Viitura prognozată pe Dunăre nu ar trebui să ridice probleme
Hidrologii estimează că nivelul maxim al debitului fluviului va fi mai mic decât se credea iniţial.
Articol editat de cristina.rusu, 25 septembrie 2024, 11:35
Vârful viiturii, de 8.000 metri cubi pe secundă, ar urma să fie atins luni, 30 septembrie, iar această valoare poate fi gestionată de autorităţi fără probleme, este concluzia reprezentanţilor din instituţiile centrale şi locale cu atribuţii în situaţii de urgenţă.
Marți, 24 septembrie, la o şedinţă pe acestă temă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a subliniat că măsurile trebuie luate și a spus că nu există niciun motiv pentru ca autoritățuile să fie luate ”prin surprindere”.
În plus, prognozele meteorologilor impun o atenţie suplimentară, pentru că datele indică emiterea unui cod portocaliu de precipitaţii în cursul zilei de vineri, 27 septembrie, deoarece de sâmbătă până luni, în sud-vestul, sudul şi centrul țării, va ploua, iar cantitățile de apă vor fi însemnate:
Urmează să vedem cum evoluează situația, deci asta este partea care poate să aducă alte dureri de cap, și anume viituri surpriză și cantități mari care să cadă ca și nowcasting.
Putem să ajungem în timpul codului portocaliu la un nowcasting de cod roșu.
Este o situație care va fi în paralel cu viitura pe Dunăre și județele care vor fi sub cod vor trebui să fie în alerta maximă, activarea grupelor operative dacă este nevoie din timp, creșterea gradului de alertă la inspectorate și asigurarea că mijloacele de intervenție bărci, tot să fie pregătite.
Dacă ne va da codul vineri și va intra sâmbătă, din nou avem timp să ne pregătim dacă avem informații că vor fi zone critice.
Între timp, zonele cu risc de inundaţii au fost verificate de specialişti, mii de saci au fost umpluţi cu nisip, iar o parte dintre ei au fost duşi deja în zona de apărare.
RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.