Ascultă Radio România Cluj Live

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați

În schema națională de vaccinare există vaccinuri opționale gratuite pentru care se poate opta prin intermediul medicului de familie.

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați

Articol editat de cristina.rusu, 2 octombrie 2024, 12:25

Unul dintre cele mai accesate astfel de vaccinuri este HPV, România fiind pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin.

 

Și în România, de la vârsta de 11 și până la 19 ani, vaccinul HPV este gratuit, atât pentru fete, cât și pentru băieți.

Nu este vorba despre un vaccin obligatoriu, însă tot mai mulți părinți optează pentru vaccinarea copiilor împotriva cancerului de col uterin.

O altă noutate, în ceea ce privește acest vaccin, se referă și la compensarea lui în cazul femeilor până la 45 de ani.

Medicul de familie Ioan Mureșan.

În acest an au fost alocate mai multe fonduri, comparativ cu anul trecut, pentru campanii de vaccinări importante, dar opționale, printre care și cel împotriva a 13 tulpini de virusuri care provoacă pneumonia.

Tot gratuit este și vaccinul împotriva tusei convulsive, a mai precizat medicul de familie Ioan Mureșan care face referire și la vaccinurile ce trebuie făcute atunci când alegem să călătorim în anumite țări cu risc epidemiologic crescut.

Se știe că pe lângă schema obligatorie, care cuprinde nou-născuții până la vârsta de un an, avem vaccinurile obligatorii, iar la vârsta de 5 ani, 6 ani și 14 ani avem rapeluri pentru diverse boli.

În schema națională există și vaccinuri gratuite, suplimentare, la cerere, pentru alte afecțiuni.

Cel mai important este în această perioadă prevenirea cancerului de col uterin la fete și femei și prevenirea cancerului cu alte localizări în sfera genitală, pentru băieți.

Noutatea este că de la vârsta de 11 ani până la 19 ani, acest vaccin se eliberează pe gratis, atât pentru fete, cât și pentru băieți, iar de la 19 la 45 de ani pentru femei se administrează compensat 50%.

Pacienții se prezintă la cabinetul medicului de familie, unde primesc rețeta gratuită sau compensată, ridică în termen de o lună vaccinul de la farmacie și se întorc din nou la cabinetul medicului de familie pentru administrare.

Tot mai multă lume își face vaccinul împotriva cancerului, despre care se știe că România ocupă locul întâi în Europa. Sunt fonduri pentru aceste acțiuni.

În acest an s-au alocat 110 milioane din partea Ministerului Sănătății pentru prevenirea cancerul de col uterin sau cancere cu alte localizări în sfera genitală, dar și pentru alte vaccinuri.

Vaccinul împotriva pneumoniei, care se administrează gratuit copiilor de la 7 la 18 ani, care nu au prins în schema națională, cunoscându-se faptul că din 2017, luna august s-a introdus în calendarul național, iar copiii mai mici de 7 ani sunt vaccinați cu acest vaccin începând cu 2017. 

Ca să nu existe discriminare, și copiii de la 7 la 18 ani pot fi vaccinați cu acest vaccin care previne 13 tulpini de pneumonie. La fel pentru adulții care au boli cronice mă refer aici astm bronșic, pacienții cu boli cardiovasculare, mai ales cardiopatie ischemică, hipertensiune, pacienții cu diabet, personalul medical primește pe gratis, tot pe bază de rețetă medicală, vaccinul pentru prevenirea bolii pneumococice.

Un lucru foarte important în aceste zile în care România are din ce în ce mai multe cazuri de tuse convulsivă sau, popular, cum se numește tusea măgărească, tot mai mulți pacienți se prezintă pentru a fi vaccinați împotriva tusei convulsive.

Se știe că acest vaccin a fost făcut ultima dată în clasa a 8-a sau la vârsta de 14 ani, iar începând cu acest an, pe gratis se administrează la cerere pentru pacienții care au 24 de ani, respectiv 34 de ani, 44 de ani, ș.a.m.d. Din 10 în 10 ani se poate face acest vaccin care previne trei boli care se găsesc frecvent în zona noastră geografică. Mă refer aici la difterie, tetanos și tuse convulsivă.

Tot la capitolul vaccinuri suplimentare avem vaccin împotriva hepatitei b, vaccin împotriva meningitei, vaccin împotriva rujeolei, care se fac la cerere și care sunt administrate după anumite criterii la pacienții cu imunitate scăzută, la pacienți operați de splină, la pacienții care au trecut prin anumite afecțiuni, iar lucrurile acestea pot fi lămurite concret la nivelul cabinetului de medicină de familie.

Începând cu săptămâna 28, până în săptămâna 30-a gravidele beneficiază de un vaccin special împotriva difteriei, tusei convulsive și a tetanusului, care se administrează gratuit la cabinetul medicului de familie și asigură protecția atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut, până la vârsta la care va primi primele vaccinuri.

Foarte mulți pacienți se adresează cabinetului pentru a fi informați cu vaccinurile care se fac în momentul în care călătoresc în anumite țări cu risc epidemiologic crescut, mă refer aici la pacienții care călătoresc în Africa, la fel cei care călătoresc în America de Sud sau în partea Asiei de Sud-Vest sau Sud-Est.

Sunt boli care pot să se transmită, așa numitele boli tropicale, cum ar fi febra galbenă, cum ar fi malaria. Pentru acestea există vaccinuri care se fac la cerere, se administrează la cabinetul medicului de familie sau la cabinetul din cadrul clinicii de boli infecțioase.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Pregătește mașina pentru iarnă: cauciucuri de sezon și sfaturi utile
Recomandari joi, 14 noiembrie 2024, 09:57

Pregătește mașina pentru iarnă: cauciucuri de sezon și sfaturi utile

A venit iarna în zonele montane, iar dacă avem drum la munte în aceste zile e bine ca mașina să fie echipată cu cauciucuri pentru sezonul rece....

Pregătește mașina pentru iarnă: cauciucuri de sezon și sfaturi utile
Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Recomandari miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:48

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”

Joi, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00, Radio Cluj și Opera Lux invită publicul la un spectacol de muzică și balet intitulat „Opera...

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Dublă lansare de carte la Sala Radio Cluj!
Recomandari luni, 11 noiembrie 2024, 10:16

Dublă lansare de carte la Sala Radio Cluj!

Pe 11 noiembrie 2024, de la ora 19:30, la Sala Radio Cluj va avea loc un eveniment literar de excepție, unde vor fi lansate două volume mult...

Dublă lansare de carte la Sala Radio Cluj!
O nouă expoziție la Galeriile Radio Cluj
Recomandari marți, 5 noiembrie 2024, 13:44

O nouă expoziție la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă în perioada 13 – 27 noiembrie să vizionați expoziția Journey on the Sea of Colors cuprinzând...

O nouă expoziție la Galeriile Radio Cluj
Recomandari marți, 5 noiembrie 2024, 11:55

Se lansează un volum inedit de memorii despre Transilvania începutului de secol XX

Volumul pe care îl lansează Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj în 8 noiembrie 2024 a fost inițial o serie de patru caiete scrise de...

Se lansează un volum inedit de memorii despre Transilvania începutului de secol XX
Recomandari marți, 5 noiembrie 2024, 10:43

Spațiu de antenă gratuit pentru competitorii electorali, la Radio Cluj

Competitorii electorali calificați în baza prevederilor Legii 208 din 2015, articolul 68, pentru acordarea de spațiu de antenă gratuit, au la...

Spațiu de antenă gratuit pentru competitorii electorali, la Radio Cluj
Recomandari duminică, 3 noiembrie 2024, 00:00

Cum să ne creștem copiii în era digitală – prima conferință la Cluj-Napoca

Cum să ne creștem copiii în era digitală este tema centrală a unei conferințe de amploare, care va avea loc în 12 noiembrie, la Cinema...

Cum să ne creștem copiii în era digitală – prima conferință la Cluj-Napoca
Recomandari vineri, 1 noiembrie 2024, 00:00

Radio România: ”Istoria trece, cuvântul rămâne”

96 de ani. O vârstă generoasă. Se pot spune multe lucruri interesante despre cineva care mai are puțin și atinge secolul. Dar când te...

Radio România: ”Istoria trece, cuvântul rămâne”