Ascultă Radio România Cluj Live

„Invitație la dans” primul concert pentru copii la Filarmonică

Primul concert pentru copii al noii stagiuni 2024/2025 la Filarmonica de Stat „Transilvania”

„Invitație la dans” primul concert pentru copii la Filarmonică

Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2024, 13:53

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” va găzdui pe scena din Sala de spectacole „Laurențiu Hodorog” luni, 7 octombrie, de la ora 11.00 (spectacol în limba română) și marți, 8 octombrie, ora 9.30 (spectacol în limba română) și de la ora 11.00 (spectacol în limba maghiară), concertul pentru copii cu titlul Invitație la dans.

 

Concertul este recomandat grupei de vârstă 5-10 ani, durează aproximativ 50 de minute, iar costul unul bilet este de 15 lei.

 

Despre Invitație la dans

 

Concertele educative pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale.

Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică.

În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică.

Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică.

Dalma Toadere afirmă că nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor.

În ceea ce privește concertul pentru copii cu titlul Invitație la dans, programul acestuia a fost special creat pentru a ajuta copiii să descopere în mod intuitiv legătura profundă dintre muzică și dans, deschizându-le totodată poarta către universul fascinant al instrumentelor cu coarde și arcuș.

După o scurtă introducere în care micii spectatori vor face cunoștință cu vioara, viola, violoncelul și contrabasul, aceștia vor fi purtați într-o poveste muzicală fascinantă.

Vor asculta povestea unui prinț care este în căutarea unei dansatoare fără egal, pe care visează să o facă mireasa lui.

Această poveste va prinde viață prin fragmente muzicale selectate din capodopere ale muzicii universale, oferindu-le copiilor o experiență de neuitat.

 

Despre dirijoare – Dalma Toadere

 

Dirijoarea Dalma Toadere absolvit cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, unde a studiat pianul ca instrument principal.

În anii de studenție a urmat cursurile de dirijat orchestră în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, având ca îndrumători profesori precum Petre Sbârcea, Ciprian Para și Victor Dumănescu.

Activitatea dirijorală și-a început-o încă din studenție, acest lucru deschizând calea spre numeroase invitații de a colabora cu orchestrele simfonice din țară.

În ultimii zece ani a activat ca dirijor și moderator al concertelor pentru copii oferite prin programul educativ Do Re Mi Start! al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

Dalma Toadere a susținut peste 100 de astfel de concerte educative (având la bază propriile sale concepte) în Cluj-Napoca, Bonțida, Craiova, București, Satu-Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Oradea, Sibiu, ș.a.

Mai mult, în timpul studiilor doctorale, dirijoarea a îmbinat experiența practică cu studiul științific al desfășurării concertelor pentru copii (din punct de vedere: muzical, interactiv, organizatoric, etc.).

În urma obținerii titlului de doctor (2020), a fost publicată și cartea cu titlul „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”.

În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă mediere muzicală, dirijat de cor, aranjamente corale și coordonează practica artistică a studenților.

Începând din 2021 este invitată regulat pentru susținerea cursurilor de mediere muzicală la Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta, iar din 2022 predă mediere muzicală și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.

Ca un deziderat, Dalma Toadere dorește să îmbine dirijatul cu viața pedagogică, în misiunea ei de a apropia publicul de muzica clasică.

 

Despre orchestră

 

Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania” aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și mentorată de maestrul Cristian Mandeal, reprezintă o pepinieră de talente și un hub muzical inovativ.

Cu o viziune avangardistă și o pasiune pentru diversitate, orchestra nu numai interpretează, ci și transformă spații consacrate și neconvenționale în arene vibrante ale artei sonore.

Orchestra se remarcă prin abordarea sa inedită, aducând prospețime și energie în sălile de concerte tradiționale, dar și în spații neconvenționale precum piețe, parcuri, locuri istorice, dar și cluburi, cafenele și spații industriale.

Cu un repertoriu eclectic și o abordare „cross-genre”, Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania” dorește să creeze o experiență sonoră fascinantă, atât prin concerte proprii, tinerii muzicieni familiarizându-se astfel cu repertoriul standard de orchestră, cât și prin concerte side-by-side alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, prin colaborări la concertele stagiunii sau prin evenimente inedite prin care tinerii muzicieni devin promotorii muzicii clasice în rândurile tinerilor de vârsta lor.

În același timp, Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania” constituie un liant înspre un public nou, tânăr, contribuind la formarea publicului de mâine, prin proiectele educaționale și evenimentele interactive desfășurate în comunitate și printr-un efort constant de a transforma muzica într-o experiență accesibilă pentru toți.

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro.

Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

„Moromeții 3”, din 22 noiembrie în cinematografe
Cultural joi, 26 septembrie 2024, 15:19

„Moromeții 3”, din 22 noiembrie în cinematografe

Filmul „Moromeții 3” regizat de Stere Gulea va avea premiera de gală la data de 13 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Ion Caramitru a...

„Moromeții 3”, din 22 noiembrie în cinematografe
Opera Națională Română Cluj-Napoca își deschide porțile
Cultural marți, 24 septembrie 2024, 11:26

Opera Națională Română Cluj-Napoca își deschide porțile

Opera Națională Română Cluj-Napoca marchează debutul noii stagiuni cu două reprezentații de excepție ale premierei operei Bărbierul din...

Opera Națională Română Cluj-Napoca își deschide porțile
Festivalul Internaţional de Carte Transilvania
Cultural luni, 23 septembrie 2024, 15:04

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

A 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania va aduce din 25 septembrie la Cluj-Napoca 60 de evenimente, dintre care 47 de...

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania
Ada Milea aduce în premieră spectacolul ‘Jungla’
Cultural luni, 23 septembrie 2024, 13:03

Ada Milea aduce în premieră spectacolul ‘Jungla’

Teatrul pentru Copii şi Tineret ‘Gong’ Sibiu va prezenta sâmbătă, 28 septembrie, în premieră, ‘Jungla’, un spectacol...

Ada Milea aduce în premieră spectacolul ‘Jungla’
Cultural luni, 23 septembrie 2024, 10:31

Tudor Giurgiu și Filmul ”Libertate”

Regizorul Tudor Giurgiu este invitat, în 27 septembrie, la Oradea să susţină o conferinţă despre libertate şi despre filmul său omonim,...

Tudor Giurgiu și Filmul ”Libertate”
Cultural luni, 23 septembrie 2024, 10:27

Trilogia Istoria românilor și a României

Trilogia Istoria românilor și a României se lansează miercuri, 25 septembrie, la ora 13.00, în cadrul Festivalului Internațional de Carte...

Trilogia Istoria românilor și a României
Cultural duminică, 22 septembrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Rebecca

Dramatizarea radiofonică: Cristina Deleanu.   Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Cristina Deleanu, Alexandru Repan, Irina...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Rebecca
Cultural joi, 19 septembrie 2024, 13:35

#Transfăgărășan50

În avanpremiera Sibiu Opera Festival 2024, Filarmonica de Stat Sibiu prezintă concertul vocal-simfonic „Opera È Passione”....

#Transfăgărășan50