Cum vom sta la iarnă cu gazul și curentul
Situația e bună în cazul gazelor naturale, nu la fel de bună în cazul energiei electrice.
Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2024, 15:58
Situația e bună în privința gazelor naturale, a apreciat vineri, 4 octombrie, la Tema Zilei, la Radio Cluj, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.
Nu la fel de bine stau lucrurile în privința energiei electrice:
Noi, dacă să spunem, am consuma liniar și am produce liniar, România n-ar avea nicio problemă.
Din păcate, nu avem această abordare avem un consum foarte ridicat în perioada 6-10 și 18-22 și avem consum foarte mic sau limitat pe parcursul zilei și pe parcursul nopții.
Modul în care producem în general este exact invers în momentul în care consumăm, adică vârful nostru de producție este pe perioada zile, atunci când nu consumăm și astfel există un decalaj între când producem și nu avem ce face cu această energie, ca atare o exportăm și când consumăm seara și dimineața, când trebuie să importăm.
Ori în momentul în care producem noi produce toată lumea din regiune asta înseamnă că exportăm niște prețuri foarte mici și în același timp, când vrem să consumăm, toată lumea din regiune vrea să consume, ceea ce înseamnă cererea e mare și prețurile sunt mari.
Dumitru Chisăliță a mai precizat că, deocamdată, Comisia Europeană nu a sesizat România în legătură cu plafonarea prețurilor la consumatorii finali.
Comisia a avertizat, însă, România pentru faptul că nu respectă legislația europeană și legislația națională în ceea ce privește libera concurență a gazelor și a energiei electrice pe piețele en-gros: la nivelul producătorilorși al furnizorilor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.