100 de ani de săpături arheologice în cetăţile dacice
„O lume nouă în căutarea celor vechi. Un veac de arheologie sub egida Universității Clujene la Cetățile Dacice și Ulpia Traiana Sarmizegetusa”.
Articol editat de cristina.rusu, 27 septembrie 2024, 15:26
O lume nouă în căutarea celor vechi este numele unei expoziţii prin care Universitatea Babeş-Bolyai marchează împlinirea a 100 de ani de la iniţierea primelor cercetări arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munţii Orăştiei şi ale şantierelor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
UBB este singura universitate din România care patronează două situri arheologice aflate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de o importanţă capitală pentru istoria românilor şi a spaţiului est-european.
Ce obiecte vor fi expuse ne spune Ana Sima de la Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar UBB.
Ana Sima: Acum 100 de ani, în 1924, printre profesorii chemaţi la Cluj pentru a asigura funcţionalitatea învăţământului superior la universitatea de aici (ştim că o parte din profesori erau de la Bucureşti şi o altă parte de la Iaşi) se afla şi profesorul DM Teodorescu, căruia îi datorăm deschiderea acestor prime cercetări sistematice.
Practic marcăm 100 de ani în care universitatea a patronat academic descoperirile arheologice de la cele două situri; cu care ne mândrim de fapt astăzi, pentru că Universitatea Babeş-Bolyai este singura universitate din România – şi printre puţinele din Europa – care patronează două situri Unesco.
Andrea Nagy: Ce obiecte vor fi expuse?
Ana Sima: Expoziţia are două componente, o parte indoor şi una outdoor.
Profităm de spaţiul acela pietonal din faţa universităţii pentru a ieşi în comunitate cu acest patrimoniu pe care îl patronăm.
Aşadar pentru componenta de indoor, care va fi amplasată la etajul II al clădirii centrale UBB, avem câteva dintre cele mai reprezentative obiecte descoperite în cele două situri arheologice vreme de 100 de ani.
Pentru partea de outdoor veţi regăsi, practic din 30 septembrie şi până în 15 noiembrie, pe pietonala din faţa UBB, cele mai fascinante instantanee din aceste săpături arheologice (dintre care cam 90% sunt inedite, nu au mai fost prezentate până acum).
Vă invităm ca, atunci când ieşiţi în oraş, să treceţi prin faţa universităţii pentru a le descoperi.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.