Noaptea cercetătorilor Europeni 2024
Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni îi invită pe toți, cu mic cu mare, să descopere minunata lume a științelor.
Articol editat de Popovici Ioana, 27 septembrie 2024, 11:29
Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor care își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi această muncă de cercetare.
Anual, în ultima zi de vineri a lunii septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni face știință accesibilă tuturor prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ. Vor avea loc și conferințe, jocuri, concursuri, dar și multe atracții.
Și Facultatea de Geografie din cadrul Extensiei Sighet a UBB Cluj-Napoca organizează astfel de eveniment pentru al treilea an consecutiv.
asistent universitar Bumbak Silviu:
Găzduim acest eveniment pentru a treia oară și ne bucură nespus acest lucru. În primul rând aș vrea să vă spun câte ceva despre eveniment în sine și despre despre proiectul care îl susține. Acest eveniment se desfășoară simultan în foarte multe orașe din Europa, are loc în aceeași zi în peste 400 de orașe, printre care și Sighetu Marmației din peste 23 de de țări. Este posibil datorită unui proiect de anvergură numit Science4future sau Știința pentru viitor, care încearcă să aducă în fața publicului domeniul cercetării, în special al științei, dar mai ales al cercetării, astfel încât publicul intrând în legătură cu persoane, cadre didactice, cercetători sau persoane care lucrează în diverse entități, care dezvoltă activități, servicii sau produse care au la bază anumite rezultate provenite din zona cercetării.
Publicul are ocazia să intre în legătură directă cu aspectele acestea și să vadă cu ochii lor ce se întâmplă și cum anume sunt aplicate unele aspecte conceptuale, metodologice sau tehnice, care poate până atunci au rămas așa, în sfera abstractului.
Pentru că evenimentul este găzduit la Facultate de geografie. Avem câteva standuri din partea din partea noastră, coordonate de către studenți și masteranzi, sub îndrumarea cadrelor didactice, unde vor fi prezentate câteva aspecte care țin de domeniul nostru. Avem, spre exemplu, un stand unde vor fi prezentate machete 3D ale reliefului, reprezentând unități de relief din zona din zona Sighet.
Vom avea un alt stand centrat pe domeniul cartografiei, unde vor fi prezentate într-o formă interactivă hărți provenind din diferite perioade istorice. Apoi îi avem alături de noi pe reprezentanții a două cluburi de robotică din oraș. Este vorba despre clubul TechX de la Colegiul Național Dragoș Vodă, respectiv despre clubul Alpha88 de la Școala Gimnazială George Coșbuc și de asemenea, îi vom avea alături de noi pe reprezentanții Astroclubului Sarm Sighet.
Tot în cadrul acestui eveniment, la fel ca și anii precedenți, va fi organizat un tur al catacombelor care se regăsesc sub clădirea facultății. Cei care vor să viziteze aceste spații o pot face doar cu o programare în prealabil.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!