DE ce unii oameni au părul creţ iar alţii au părul drept?
Părul uman există într-o mare varietate de texturi ale căror origini specifice rămân un mister.
Articol editat de cristina.rusu, 2 octombrie 2024, 12:00 / actualizat: 2 octombrie 2024, 14:42
Evoluția părului uman a fost influențată de diferiți factori de-a lungul timpului.
Unele studii au arătat că există variații ale genelor legate de păr, care sunt mai frecvente la populațiile africane, dar sunt aproape absente în alte părți ale lumii.
Acest lucru sugerează că, după ce oamenii s-au dispersat din Africa, condițiile de mediu și preferințele culturale au început să modeleze diversitatea tipurilor de păr pe care le vedem în prezent.
Chiar dacă astăzi influența mediului este mai mică, factorii culturali continuă să afecteze ce tipuri de păr sunt cele mai comune la diferite populații.
Astfel, evoluția părului uman este un fenomen complex care rezultă din interacțiunea dintre genetică, climă și cultură de-a lungul timpului.
Deși în acest articol vorbim despre părul drept sau creț, există numeroase modele de păr și este obișnuit ca o persoană să aibă un amestec natural al acestora.
Totuşi, cea mai folosită metodă de clasificare a tipului de păr este sistemul creat de Andre Walker, hairstylist-ul lui Oprah Winfrey.
Sistemul lui Walker clasifică părul în patru tipuri: drept, ondulat, cârlionţat și „afro”.
Fiecare tip de păr – drept, ondulat sau între ele – este compus din aceiași aminoacizi, ceea ce indică faptul că elemente de construcție sunt similare.
Cu toate acestea, textura părului uman este determinată în principal de forma foliculului de păr.
Când părul are o formă mai plată, tinde să devină mai ondulat. Acest lucru se datorează faptului că forma permite părților care îl leagă, numite cisteine, să se compacteze și să formeze o curbă.
Cu cât sunt mai multe articulații, cu atât părul va fi mai ondulat.
Prin urmare, forma foliculului de păr (din care crește părul) determină modelul buclei, în timp ce dimensiunea foliculului influențează grosimea, după care părul poate fi clasificat în trei tipuri: fin, normal sau gros.
În plus, părul gros are o cuticulă mai deschisă, ceea ce înseamnă că este mai poros decât părul fin sau standard.
În cazul părului creț, un studiu publicat în 2020 a identificat că proteina tricohialină, prezentă în foliculii de păr, este responsabilă în principal de curbura părului.
Cu toate acestea, există numeroase gene care influențează modelele părului uman care nu au fost încă complet identificate.
Evoluția părului creț la om își are rădăcinile în adaptarea la mediu. Cercetările sugerează că părul creț ar fi putut fi o adaptare evolutivă pentru primii oameni care trăiau în Africa ecuatorială.
În aceste regiuni, părul creț a oferit o protecție eficientă împotriva căldurii solare, minimizând nevoia de a transpira și, prin urmare, ajutând la conservarea apei.
Acest mecanism de răcire pasivă a permis creierului uman să crească în dimensiune, pe măsură ce s-a conservat mai multă apă și s-a redus căldura.
Această ipoteză a fost testată de o echipă internațională de cercetători englezi și americani, care a folosit un manechin termic pentru a simula modul în care diferite texturi ale părului protejează împotriva căldurii solare.
Rezultatele au arătat că părul creț a oferit cea mai bună apărare împotriva căldurii radiante a soarelui, în timp ce părul drept a permis o pierdere mai mare de căldură.
Pe măsură ce primii oameni au evoluat către mersul biped în Africa, partea superioară a capului lor a fost afectată de radiația solară, a explicat Tina Lasisi, autorul principal al studiului, în prezentarea sa.
De asemenea, variabilitatea texturii părului reflectă diversitatea genetică și culturală a omenirii.
În termeni genetici, părul creț este dominant, ceea ce înseamnă că o persoană are mai multe șanse să aibă părul creț sau ondulat, dacă cel puțin unul dintre părinții lor îl are.
Această dominanță genetică a modelului creț este în creștere și conform datelor culese de un studiu L’Oreal, se estimează că până în 2030 40% din populația lumii va avea păr creț.
Între timp, din punct de vedere cultural, textura părului a avut semnificații și valori diferite în diferite societăți.
În unele culturi, în special în țările occidentale, părul drept a fost idealizat ca standard de frumusețe.
Din punct de vedere istoric, acest lucru a determinat femeile cu păr creț să se confrunte cu presiuni de a-și îndrepta părul, ceea ce le-a influențat stima de sine și percepția identității lor.
În ultimii ani, părul creț a început să capete relevanță în lumea frumuseții, în special în rândul femeilor caucaziene, ceea ce a determinat fabricarea și cercetarea unor produse specifice pentru îngrijirea acestui tip de model de păr.
Totuşi, este imperativ să recunoaștem importanța luptei în comunitățile femeilor de culoare, pentru care părul lor creț nu este doar o caracteristică fizică, ci și o expresie a identității, istoriei și conexiunii cu rădăcinile lor.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.