România a încălcat drepturile bărbaților transgender
Autoritățile britanice i-au dat un certificat de recunoaștere a genului când țara făcea încă parte din Uniunea Europeană.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 5 octombrie 2024, 17:39
Refuzul autorităților române de a recunoaște identitatea de gen a unui bărbat transgender cu dublă cetăţenie, britanică şi română, a încălcat atât drepturile acestuia, cât și legislația europeană, a decis vineri instanța supremă a Uniunii Europene.
Cazul, care a ridicat întrebări cu privire la libera circulație și drepturile cetățeniei în temeiul legislației UE, a fost prezentat în 2021 într-o instanță din România. Apoi a fost sesizat, anul trecut, Curții de Justiție a Uniunii Europene. Arian Mirzarafie-Ahi s-a mutat în Marea Britanie în 2008. În 2016 a obținut cetățenia britanică. După aceasta, Arian Mirzarafie-Ahi și-a început tranziția.
Autoritățile britanice i-au dat un certificat de recunoaștere a genului când țara făcea încă parte din Uniunea Europeană. În 2021, autoritățile române au refuzat să-i recunoască numele și schimbarea de gen, cerându-i să urmeze procedura națională lungă și argumentând că Regatul Unit nu mai este membru al UE. Într-o hotărâre preliminară de vineri, instanța europeană a decis că autoritățile trebuie să recunoască și să actualizeze actele naționale ale persoanelor care și-au schimbat legal identitatea de gen într-un alt stat membru al UE, fără proceduri suplimentare.
„În această privință, este irelevant faptul că cererea de recunoaștere și înscriere a schimbării prenumelui și a identității de gen a fost formulată la o dată la care retragerea celuilalt stat membru din Uniunea Europeană a avut deja efecte”, se precizează în hotărârea instanței.
Organizația română pentru drepturile LGBTQ ACCEPT, care a contribuit la argumentarea cazului, a transmis că decizia creează un precedent pentru persoanele transgender a căror recunoaștere a genului nu este recunoscută în alte părţi în UE, dăunându-le libertăţii de a călători, de a locui, de a lucra, de a studia sau de a vota pe tot teritoriul UE.
În România conservatoare din punct de vedere social homosexualitatea a fost dezincriminată în 2001. Acest eveniment s-a produs cu zeci de ani mai târziu decât în alte părți ale UE. Cu toate acestea, acolo sunt încă interzise căsătoria și parteneriatele civile pentru cuplurile de același sex.
O interdicție generală a studiilor privind identitatea de gen a fost anulată de Curtea Constituțională a României în 2020.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.