6 octombrie – Ziua Internațională a Geodiversității
Statutul juridic și nivelul de protecție a geoparcurilor in România este încă modest.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 6 octombrie 2024, 11:17
În urmă cu trei ani, data de 6 octombrie era declarată Ziua Internațională a Geodiversitatii.
Scopul este conștientizarea beneficiilor multiple pe care le aduce diversitatea geomorfologică și geologică a Pământului. Aceasta este o componentă a imensei varietăți pe care ne-o oferă natura ți mediul in general. Ea este esențială alături de diversitatea biologică.
Tema din acest an este conservarea trecutului pentru a susține viitorul – un apel la asigurarea conservării formațiunilor geomorfologice valoroase moștenite de la natura.
Un pas spre o protecție sporită a unor elemente și zone cu valoare ridicată de geodiversitate o constituie declararea de geoparcuri.
Avem în România deja Geoparcul Internațional UNESCO ”Tara Hategului”(link aici către site) și Geoparcul Internațional UNESCO ”Ținutul Buzăului” (link aici către site) si unele aspirante la un asemenea statut – ”Oltenia de sub munte”, ”Carpaterra” si ”Dobrogea Chimerica”, și există Forumul Național al Geoparcurilor UNESCO din România și o Rețea a Geoparcurilor din România.
Cu toate acestea, statutul juridic și nivelul de protecție a geoparcurilor in România este încă modest. Legislație specifică de protecție există doar cu privire la unele aspecte ale geodiversității.
La nivel mondial există o rețea internațională patronată de UNESCO din care fac parte peste 100 de geoparcuri.
COMUNICAT
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.