Alimente care luptă împotriva inflamaţiilor din organism
Experţii susţin uneori despre inflamaţii că sunt un rău necesar.
Articol editat de cristina.rusu, 25 septembrie 2024, 12:00
Pe de o parte, acest răspuns de bază al sistemului imunitar ne ajută să rămânem în siguranţă şi să ne vindecăm de anumite boli, deşi nu este întotdeauna plăcut, deoarece provoacă adesea simptome precum roşeaţă, umflare şi durere.
Alimente care luptă împotriva inflamaţiilor din organism – Experţii susţin uneori despre inflamaţii că sunt un rău necesar.
Dar atunci când nivelul inflamaţiei din corp rămâne ridicat timp de luni sau ani – chiar şi în absența unei ameninţări – poate crea riscuri pentru sănătate.
Inflamaţia cronică netratată poate creşte riscul unor probleme grave de sănătate, printre care se numără cancerul, bolile cardiovasculare, artrita şi afecţiunile metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.
Inflamaţiile cronice, despre care unele studii estimează că afectează aproximativ o treime dintre adulţii din SUA, sunt dificil de diagnosticat.
Simptomele pot varia foarte mult şi nu există niciun test care să le poată diagnostica în mod cert.
Dietele bogate în alimente procesate şi produse zaharoase sunt legate de inflamaţiile cronice, în timp ce consumul unor alimente sănătoase – fructe proaspete, legume, fibre şi unele grăsimi – s-a dovedit că ajută la reducerea acestora.
Dr. Sean Spencer, medic gastroenterolog şi cercetător la Universitatea Stanford, susţine că fibrele din legume sunt esenţiale pentru hrănirea şi menţinerea microbiomului intestinal, care semnalează sistemului imunitar să menţină inflamaţia scăzută.
Antioxidanţii din legumele cu frunze verzi pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamaţiilor.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.