MAE îndeamnă cetăţenii să evite orice călătorie în Liban
Au fost cele mai intense bombardamente israeliene asupra Libanului de după războiul din 2006, iar un oficial libanez a declarat pentru Reuters că în țara sa nu s-au mai înregistrat atâtea victime într-o singură zi de la războiul civil care s-a încheiat în 1990.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 24 septembrie 2024, 10:19
Sute de persoane au fost ucise luni, 23 septembrie, în Liban în cele mai intense bombardamente israeliene din ultimele decenii.
Israelul spune cã a lovit circa 1300 de ținte Hezbollah și cã a distrus o parte importantã din arsenalul grupãrii islamiste.
Comunitatea internaționalã avertizeazã cã Orientul Mijlociu ar putea fi atras într-un conflict amplu, iar aliatul Hezbollahului, Iranul spune cã vor fi „consecințe ireversibile”.
Cel puțin 492 de persoane au fost ucise și 1645 rănite, potrivit ministerului libanez al Sănătății, care a precizat că printre victime se numără și 35 de copii.
Zeci de mii de civili au fugit din calea atacurilor, care au vizat în special bastioanele Hezbolah din sudul Libanului și din valea Bekaa.
Israelul spune că a vizat 1300 de obiective ale Hezbolah, iar ministrul apărării a declarat că au fost distruse zeci de mii de rachete și de proiectile de artilerie ghidată din arsenalul pe care Hesbolahul și l-a făcut în ultimii 20 de ani.
Potrivit estimărilor israeliene, Hezbolahul ar avea, printre altele, 150.000 de rachete, inclusiv unele capabile să lovească ținte aflate adânc în Israel.
Bombardamentele marchează o escaladare puternică a conflictului dintre Israel și Hezbolah, care a izbucnit cu aproape un an în urmă, când gruparea islamistă a lansat rachete ca să-și arate sprijinul față de Hamas.
Șeful diplomației europene, Jose Borell, a atenționat ieri că aproape s-a ajuns la un război în toată regula, iar miniștrii de externe ai G7 au avertizat că Orientul Mijlociu riscă să fie atras într-un conflict amplu din care nicio țară nu are de câștigat.
Ministerul român de Externe îndeamnă cetăţenii să evite orice călătorie în Liban şi le recomandă ferm celor care se află deja acolo să părăsească ţara prin cursele aeriene încă disponibile.
Totodată, cetăţenii români aflaţi în Liban sunt chemaţi să îşi înregistreze prezenţa la ambasada noastră la Beirut.
Cătălin Gomboș/ RADIO ROMÂNIA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.