Controversele contractului educațional 2024-2025
Tot mai mulți părinți refuză să semneze contractul educațional, în învățământul preuniversitar, la începutul unui ciclu de studii.
Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2024, 12:01
Pe de-o parte, spune ministerul Educației, este vorba despre informații eronate apărute în online despre posibile viitoare abuzuri asupra copiilor, pe timpul în care aceștia sunt la școală, iar pe de alta este legea ambiguă în baza căreia a fost creat acest regulament.
La fiecare început de ciclu primar, gimnazial sau liceal, părinților li se cere semnarea contractului educațional.
Nenumăratele discuții au apărut la începutul acestui an școlar mai ales pentru că a fost introdusă amenda între 1.000 şi 5.000 de lei, în cazul refuzului semnării contractului.
Formulările neclare din acest contract i-a determinat pe unii părinți să fie suspicioși și să refuze semnarea lui.
O parte dintre avocații care și-au dat cu părerea în acest caz atrag atenţia că măsura de impunere a semnării acestui contract, de către părinți, poate fi cel puțin controversată.
Contractele pot fi civile și sunt reglementate de dispozițiile art. 1166-1323 din Codul civil al cărui enunț este: Contractul este acordul de voințe dintre două sau mai multe persoane cu intenția de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic.
Una din caracteristicile raportului juridic civil este egalitatea părților.
În această situație, a contractului educațional, este vorba despre o instituție publică ce nu se află într-o poziție de egalitate juridică cu beneficiarul, având în vedere că aceasta acționează în regim de putere publică.
Apoi este o altă dezbatere pe aceeași temă.
Dacă contractele educaționale nu sunt civile, atunci sunt administrative?
Legea contenciosului administrativ (554/2004) nu definește în mod propriu-zis contractul administrativ decât prin asimilarea acestuia la actul administrativ.
Practic, contractele administrative sunt cele care se referă la domeniul public și cele de achiziții publice și concesiuni.
În fine, contractul educațional sau de studii în mod evident nu este nici contract administrativ.
Este un contract realizat în baza unei legi, care nu este una foarte clar formulată, spune avocatul Alina Soporan.
Așadar, amenda pe care ar trebui să o plătească părinții pentru nesemnarea contractului ar trebui aplicată de un reprezentant al Primarului.
Iulia Perșa, purtător de cuvânt la Primăria Municipiului Cluj-Napoca spune că nu au fost aplicate amenzi, până în prezent.
Tot prin contractul educaţional, părinţii, ca beneficiari secundari, îşi iau angajamentul că respectă legile, dar şi regulile şcolii.
De exemplu, că se vor interesa de situaţia şi notele copilului, că elevii nu vor absenta nemotivat sau nu vor abandona şcoala şi că vor veni îmbrăcaţi decent.
Alina Nechita
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.