A doua licitație pentru producătorii de hidrogen verde
Condițiile de participare au fost publicate vineri, 27 septembrie.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 28 septembrie 2024, 11:40
Comisia Europeană a publicat vineri condițiile de participare la cea de-a doua licitație pentru producătorii de hidrogen verde.
Aceasta va fi organizată în decembrie.
Executivul european va oferi subvenții! Acestea sunt în valoare de peste 1.000.000.000 euro pentru companiile din domeniu. Anul trecut, la licitația-pilot, au fost acordate subvenții de 800 de milioane de euro. În 2023 România nu a participat cu niciun proiect.
Licitația va fi deschisă pe 3 decembrie, iar companiile producătoare de hidrogen verde vor avea la dispoziție două luni pentru a-și depune ofertele.
Comisia Europeană pune acum la dispoziție 1,2 miliarde de euro sub formă de subvenționare a prețului de producție a hidrogenului verde, care în acest moment este mai mare decât cel al hidrogenului obținut prin mijloace poluante. Astfel, industria consumatoare de hidrogen va putea înlocui consumul poluant cu unul nepoluant, ca parte a politicilor europene de reducere a gazelor cu efect de seră. Câștigătorii vor fi triați în ordinea ofertelor. Principiul utilizat – cel mai mic preț este cel favorizat.
Șapte producători au câștigat anul trecut
Anul trecut, la prima licitație au câștigat șapte producători din patru țări europene: Spania, Portugalia, Finlanda și Norvegia. Ultima s-a calificat, deși nu este în Uniune, în virtutea faptului că face parte din Zona Economică Europeană.
Cei șapte producători au primit un total de 720 de milioane de euro ca subvenție-suport pentru o perioadă de până la 10 ani pentru cantitățile licitate. Un element important este faptul că proiectele care pot fi depuse nu trebuie să vină strict de la companiile care produc în acest moment hidrogen verde, ci și de la companii care au în dezvoltare astfel de capacități și pot livra începând cu anul 2030.
În mod obișnuit, statele cu o industrie consumatoare de hidrogen au dezvoltat politici de stimulare a producției de hidrogen verde pentru a profita de fondurile europene.
România are o astfel de industrie consumatoare. Cu toate acestea, pentru partea de producție de hidrogen verde, lipsește cu desăvârșire de pe harta europeană.
BOGDAN ISOPESCU, RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.Bogdan Isopescu, Rador Radio România