Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim. Recomandarea librarului

Emma Moldovan de la librăria independentă Bookstory din Cluj, unul din partenerii noștri la rubrica de recomandări de lectură, a întocmit o listă cu șase dintre cele mai căutate și citite cărți ale verii.

Ce mai citim. Recomandarea librarului
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 6 octombrie 2024, 00:00

Găsiți mai jos atât literatură, cât și titluri de non-ficțiune. Sperăm să vă inspire.

 

  1. Ochii Monei, Thomas Schlesser, editura Humanitas

 

Ochii Monei este povestea emoționantă a relației dintre o fetiță și bunicul ei și, în același timp, o explorare a artei și a nevoii fundamentale de frumos.

Roman cu un succes fulminant, în curs de traducere în 60 de țări, însoțit de splendide reproduceri ale unor capodopere din trei muzee celebre pariziene.

Un singur an îi rămâne Monei pentru a descoperi frumusețea lumii. Acesta este verdictul medicilor, neputincioși în fața bolii misterioase a fetiței care își pierde vederea.

În fiecare dintre cele 52 de săptămâni, bunicul ei, un om erudit și înțelept, o ajută să descopere frumosul: 52 de capodopere. Thomas Schlesser este istoric al artei, și autor al unor importante lucrări despre artă.

 

  1. Mindwandering, Moshe Bar, editura Ascr

 

Mintea hoinară şi efectele sale asupra creativităţii şi dispoziţiei. Unul dintre cei mai reputați cercetători în domeniul neuroștiințelor cognitive din generația sa explorează beneficiile dovedite ale momentelor de hoinăreală a minții și impactul pozitiv pe care acestea îlpot avea asupra potențialului creativ și a dispoziției noastre.

Creierul nostru este plin de zgomot; anumite regiuni sunt mereu implicate în activități involuntare, cum ar fi îngrijorările cu privire la viitor, visarea cu ochii deschiși ori dialogul interior.

Acestea pot să acapareze până la patruzeci și șapte la sută din timpul în care suntem conștienți. Împreună, ele constituie mindwandering sau ceea ce numim hoinăreală a minții.

Cu toate că ne îndepărtează atenția de la prezent și pot să contribuie astfel la apariția unor stări de anxietate sau depresie, există în spatele acestei aparente dezordini o metodă, pe care ne-o dezvăluie specialistul în neuroștiințe Moshe Bar.

 

  1. Privirea urangutanului, Alexandru Stermin, editura Humanitas

 

Această carte, ca și celelalte scrise de Alexandru Stermin, este povestea unei călătorii. Pornind, alături de povestitor, într-o aventură stârnită de privirea unui urangutan dintr-o grădină zoologică de pe malul Mării Baltice, ajungem departe în timp și spațiu. Ne hazardăm din lumea mitului în realitatea celei mai mari mlaștini din lume, Pantanalul brazilian. Din exuberantul Rio de Janeiro mergem, pe urmele lui Darwin, în fabuloasele Insule Galápagos. Pe drum, explorăm intimitatea noastră și a altor vietăți, îndrăznim să privim în ochii animalului din noi – doar, doar vom găsi răspunsul la întrebarea ascunsă în sălbăticia acestei cărți:
Avem o viață, sau suntem Viața?

  1. Știința cu sare și piper, Dan Cristian Vodnar, editura Corint

 

Un autor cu care am avut marea plăcere să facem cunoștință la Creative mornings Cluj, intâlniri pe care le recomandăm cu mult entuziasm.

Chimia pe care nu o înveţi la şcoală, este o carte care cuprinde atât aspecte teoretice despre chimie, cât și aspecte practice pe care le întâlnim în bucătărie în fiecare zi.

Răsfoind cartea veți descoperi răspunsuri la întrebări precum „De ce gătim alimentele?”, „De unde vine gustul?”, „De ce se taie maioneza?”, „Ce se întâmplă când tăiem ceapa?” și multe altele, explicate și scrise cu multă dăruire.

Dr. Cristian Presură: Iată o carte care face chimia accesibilă prin arta culinară! Autorul utilizează exemple din bucătărie pentru a explica lucruri simple, dar și concepte științifice complexe, cum ar fi structura moleculară a alimentelor și impactul proceselor chimice în gătit.

Prin analogii captivante și explicații detaliate, cartea ajută cititorii să înțeleagă și să aprecieze știința din spatele preparării mâncării.

Sunt sigur că va fi apreciată atât de elevi, cât și de părinții lor!

 

       5. Nu mai e nimeni acasă, Sabina Yamamoto, editura Vellant

 

Nu mai e nimeni acasă este cartea sa de debut.

Sabina Yamamoto (n. 1984, București) a publicat în volumul colectiv Ficțiuni Reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic Jr. și în volumul Scrisori din Cipangu, povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016).

A urmat cursurile de scriere creativă sub îndrumarea lui Marius Chivu și Florin Iaru. În prezent locuiește în Yokohama, împreună cu cele două fiice ale sale.

„Greu de ucis“. Așa s-ar povesti subiectul acestei cărți, dac-ar fi să-l concentrez în trei cuvinte (sau, într-o altă variantă: „Eroina nu se lasă“). Este vorba de un bildungsroman de factură aproape clasică.

Dincolo de firul narativ, un film de acțiune: o supraviețuitoare de pe-un portavion în flăcări reușește să se salveze în ultima clipă și s-ajungă undeva pe continent, la pace și siguranță. Numai că „portavionul“ este România (iar „flăcările“ sunt Tranziția), iar „continentul“ este arhipelagul japonez, unde pacea și siguranța sunt doar aparențe, bune de vândut turiștilor.

Eroina, ca imigrantă, n-are parte nici de pace și nici de siguranță, ci descoperă că a schimbat un război cu altul (ambele fiind, desigur, „războaie civile“, adică familiale).

Din punctul meu de vedere, ceea ce aduce nou această carte – în afara vocii foarte personale a autoarei – este o ruptură violentă cu tradiția romanului românesc contemporan, specializat în învinși, în ratați și-n bătuți de soartă.

Nu știu dacă am înțeles mesajul ascuns; mie-mi sună așa: Ia ce vrei și plătește prețul. Sau vei lua ce nu vrei și vei plăti același preț, ba chiar mai mare. Mihai Buzea.

 

  1. Irene Solà, Eu cânt și muntele dansează, editura Humanitas

Nu există viață și moarte, doar fluxul necontenit al timpului, în care dăinuie tot ce a trăit cândva sau trăiește acum – natură, oameni, animale, creații umane.

Omul nu este nici singur, nici centrul universului, ci doar o instanță a eternității „de zi cu zi“. Tradus în peste 30 de țări, romanul Eu cânt și muntele dansează al scriitoarei catalane Irene Solà sparge canoanele genului și țese din voci umane și nonumane o tapiserie hipnotică.

În Spania, unde a figurat doi ani pe listele de bestselleruri, cartea a primit mai multe premii, iar în 2020 a fost încununat cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene.

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

Ce mai citim: Recomandarea editorului
Ce mai citim? duminică, 9 iunie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Cum prima mea recomandare de lectură de anul se încheia, practic, cu un soi de promisiune, mi-am propus ca astăzi s-o și duc la îndeplinire. Vă...

Ce mai citim: Recomandarea editorului
Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 2 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului

Totul începe cu un vis. O femeie moartă pe fundul unei râpe și dialogul naratoarei cu aceasta declanșează rememorarea unei relații de șapte...

Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – Mă găsești când vrei
Ce mai citim? duminică, 26 mai 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – Mă găsești când vrei

După succesul volumelor Interior zero (2016) și Sonia ridică mâna (2019), Lavinia Braniște se întoarce la perspectiva subiectivă din primul...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – Mă găsești când vrei
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 19 mai 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Cartea prezintă povestea de viață a Papuszii, poeta de origine romă Bronisława Wajs, călătoriile cu șatra, masacrul din Volînia, războiul,...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 12 mai 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”

Volumul de proză scurtă ”Punk Requiem” de Goran Mrakić, Nemira, 2024. Recomandare de la Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului...

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Punk Requiem”
Ce mai citim? duminică, 5 mai 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!

IULIA CARTALEANU:   Romanul „Transformarea”, din 2018, a câștigat premiul Havmann în 2019, iar continuarea sa, „Criminal și...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului. Lapon afurisit!
Ce mai citim? duminică, 28 aprilie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului

În 1950, odată cu construcția barajului, satele Curon și Resia sunt înghițite încet de apele lacului nou format.   E o realitate care nu...

Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

În timpul liceului a fost laureatul unui concurs de proză, iar ulterior a fost descoperit şi încurajat de Florin Iaru şi Marius Chivu. Așa a...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului