Folosirea iluminatului în comunitate – Cluj-Napoca
Două personalități internaționale în domeniul iluminatului, de mai mult de 25 de ani, vin la Cluj-Napoca pentru a povesti, în cadrul unei conferințe cu specialiști de la UTCN, despre modul în care iluminatul poate fi implicat cu succes în comunitate și modul în care ne afectează lumina.
Articol editat de cristina.rusu, 25 septembrie 2024, 13:24
„Folosirea iluminatului ca instrument de implicare a comunităților” este numele conferinței organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Martin Lupton și Sharon Stammers cei mai renumiți specialiști în iluminat, la ora actuală, formează împreună Light Collective, o consultanță în domeniul iluminatului.
Ei au lucrat peste tot în lume și au un portofoliu uriaș de proiecte inovative care include producție de filme, artă, evenimente, abordarea comunităților, activism în iluminat, expoziții, iluminat arhitectural, cărți și educație.
Cei doi vor susține conferința de la Cluj, cu noutățile în iluminat și care nu este adresată doar specialiștilor, explică Dorin Beu, conferențiar în iluminat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Așadar, conferința internațională de iluminat susținută de Light Collective are loc în 26 septembrie de la ora 14.00, la HUB UTCN, fosta Casă de Modă din Cluj.
Martin Lupton și Sharon Stammers au demarat Light Collective în 2009. În 2019, Light Collective a primit premiul People of the Year în cadrul Lux Awards în semn de recunoaștere a muncii lor și pentru proiectul de activism global denumit Women In Lighting care a primit și Premiul LIT în 2020.
Collected Light:
Ne spunem Light Collective fiindcă vrem să creăm proiecte care angrenează colectiv grupuri mari de oameni, utilizând mediul luminos și ca urmare am fost implicați în multe astfel de proiecte, iar câteva exemple vor fi prezentate în cadrul conferinței.
Scopurile finale au fost foarte diferite, dar toate au pornit de la metodologia implicării multor oameni pentru a crea la un nivel mic, pentru ca în final să aibă efect la o scară mare, atunci când toate eforturile erau combinate.
Creația colectivă utilizând lumina poate fi extrem de puternică ca metodă de a conecta oameni.
Poate fi emoțională și să creeze experiențe unice pentru oamenii implicați și câteodată evocă un sentiment de proprietate asupra unui proiect, iar în alte cazuri conduce la o schimbare socială sau ajută la consolidarea unei comunități.
Arătând oamenilor felul în care lumina poate face diferența în viețile noastre, prin implicarea lor în procesul creativ, în final ajută oamenii să înțeleagă cât de importantă este lumina în viețile noastre și cum o poate face mai bună.
Fotografie: Photo Activate: Many Hands Make Light Work / Wellington Lux Festival
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.