Ascultă Radio România Cluj Live

Obiceiuri nesănătoase de igienă personală

Așadar, nu numai că îngrijirea personală este absolut esențială pentru o viață sănătoasă, dar trebuie să o faceți și corect!

Obiceiuri nesănătoase de igienă personală
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2024, 12:00

Obiceiuri nesănătoase de igienă personală care sunt mult mai rele decât credeați

 

Toată lumea poate sări peste un duș sau poate uita să folosească ața dentară. Cât de rău ar putea fi până la urmă să nu vă curățați dantura o dată la câteva zile?

Experții dezvăluie, însă, consecințele reale ale acestor obiceiuri nocive de igienă. Ce s-ar întâmpla dacă v-ați abandona periuța de dinți și ața dentară?

În primul rând, veți avea gingii umflate, care sângerează, respirație urât mirositoare și puteți dezvolta carii, spun stomatologii.

Cariile netratate ar ajunge la nerv, necesitând canale radiculare, iar resturile din gură ar duce la boli ale gingiilor, o afecțiune nedureroasă care, în cele din urmă, duce la căderea dinților. Și devine mai rău.

Există o cantitate tot mai mare de cercetări care indică o asociere între bolile gingiilor și alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul, notează medicii.

 

Așadar, nu numai că îngrijirea personală este absolut esențială pentru o viață sănătoasă, dar trebuie să o faceți și corect!

 

Astfel, cu ajutorul unor experți în domeniu, am întocmit o listă de obiceiuri „AȘA NU” pe care ar trebui să le luați în considerare începând chiar din acest moment!

Rareori faceți duș sau baieIgiena personală are un scop mai important decât doar menținerea mirosului corporal la distanță, spun experții în îngrijirea pielii.

Nu este doar groaznic, cu alte cuvinte: apa și săpunul pot preveni acneea, erupțiile cutanate și infecțiile care pun viața în pericol.

Bacteriile cresc rapid pe corp și, atunci când au o mulțime de celule moarte ale pielii din care să se hrănească, bacteriile de pe piele pot provoca mâncărimi, iritații și inflamații.

Dacă aveți deja o afecțiune a pielii, cum ar fi eczeme, și nu faceți duș regulat acest lucru poate agrava situația.

În cele din urmă, o afecțiune numită „dermatita de neglijență” s-ar instala dacă opriți complet dușurile. Veți observa pete groase și maro pe piele, care pot duce la infecții secundare.

Din fericire, dermatita de neglijență este de obicei tratabilă prin spălare regulată.

În cazurile severe, ar putea fi nevoie de medicamente pentru a descompune petele.

Faceți dușuri lungi și fierbinți – Poate fi greu să ieși dintr-un duș fierbinte, mai ales în zilele reci de iarnă – dar, din păcate, curge apa fierbinte care curge în baie pentru perioade lungi de timp creează un mediu umed în care mucegaiul se va dezvolta.

Pentru a evita acest lucru, încercați să vă limitați dușurile la cel mult 15 minute și deschideți întotdeauna fereastra după aceea pentru a lăsa aerul rece să intre.

Vă duceți la culcare machiată – La sfârșitul unei zile lungi și obositoare, ar putea fi tentant să lăsați machiajul până a doua zi.

Dar orice make-up artist sau profesionist în îngrijirea pielii vă va spune că aceasta este una dintre cele mai flagrante greșeli de igienă pe care le puteți face.

Dacă nu vă spălați zilnic fața, poate crea pori înfundați, ceea ce poate duce nu numai la puncte negre și coșuri, ci și la culoarea neuniformă a pielii din cauza creșterii excesive a celulelor pielii.

Și asta nu este tot: neglijarea spălării rimelului, a creionului de ochi și a altor produse de machiaj pentru ochi poate afecta serios ochii.

Machiajul găzduiește bacterii, care pot migra sub pleoape și pot duce la foliculi inflamați pe linia genelor și infecții grave ale pielii. Netratate, aceste infecții ar putea duce în cele din urmă la orbire.

Purtați excesiv lentilele de contact, chiar și zile întregi – Unul dintre cele mai „slabe” obiceiuri de igienă despre care medicii oftalmologi avertizează constant este purtarea excesivă a lentilelor de contact care nu sunt niciodată curățate corespunzător – sau deloc.

Purtarea unei lentile de contact timp de o săptămână sau mai mult duce la o creștere exponențială a infecțiilor oculare severe, inclusiv a ulcerelor corneene.

Acest obicei echivalează cu purtarea aceleiași lenjerii murdare în fiecare zi.

Dacă termenul „ulcer cornean” vă face să vă înfiorați, este pentru un motiv întemeiat. Un ulcer corneean este de fapt o leziune deschisă pe cornee, care provoacă durere, roșeață, secreții și vedere încețoșată.

Majoritatea ulcerelor corneene pot fi tratate cu picături oftalmice antibacteriene, antifungice sau antivirale, dar în unele cazuri este necesar un transplant de cornee.

Nu vă spălați sutienele sau lenjeria în mod regulat – Riscați micoze, infecții cu afte și infecții ale tractului urinar.

Netratate, infecțiile tractului urinar pot ajunge la rinichi și pot provoca sepsis, care poate pune viața în pericol, iar infecțiile cu afte pot provoca infertilitate și cicatrici interne.

Și apoi sunt sutienele, pe care majoritatea femeilor nu le spală după fiecare purtare.

Ca orice haină nespălată, sutienele murdare captează uleiurile și bacteriile, care în cele din urmă vor provoca acnee, erupții cutanate sau chiar mai rău.

Împrumutați periuța de dinți, aparatul de ras sau peria de păr și prosopul – Uneori este un lucru bun să fii egoist, iar produsele de îngrijire personală sunt un exemplu perfect de situație în care a împărtăși nu ține neapărat de a fi grijuliu.

De exemplu, obiceiurile nocive de igienă orală sunt destul de dăunătoare – cu siguranță nu aveți nevoie de bacteriile din gura altcuiva care o infectează și pe a dvs.

Și răspândirea infecțiilor este exact ceea ce se poate întâmpla dacă folosești periuța de dinți a altcuiva, spun reprezentați ai Asociației Stomatologice Americane.

Consecințele infecțiilor orale variază de la bolile gingiilor până la afecțiuni potențial fatale, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

„Împărtășirea” aparatelor de ras nu este nici ea mai prejos, deoarece nu numai că poate răspândi infecții ale pielii, cum ar fi stafilococul, dar practica poate transmite viruși precum hepatita și HIV.

Împrumutarea periilor de păr vă poate expune riscului de apariție a păduchilor și a erupțiilor cutanate.

Este obișnuit să reutilizați același prosop după câteva dușuri înainte de a-l arunca în coșul de rufe.

Dar prosoapele care au fost folosite de mai multe ori – sau au fost folosite o singură dată la sală – ar trebui spălate imediat.

Și cu siguranță nu ar trebui să fie împrumutate, deoarece pot adăposti cu ușurință bacterii și secreții corporale.

Împărtășirea prosoapelor transpirate este o modalitate „excelentă” de a răspândi afecțiuni și infecții periculoase ale pieli , cum ar fi stafilococul, care pot fi fatale.

Aveți nevoie de mai multe motive pentru a nu împrumuta prosoapele? Ce ziceți de veruci și scabie – sau afecțiuni mai grave, cum ar fi meningita, hepatita și infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia?

Chlamydia este o afecțiune foarte vindecabilă, dar netratată poate provoca boli inflamatorii pelvine și chiar infertilitate.

Mergeți desculți în dușurile publice – Se fabrică șlapi și papucei speciali de apă dintr-un motiv: atunci când transpirația, părul și urina se adună pe podelele dușului, pot genera bacterii, ciuperci și mucegai.

Mersul desculț este o modalitate excelentă de a „detecta” pecingine, ciuperca piciorului de atlet și a unghiilor, pentru a numi câteva afecțiuni notorii dificil de tratat.

Pecinginele, o infecție fungică a pielii, răspunde bine la antifungicele topice; cu toate acestea, piciorul de atlet poate fi mult mai persistent.

În cel mai rău caz, piciorul de atlet poate provoca o infecție secundară care poate duce la febră și complicații ale sistemului limfatic.

„Obținerea” unei infecții cu ciuperca unghiilor de la picioare înseamnă că vă veți pierde unghiile în mod regulat – și este greu de învins acest lucru: nici măcar medicamentele antifungice orale nu pot vindeca în mod fiabil afecțiunea, care în cele din urmă va provoca deformarea permanentă a unghiilor și a patului unghial.

În cazuri extreme, unghiile infectate cu ciuperci trebuie îndepărtate definitiv.

Reutilizați o sticlă de apă fără a o spăla – Este important să rămâneți hidratat, dar reumplerea sticlei de apă din plastic de unică folosință prea des sau reumplerea sticlei reutilizabile fără a o spăla temeinic ar putea fi la fel de neigienică ca și lingerea jucăriilor câinelui.

Într-un test, s-au găsit cantități mari de bacterii – inclusiv insecta care provoacă otrăvire alimentară E. coli – în sticle de apă cu capac strâns și cu șurub.

De-a lungul timpului, substanțele chimice care se scurg din sticlele de plastic murdare pot duce la afecțiuni precum PCOS, endometrioză și posibil cancer de sân.

Nu vă spălați alimentele – Cât de important este să clătiți merele pe care le-ați cumpărat de la standul de fructe? Destul de important, se pare.

Ingerarea bacteriilor de pe fructele și legumele nespălate vă poate provoca toxiinfecții alimentare, iar consumul de pesticide din unele dintre aceste alimente vă poate crește riscul de afecțiuni grave.

Pesticidele au fost legate de diaree și insomnie în cazurile ușoare; în cazuri severe, pesticidele pot fi responsabile de afecțiuni precum creșterea ritmului cardiac, boli respiratorii, pierderea reflexelor, inconștiență și chiar moarte.

Inutil să mai spunem că o spălare eficientă și temeinică merită efortul.

Nu aveți grijă corect de extensiile de gene – Cel mai frecvent motiv legat de machiaj pentru care un pacient ajunge în cabinetul doctorilor, susțin ei, se datorează extensiilor de gene.

Există grade diferite de toxicitate atunci când lipiciul intră în ochi.

Lipiciul din ochi poate provoca tulburări ușoare până la moderate de vedere, dar în cel mai rău caz, lipiciul poate deveni încorporat în cornee și poate duce la „keratită sau inflamație a corneei, care este acut dureroasă și de obicei va nu se rezolvă de la sine”

Nu vă spălați pe mâini când ajungeți acasă – În ultimii câțiva ani, cu toții am dobândit o nouă înțelegere a importanței igienei, dar atunci când trăiți o viață în ritm alert, poate fi ușor să uitați elementele de bază.

Spălarea mâinilor de îndată ce ajungeți acasă este doar un mic secret pentru o casă fără germeni – și o igienă mai bună în general.

Așadar, înainte de a merge la bucătărie pentru o gustare, spălați-vă pe mâini cel puțin 20 de secunde de îndată ce treceți pragul.

 

Radio România

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Selena Gomez a devenit miliardară
Diverse joi, 3 octombrie 2024, 00:00

Selena Gomez a devenit miliardară

Actrița și cântăreața americană Selena Gomez, în vârstă de 32 de ani, a devenit miliardară. Averea sa provine mai ales din compania sa de...

Selena Gomez a devenit miliardară
DE ce unii oameni au părul creţ iar alţii au părul drept?
Diverse miercuri, 2 octombrie 2024, 12:00

DE ce unii oameni au părul creţ iar alţii au părul drept?

Evoluția părului uman a fost influențată de diferiți factori de-a lungul timpului.   Unele studii au arătat că există variații ale...

DE ce unii oameni au părul creţ iar alţii au părul drept?
Purple Rain House poate fi închiriată turiștilor
Diverse miercuri, 2 octombrie 2024, 00:00

Purple Rain House poate fi închiriată turiștilor

Airbnb le oferă fanilor lui Prince experiența de a păși într-una dintre cele mai emblematice locații ale artistului.   Amplasată într-un...

Purple Rain House poate fi închiriată turiștilor
Piatra-zebră găsită pe Marte nu poate fi explicată de NASA
Diverse marți, 1 octombrie 2024, 00:00

Piatra-zebră găsită pe Marte nu poate fi explicată de NASA

Roverul Perseverance al NASA aflat pe Marte a descoperit o rocă cu dungi albe și negre, care nu a mai fost văzută până acum pe Planeta...

Piatra-zebră găsită pe Marte nu poate fi explicată de NASA
Diverse luni, 30 septembrie 2024, 15:40

Cel mai mare Haka bate recordul mondial

Noua Zeelandă a redobândit recordul privind cel mai mare număr de participanți la efectuarea Haka, ritual tradițional asociat inițial cu...

Cel mai mare Haka bate recordul mondial
Diverse luni, 30 septembrie 2024, 12:00

Nu trebuie să bem cafea când suntem într-o stare proastă

Dacă sunteţi supăraţi dimineața, nu ar trebui să beţi niciodată cafea.    Nutriționiștii avertizează: nu beţi cafea când sunteţi...

Nu trebuie să bem cafea când suntem într-o stare proastă
Diverse luni, 30 septembrie 2024, 00:00

Bule de plasmă deasupra piramidelor din Egipt?

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au construit un radar ionosferic cu rază lungă de acțiune, la latitudine joasă (LARID), capabil să...

Bule de plasmă deasupra piramidelor din Egipt?
Diverse duminică, 29 septembrie 2024, 11:00

Obiceiuri periculoase de curățenie, la care ar trebui să renunțăm!

Cu toții căutăm modalități, trucuri și tertipuri de a face curățenia mai rapidă și mai ușoară. Cu toate acestea, unele obiceiuri casnice...

Obiceiuri periculoase de curățenie, la care ar trebui să renunțăm!