Pământul va avea o „a doua Lună”
Această „a doua Lună” a Pământului va fi prea mică pentru a putea fi văzută cu ochiul liber. Însă, va putea fi observată cu ajutorul unui telescop profesional.
Articol editat de cristina.rusu, 28 septembrie 2024, 14:00
Pământul va avea o „a doua Lună” începând de duminică, 29 septembrie, când un mic asteroid va fi capturat de atracția gravitațională a planetei.
Asteroidul a fost reperat pentru prima dată de sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) al NASA la data de 7 august.
Oamenii de știință i-au calculat traiectoria într-un studiu publicat în Research Notes of the American Astronomical Society.
Asteroidul, denumit de oamenii de știință 2024 PT5, provine din centura de asteroizi Arjuna, care conține roci ce urmează o orbită destul de asemănătoare cu cea a Pământului.
Ocazional, unii dintre acești asteroizi se apropie relativ mult, ajungând până la 2,8 milioane de mile, adică la 4,5 milioane de kilometri față de Pământ.
Potrivit cercetătorilor implicați în studiu, dacă un astfel de asteroid se deplasează cu o viteză relativ mică, de aproximativ 3.540 km/h, câmpul gravitațional al Pământului poate exercita o influență puternică, suficientă pentru a-l prinde temporar.
Ceea ce este exact ceea ce se va întâmpla. Începând cu acest weekend, acest mic asteroid va petrece aproximativ două luni pe orbita Pământului, potrivit bbc.com.
Cât ar urma să rămână „a doua lună” pe orbita Pământului?
Doctorul Jennifer Millard, astronom și gazda podcastului Awesome Astronomy, a declarat pentru programul „Today” al BBC că asteroidul va intra pe orbită pe 29 septembrie și apoi se preconizează că va pleca pe 25 noiembrie.
Nu va face o revoluție completă în jurul planetei noastre, ci doar își va modifica orbita, va fi ușor răsucit de planeta noastră și apoi își va continua drumul vesel, a spus ea.
Asteroidul are o lungime de aproximativ 10 metri în comparație cu luna Pământului, care are un diametru de aproximativ 3.474 de kilometri.
Deoarece este mic și format din rocă mată, acesta nu va fi vizibil pentru oamenii de pe Pământ, chiar dacă aceștia folosesc binocluri sau un telescop de acasă.
Telescoapele profesionale vor fi capabile să o detecteze. Așadar, veți putea urmări online o mulțime de imagini minunate cu acest punct mic care se deplasează printre stele cu o mare viteză, a declarat doctorul Millard.
Mini-lunile au mai fost observate și se crede că multe altele ar fi trecut neobservate.
Unele chiar revin pentru vizite repetate, asteroidul 2022 NX1 a devenit o mini-lună în 1981 și din nou în 2022. O
amenii de știință se așteaptă ca 2024 PT5 să revină pe orbita Pământului în 2055.
Radio România
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.