuită a unei adolescente ce se descoperă pe sine într-un univers care pare să-i scape de sub control. Avem de toate în cartea Marei Wagner: jocurile și idilele din spatele blocului, lupta pentru note bune de la școală, țevile cu cornete și alte jucării improvizate, păduchii cu care se pricopseau copiii în vacanța mare etc.
În miezul acțiunii o avem pe adolescenta Maria, îndrăgostită și cu multe dileme amoroase, o fată de treisprezece ani, care nu știe ce vrea de la viață, încă neștiutoare în lumea care o înconjoară. Mereu neliniștită sau prea zburdalnică, ne vorbește despre ea, despre familia ei, vecinii din bloc și din cartier, despre jocurile copilariei, dar și despre cozi, marfă puțină, rație de alimente și mai ales despre comportamentul contradictoriu al adulților, modul cum văd viața și se raportează la copiii lor și la probleme.
Autoarea se transpune în personajul principal și ne prezintă cu candoare și cu multă minuțiozitate întâmplările unei copile care se maturizează încet. Drama propriu-zisă nu este una complicată, dar este un suport perfect pentru a zugrăvi o epocă destul de recentă și sumbră, care însă devine colorată și interesantă când este văzută prin ochii unei tinere.
Este povestea unei întregi generații care a trăit sub semnul comunismului. Având foarte multe restricții și foarte multe lucuri de respectat, va stârni multe amintiri celor care s-au născut și au copilărit în această perioadă istorică. Îți va aminti cu multă nostalgie despre aventurile din copilărie și vacanțele de atunci.
Este admirabilă încercarea autoarei de a recrea scene binecunoscute, cum ar fi momentul în care primeai un prețios pachet cu de toate din străinătate sau modul în care se organizau serile de vizionat filme pe casete video.
Stilul autoarei este ușor de parcurs, te fascinează și nu vei reuși să pleci din lumea ei până nu vei ajunge să vezi ce s-a întâmplat cu personajele principale. Modul ei de a transpune idei te vor face să înțelegi cât de imporantant este lucrul și persoana pe care o ai lângă tine.
În spatele blocului este o carte potrivită pentru cei care vor să afle mai multe despre lumea comunistă și modul în care trăiau oamenii în acei ani aprigi ai istoriei, e o carte care mizează foarte mult pe factorul nostalgie: o poveste care se întinde pe un singur an, 1987, urmărind o adolescentă și reușește să readucă un pic din atmosfera finalului de comunism în România, din perspectiva ei.
Savoarea acestui roman rezidă în micile detalii ce recompun viața de atunci, surprinde candoarea unei copilării lipsite de comodități și bunuri materiale, dar pline de relații de amiciție și mici complicități, ce se traduc printr-un șir nesfârșit de jocuri și distracții. E un fel de culegere de buzunar cu detalii pierdute în timp, iar Mara Wagner consemnează cu atenție tot felul de lucruri de care am tot auzit, dar pe care nu le-am văzut niciodată strânse laolată.
Proză a adolescenței sub comunism, din seria confesională, scrisă cu implicare și cu talent, cartea Marei Wagner se integrează unui trend literar născut din nevoia unanimă de a mărturisi despre o lume întunecată. Cu grijă pentru poveste, romanul degajă emoție autentică, participare și nu în ultimul rând o vocație a dialogului, zice Doina Ruști despre cartea Marei Wagner.
Cartea o puteți găsi la Sediul Central al Bibliotecii Județene Cluj, la sala de Literatură Română.
Rodica Uifălean, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.