Ascultă Radio România Cluj Live

Obiceiuri periculoase de curățenie, la care ar trebui să renunțăm!

Pregătiți-vă pentru o listă exhaustivă cu cele mai „grave infracțiuni casnice”!

Obiceiuri periculoase de curățenie, la care ar trebui să renunțăm!

Articol editat de cristina.rusu, 29 septembrie 2024, 11:00

Cu toții căutăm modalități, trucuri și tertipuri de a face curățenia mai rapidă și mai ușoară. Cu toate acestea, unele obiceiuri casnice pot fi serios dăunătoare sănătății noastre.

 

Obiceiuri periculoase de curățenie, la care ar trebui să renunțăm! Indiferent dacă lăsați prosoape umede pe podea sau folosiți același burete de bucătărie mult prea mult timp, pregătiți-vă pentru o listă exhaustivă cu cele mai „grave infracțiuni casnice”.

Este posibil ca dvs. și membrii familiei să fi dezvoltat în timp anumite obiceiuri periculoase sau nocive care vă inhibă capacitatea de a face treaba mai eficient.

Menținerea unui spațiu de locuit îngrijit și ordonat este esențială pentru bunăstarea noastră, dar nu toate obiceiurile de curățenie sunt create egal. De fapt, unele practici comune pot face mai mult rău decât bine. De la prea multe produse de curățare care folosesc substanțe chimice toxice până la neglijarea anumitor zone, este crucial să fiți conștienți de obiceiurile mai puțin eficiente de dereticare pentru a vă asigura în spațiul de locuit un mediu salubru și proaspăt.

Unele deprinderi de curățare considerate ca fiind rele nu fac altceva decât să vă murdărească mai rău locuința, avertizează experții. Având atâtea lucruri de igienizat și atât de multe moduri de a face acest lucru, este ușor să cădem într-unele capcane de curățare fără ca măcar să ne dăm seama.

Fie că ați urmat câteva sfaturi de curățenie online și pur și simplu nu vă sunt la îndemână, fie că nu ați fost niciodată prea siguri ce să faceți în primul rând, aceste deprinderi greșite de eliminare a murdăriei sunt pe cât de ușor de preluat, pe-atât de nesănătoase.

De la felul în care pulverizați produsele până la cât de des curățați, aceste obiceiuri periculoase de curățare pot face mai mult rău decât bine. Uneori este evident când curățați ceva în mod incorect. Alteori nu este, până când se întâmplă ceva, cum ar fi deteriorarea anumitor obiecte din casă sau chiar o boală de piele sau respiratorie.

Cele mai periculoase obiceiuri de curățenie

Permiteți acumularea teancurilor de hârtii – Chiar și cu facturarea și operațiunile bancare online, există încă un munte de hârtii care ajunge în casele noastre.

Reviste, ziare, lucrări școlare și proiecte, toate au tendința de a se îngrămădi. Nu lăsați acest lucru să se întâmple!

Desemnați un loc în holul de la intrare pentru toată poșta, periodicele și formularele de hârtie și păstrați un tocător (distrugător) de documente sau un coș de reciclare în apropiere.

Cel puțin o dată pe săptămână, sortați și finalizați acțiunea de aruncare, atât de necesară.

Păstrați pentru un timp documente importante, cum ar fi bonurile fiscale, faceți fotografii digitale ale operelor de artă speciale ale copiilor sau încadrați-le pentru a fi expuse și distribuiți reviste caselor de bătrâni, școli sau pur și simplu citiți articolele online.

Lăsați prosoapele umede și perdelele de duș strânse – Doriți să petreceți cât mai puțin timp pentru a curăța mucegaiul de pe suprafețele băii?

Nu lăsați draperiile de duș umede strânse și prosoapele umede la grămadă pe podea.

Asigurați-vă că lăsați câțiva centimetri de spațiu de fiecare parte a perdelei de duș, astfel încât aerul să circule și să o ajute să se usuce. Acest lucru va reduce mucegaiul și umezeala.

În ceea ce privește prosoapele umede de pe podea, acestea vor da băii acel miros de mucegai și, de asemenea, tind să atragă dăunători precum furnicile.

Acesta este unul dintre cele mai simple obiceiuri periculoase la care trebuie să renunțați chiar acum.

Închiderea perdelei de duș după fiecare utilizare, va duce la uscarea sa mai rapidă și va descuraja dezvoltarea mucegaiului, iar simpla atârnare a prosoapelor umede la uscat, va duce la obținerea unei a doua sau chiar a treia utilizări și astfel veți ușura încărcarea de rufe a mașinii de spălat.

Folosiţi prea multe produse de curățare – Dacă un pic de soluție funcționează, atunci o sticlă întreagă va funcționa mai bine și mai repede? Corect? Nu așa stau lucrurile.

Acele videoclipuri de curățare cu toată spuma aferentă sunt satisfăcător de vizionat, dar prea multă soluție poate lăsa o peliculă care atrage murdăria.

Când folosiți prea mult produs, există și riscul ca reziduurile să rămână active și să intre în conflict cu alte produse de curățare pentru a forma vapori periculoși.

Se recomandă să folosiți întotdeauna câte un produs, în cantitățile recomandate de producător și să nu omiteți clătirea dacă este recomandat pe etichetă.

De aceea ar trebui să citiți instrucțiunile și să utilizați întotdeauna cantitatea recomandată sau chiar puțin mai puțin.

Pierdeți timp și bani pe produsele cumpărate suplimentar, prea des, și cu apa pentru a-l clăti.

Curățaţi cu „unelte” murdare – Cum vă puteți aștepta la rezultate curate când utilizați instrumente de curățare murdare? Dacă mașina dvs. de spălat are un miros de la bacteriile acumulate în reziduurile de detergent, hainele vor mirosi.

Dacă sacul sau filtrul dvs. de vid este umplut cu praf, nu va mai face o treabă bună în aspirare.

Faceți-vă timp pentru a curăța temeinic uneltele după fiecare utilizare, golindu-le complet sau spălându-le în apă fierbinte și adăugând un dezinfectant. Sau, și mai bine, înlocuiți-le periodic cu „unelte” noi.

Folosiți un șervețel dezinfectant pentru a curăța întreaga baie – Șervețelele dezinfectante de unică folosință sunt excelente pentru ștergerea rapidă a chiuvetei din baie.

Dar acel pătrat cu greu conține suficient dezinfectant pentru a curăța o baie întreagă.

În momentul în care ajungeți la scaunul și mânerele toaletei, calitățile dezinfectantului deja au dispărut și pur și simplu răspândiți bacteriile de pe o suprafață pe alta.

Pentru a fi eficient, șervețelele trebuie să conțină suficientă umiditate dezinfectantă, astfel încât suprafața să rămână umedă timp de cel puțin patru minute.

Pentru o curățare temeinică, utilizați mai multe șervețele sau o cârpă curată și suficientă soluție de dezinfectare și apă.

Lăsați vase murdare în chiuvetă – Cât timp ar dura să puneți paharul murdar în mașina de spălat vase în loc de chiuvetă? Lăsarea vaselor murdare în chiuvetă este terenul de reproducere perfect pentru bacterii și un „jackpot” pentru insectele flămânde.

Antrenați-i pe toți cei din gospodărie să pună vasele în mașina de spălat vase sau să le spele imediat.

Lăsarea vaselor murdare în chiuvetă este unul dintre cele mai rele obiceiuri de curățare care vă țin casa dezordonată.

Când vasele sunt lăsate să stea, alimentele se întăresc și devin mai greu de îndepărtat. Plus că un munte de vase în chiuvetă face sarcina mult mai grea decât trebuie. Devine o mare corvoadă care vă va lua o mare parte din timp.

Dacă obișnuiți să puneți vasele direct în mașina de spălat vase sau să curățați pe măsură ce le folosiți, bucătăria dvs. va fi în general mult mai curată.

Purtați pantofii de afară în casă – Vă ia doar câteva secunde pentru a vă scoate pantofii de fiecare dată când intrați din exterior; acest lucru vă va economisi ore întregi de aspirat.

Ca să nu mai vorbim de bacteriile și germenii care vor rămâne în afara zonelor de locuit.

Indiferent dacă intrarea se face printr-o anticameră sau pe ușa din față, faceți acest obicei simplu pentru toată lumea, oferind o bancă sau un scaun pentru scoaterea mai ușoară a pantofilor.

Lăsați alimentele să se adune în frigider – Dacă știți că familia dvs. urăște resturile, atunci de ce să vă obosiți să le ascundeți în frigider?

Dacă nu intenționați să utilizați rapid mâncarea, faceți următorul pas și aruncați-o.

Alimentele depozitate necorespunzător promovează creșterea mucegaiului și a bacteriilor și face ca ștergerea frigiderului să fie o sarcină mult mai mare decât trebuie.

Lăsați patul nefăcut – Chiar dacă restul dormitorului este îngrijit și curat, un pat nefăcut îl face să pară dezordonat.

A vă aranja patul în fiecare dimineață este un obicei care va promova menținerea organizată a restului camerei (și poate a întregii case). Simplificați-vă sarcina selectând lenjerie de pat care este ușor de întins și ordonat.

Ștergeți praful la finalul curățeniei – Economisiți puțin efort ștergând praful înainte de a aspira.

O cameră trebuie curățată de sus în jos, astfel încât praful să cadă pe podea pentru a fi măturat sau aspirat.

Aceasta era calea de urmat atunci când aspiratoarele nu aveau filtre HEPA pentru a împiedica evacuarea lor să arunce praf în aer.

Este la fel ca atunci când folosiți o mătură pentru a vă curăța podelele și, din același motiv, veți agita praful care se depune înapoi pe mobilier.

Pentru cei care folosesc un aspirator modern, totuși, cel mai bine este să curățați mai întâi praful pentru a îndepărta murdăria de pe suprafețe și pe podea, și apoi să o aspirați.

Și amintiți-vă că așa cum acel șervețel dezinfectant nu poate curăța eficient o întreagă baie, același lucru este valabil și pentru praf.

Dacă a trecut ceva timp de când nu ați șters praful, luați un pămătuf curat când cel pe care îl folosiți devine gri închis, pentru că altfel nu mai prindeți praful, ci doar îl împingeți cu un alt praf murdar.

Nu finalizați sarcinile începute – Toți suntem întrerupți de câte ceva, dar încercați să finalizați o sarcină odată ce ați început-o.

Dacă scoateți masa de călcat, nu vă opriți pentru o pauză pe rețelele de socializare până când nu terminați toată sesiunea de călcat.

Dacă aveți la dispoziție doar 15 minute de curățat, începeți prin a elimina dezordinea și așezați articolele la locul potrivit. Apoi, dacă sunteți „deturnat”, puteți reveni mai târziu pentru a face curățarea mai profundă.

Așteptați până când sesiunea de curățenie devine copleșitoare – Amânarea curățeniei și așteptarea până când sarcina devine copleșitoare este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri și adesea cel mai greu de înlăturat.

Cei mai mulți oameni nu se pot confrunta cu dezastrul produs în timp și pur și simplu îl evită cât mai mult timp posibil.

Dar, dacă dvs. și familia faceți puțină dereticare în fiecare zi, cum ar fi încărcarea și golirea mașinii de spălat vase, încărcarea mașinii de spălat rufe și aspirarea măcar a uneia dintre camere, atunci curățarea întregii case nu va fi atât de copleșitoare.

Ignorați ventilația – Ventilarea necorespunzătoare a spațiul de locuit este o altă greșeală comună.

La curățare, particulele de praf din aer, alergeni și produsele de curățare pot rămâne în aer, afectând calitatea aerului din interior.

Deschideți ferestrele și ușile în timp ce curățați pentru a favoriza circulația aerului.

Utilizați ventilatoare de evacuare în băi și bucătărie pentru a elimina poluanții. Acest pas simplu nu numai că îmbunătățește calitatea aerului, dar ajută și la eliminarea parfumului persistent al produselor de curățare.

Neglijați dispozitivele electronice – Mulți oameni uită să-și curețe dispozitivele electronice în mod regulat.

Tastaturile, smartphone-urile și telecomenzile pot adăposti microbi și bacterii, contribuind la răspândirea bolilor.

Ștergeți regulat dispozitivele electronice cu o cârpă din microfibră și un dezinfectant ușor. Aveți grijă să nu folosiți umiditate excesivă, deoarece aceasta poate deteriora componentele sensibile.

Respectarea instrucțiunilor de curățare ale producătorului este esențială pentru a evita deteriorarea dispozitivelor.

Venerați articolele nefolosite și nefolositoare – Acumularea de articole inutile și dezordinea pot face dificilă curățenia eficientă și menținerea unui spațiu de locuit ordonat.

Faceți o selecție și donați sau aruncați în mod regulat articolele de care nu mai aveți nevoie sau pe care nu le mai folosiți.

Acest lucru nu numai că vă va simplifica rutina de curățare, ci va crea și o casă mai spațioasă, curată și organizată.

Folosiți prea mult detergent de rufe – Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine.

S-ar putea să credeți că folosirea unei cantități excesive de detergent de rufe va face hainele mai curate, dar ar trebui să urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Folosirea excesivă a produselor de curățare duce la acumularea de reziduuri de săpun, poate provoca iritații ale pielii, deteriora țesăturile și poate avea un impact negativ asupra mediului.

Utilizați detergenți specifici pe suprafețe nerecomandate – Să luăm ca exemplu produsele de curățat sticla. Majoritatea agenților de curățare a sticlei au alcool sanitar, amoniac sau oțet pentru a elimina urmele precum apa dură și petele.

Suprafețele precum granitul, lemnul, metalul sau cele laminate pot fi sensibile la substanțele acide.

Utilizarea soluției de curățare a sticlei pe aceste suprafețe nu le va dezinfecta sau igieniza, ba din contră, poate duce la deteriorarea sau decolorarea în timp.

Același lucru este valabil și pentru detergentul de toaletă, care este conceput pentru a combate petele dure și germenii unici pentru vasele de toaletă.

Conține adesea acid clorhidric sau înălbitor care poate deteriora finisajul suprafețelor, poate decolora materialul sau poate provoca forme de deteriorare.

Nu vă spălați pernele – Sigur, știți despre spălarea săptămânală a fețelor de pernă, dar cum rămâne cu pernele propriu-zise?

Majoritatea pernelor au o etichetă care oferă instrucțiuni de spălare, dar foarte puțini oameni respectă acest lucru.

Perna este supusă acarienilor de praf, uleiurilor corporale și bacteriilor din salivă, motiv pentru care ar trebui să o băgați în mașina de spălat la fiecare trei până la șase luni.

Spălați geamurile într-o zi însorită – Nu puteți controla soarele, dar îl puteți evita, ceea ce ar trebui să faceți și atunci când spălați geamurile.

Acest lucru se datorează faptului că detergentul pentru sticlă se usucă mai rapid în lumina directă a soarelui, lăsând în urmă dungi inestetice care sunt „contraintuitive” pentru munca depusă.

Optați pentru un cer înnorat și temperaturi sub 40 de grade.

Nu respectați un program consecvent de curățenie – Curățenia este o luptă constantă, iar pentru a câștiga și a menține casa în condiții optime, trebuie să curățați puțin și des pentru a rămâne stăpâni peste murdărie și mizerie și a nu vă cotropi ele pe dvs.

Unul dintre cele mai proaste obiceiuri de curățare este să nu aveți un program stabil pe care să-l urmați.

Un program neregulat de curățare poate duce la acumularea de murdărie, făcând curățarea mai descurajantă și mai puțin eficientă.

Stabiliți o rutină regulată, împărțind sarcinile pe parcursul săptămânii pentru a le face mai ușor de gestionat și pentru a vă asigura că fiecare parte a casei primește atenția pe care o merită.

Nu spălați suficient de des prosoapele de baie – Un alt obicei prost de curățare la care ar trebui să renunțați rapid este frecvența spălării prosoapelor – sau mai degrabă spălarea corectă a acestora.

Frecvența de spălare a prosoapelor de baie ar putea să nu fie importantă pentru unii, cu toate acestea, ar trebui să spălați prosoapele de baie după fiecare utilizare sau la fiecare trei utilizări pentru un prosop mai mic.

Exact cum ați citit – prosoapele pot adăposti bacterii și germeni, așa că este important să le spălați imediat după ce le utilizați pentru a evita orice risc potențial pentru sănătate.

Găsirea produselor potrivite care funcționează cel mai bine atât pe prosoape deschise, cât și pe cele închise, vă va face viața mai ușoară. Ideal ar fi să utilizați un detergent de rufe netoxic.

Nu spălați lenjeria de pat suficient de des – La fel ca prosoapele, murdăria de pe așternuturile noastre nu este întotdeauna la fel de vizibilă ca cea de pe haine, dar acestea trebuie spălate la fel de des.

Lăsați-le prea mult timp și germenii se vor acumula inevitabil! De fapt, WebMD, o sursă de top pentru știri medicale, a raportat că fețele de pernă pot adăposti de 17.000 de ori mai multe bacterii decât un scaun de toaletă după doar o săptămână de utilizare.

Prin urmare, experții sugerează că ar trebui să ne spălăm lenjeria de pat săptămânal la 60°C, pentru a ucide microbii dăunători.

Nu curățați sub mobilier – Praful tinde să se acumuleze sub mobilier, așa că este important să nu vă faceți un obicei din a evita această zonă.

Păstrarea acestor zone în condiții optime nu numai că va ajuta la reducerea totală a prafului din casa dvs., dar va atenua alergiile de mediu de la praf, mătreață și polen.

Dacă mobilierul este prea mare sau prea greu pentru a fi manevrat, luați în considerare un mop de aspirare sau de praf cu o extensie mai lungă pentru a face față unor astfel de spații.

Utilizați cuptorul ca spațiu de depozitare de urgență – Cuptorul dvs. ar trebui să fie folosit numai pentru gătit și atât. Depozitarea oalelor și a tigăilor, a veselei sau a produselor uscate este o rețetă pentru dezastru – dacă uitați că se află ceva înăuntru și porniți cuptorul, puteți aprinde foarte ușor un foc extins.

În plus, utilizarea cuptorului ca soluție de depozitare pe termen lung vă va împiedica să îl curățați sau chiar să îl folosiți pentru a găti.

Nu deschideți ferestrele iarna – Este tentant să țineți ferestrele bine închise în timpul lunilor reci de iarnă, dar casa are nevoie de aer să circule pe tot parcursul anului pentru a preveni problemele de umezeală.

Încercați să deschideți ferestrele în încăperile pe care nu le folosiți, în așa fel încât condensul să nu aibă șansa să se acumuleze, altfel vă veți confrunta cu încercarea de a scăpa de mucegai și condens.

 

                                                               CONCLUZII

 

Amintiți-vă, curățenia nu trebuie să fie o corvoadă; poate fi o experiență plină de satisfacții care contribuie la un mediu de viață mai sănătos și mai plăcut.

Adoptând obiceiuri bune de curățenie și eliberându-vă de cele rele, puteți obține o casă curată, organizată și sănătoasă de care veți fi mândri.

Menținerea unei case curate este un aspect vital al unui stil de viață sănătos, dar este la fel de important să adoptați obiceiuri de curățare care promovează bunăstarea generală.

Evitând obiceiurile nocive menționate mai sus și implementând alternative mai sănătoase, puteți crea un mediu de viață mai sigur și mai confortabil pentru dvs. și familie.

Adoptarea produselor ecologice, ventilarea adecvată și sesiunile regulate de curățare profundă nu numai că vă vor menține casa într-un aspect optim, ci vor contribui și la un stil de viață mai sănătos și mai fericit.

Obiceiurile pot fi greu de schimbat, dar, ca orice altceva, necesită timp și răbdare pentru a fi îmbunătățite.

Anul acesta, provocați-vă să schimbați măcar unul sau două dintre aceste obiceiuri.

O altă idee distractivă este să creați o diagramă a treburilor și să transformați schimbarea obiceiurilor de curățare într-un joc.

Atribuiți fiecărui membru al familiei un obicei de care să fie responsabil și încurajați-l să le reamintească altora când obiceiul respectiv a fost învins!

Pe parcurs ce toată lumea își schimbă obiceiurile, este timpul să îi răsplătim pe toți cu activități distractive în familie.

La urma urmei, este nevoie de timp pentru a te schimba și eforturile trebuie să fie răsplătite.

 

Autor: Alina Andrei/ RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cel mai difuzat grup din secolul 21 în Marea Britanie…
Diverse vineri, 27 septembrie 2024, 14:30

Cel mai difuzat grup din secolul 21 în Marea Britanie…

Coldplay a fost declarat cel mai difuzat grup din secolul 21 în Marea Britanie, conform companiei de specialitate PPL, relatează vineri, 27...

Cel mai difuzat grup din secolul 21 în Marea Britanie…
Beneficiile semințelor de lotus
Diverse vineri, 27 septembrie 2024, 12:00

Beneficiile semințelor de lotus

Sunt apreciate pentru valoarea lor nutritivă şi sunt bogate în complexul de vitamine B, proteine ​​şi fibre.   Seminţele provin de la o...

Beneficiile semințelor de lotus
Harta gigantică a Căii Lactee conține 1,5 miliarde de corpuri stelare
Diverse vineri, 27 septembrie 2024, 10:32

Harta gigantică a Căii Lactee conține 1,5 miliarde de corpuri stelare

Studiul a durat 13 ani și a folosit telescopul Vista din Chile, care aparţine European Southern Observatory.   Oamenii de ştiinţă au...

Harta gigantică a Căii Lactee conține 1,5 miliarde de corpuri stelare
O piesă necunoscută compusă de Mozart, descoperită după 233 de ani
Diverse vineri, 27 septembrie 2024, 06:00

O piesă necunoscută compusă de Mozart, descoperită după 233 de ani

Lucrarea datează din anii 1760. Intitulată „Ganz kleine Nachtmusik”, lucrarea recent descoperită, ce datează din anii 1760, este o piesă...

O piesă necunoscută compusă de Mozart, descoperită după 233 de ani
Diverse joi, 26 septembrie 2024, 00:00

Cum comunică furnicile?

Furnicile se bazează foarte mult pe antenele lor senzoriale pentru a comunica și a supraviețui.   Aceste antene – două structuri...

Cum comunică furnicile?
Diverse miercuri, 25 septembrie 2024, 12:00

Alimente care luptă împotriva inflamaţiilor din organism

Pe de o parte, acest răspuns de bază al sistemului imunitar ne ajută să rămânem în siguranţă şi să ne vindecăm de anumite boli, deşi nu...

Alimente care luptă împotriva inflamaţiilor din organism
Diverse miercuri, 25 septembrie 2024, 11:54

A înflorit liliacul!

Institutul de Agricultură din Kiustendil a declarat pentru postul naţional de televiziune BNT că nu poate oferi o explicaţie exactă cu privire...

A înflorit liliacul!
Diverse miercuri, 25 septembrie 2024, 00:00

Suprafaţa Pădurii Amazoniene a scăzut în ultimii 40 de ani

Un nou studiu relevă că cea mai mare pădure virgină din lume, Pădurea Amazoniană, a pierdut în urma defrişărilor o suprafaţă de...

Suprafaţa Pădurii Amazoniene a scăzut în ultimii 40 de ani