Consumul unei cantităţi mici de ulei de măsline, benefic pentru sănătate
Uleiul de măsline, baza dietei mediteraneene, este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate.
Articol editat de cristina.rusu, 28 septembrie 2024, 12:00
Cercetătorii de la Universitatea din Florida fac lumină în acest sens printr-un studiu recent.
Studiul, publicat în „Journal of the American Heart Association”, a constatat că atât cantităţile mici, cât şi cele mari de ulei de măsline au redus nivelurile de colesterol „rău” (LDL).
Cu toate acestea, participanţii la dieta cu conţinut scăzut de ulei de măsline au arătat o îmbunătăţire susţinută a markerilor cardiometabolici, chiar şi pe parcursul unei perioade de patru săptămâni.
Participanţii care au consumat mai puţin de o linguriţă de ulei de măsline pe zi au avut reduceri semnificative ale colesterolului LDL, colesterolului total, colesterolului HDL, apolipoproteinei B şi nivelurilor de zahăr din sânge.
În schimb, cei care au consumat patru linguri zilnic nu au avut un beneficiu la fel de mare. Cercetătorii au urmărit 40 de adulţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani, cu risc crescut de boală cardiovasculară aterosclerotică.
Timp de patru săptămâni, au urmat o dietă întreagă pe bază de plante.
Unii dintre participanţi au folosit zilnic patru linguri de ulei de măsline, în timp ce alţii au folosit mai puţin de o linguriţă.
Autorul principal, dr. Monica Aggarwal, a subliniat că, în timp ce o dietă pe bază de plante este în general mai bună decât dieta standard americană, studiul şi-a propus să afle dacă uleiul de măsline în sine este benefic sau pur şi simplu mai puţin dăunător decât alte grăsimi.
Conform studiului, cantităţi mai mici de ulei de măsline au dus la reduceri mai mari ale colesterolului LDL şi ale altor markeri cardiometabolici.
Dr. Aggarwal a subliniat că un consum de cantităţi mai mici poate fi mai benefică pentru sănătatea inimii decât se credea anterior.
Dr. Jennifer Wong a remarcat că dietele cu conţinut scăzut de grăsimi, chiar şi cele sănătoase precum uleiul de măsline, duc la profiluri metabolice mai bune.
Monique Richard, specialist în nutriţie, a repetat acest lucru, explicând că, deşi o cantitate moderată de ulei de măsline este benefică, prea mult poate compensa alţi nutrienţi.
Celor care se întreabă care este cantitatea ideală de ulei de măsline, Richard le-a sugerat să consulte un expert în nutriţie.
În general, 450-540 de calorii din grăsimi (50-60 de grame pe zi) sunt recomandate pentru o dietă de 1.500-1.800 de calorii.
Deoarece o lingură conţine aproximativ 120 de calorii şi 14 grame de grăsime, este uşor să fie depăşite cantităţile recomandate.
Deşi măsurarea precisă nu este necesară pentru majoritatea oamenilor, a fi conştienţi de aportul de grăsimi este esenţial pentru sănătatea inimii.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.