„Ingineria socială” – un nou tip de ameninţare
În ultima vreme, hackerii se îndreaptă mai ales către reţelele sociale, unde compromit anumite conturi, pe care le folosesc apoi în încercarea de fraudare a utilizatorilor.
Articol editat de cristina.rusu, 8 octombrie 2024, 11:18
Specialiştii în securitate cibernetică avertizează că un tip de ameninţare tot mai prezent este aşa numita „inginerie socială”, adică manipularea comportamentului uman pentru a obţine acces la informaţii sensibile.
Invitat astăzi la Apel Matinal, la RRA, managerul de comunicare al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Mihai Rotariu, spune că trebuie să fim vigilenţi şi să nu oferim date personale oricui.
El a amintit că principalul motiv pentru care atacatorii vor să obţină informaţii e cel financiar:
Ei vor încerca, dacă au acces la dispozitivele noastre sau la conturile noastre, să extragă de obicei bani direct din cont, dar dacă nu pot, acest lucru încearcă să extragă cât mai multe date. Date personale, date cu caracter financiar, date sensibile, date de autentificare. Toate aceste date au o valoare pe piața neagră și ele pot fi vândute monetizate mai departe. Atacatorii pot face chiar schimb între ei de astfel de date, tocmai pentru a viza cât mai mulți utilizatori cu aceste capcane din mediul online.
Există campanii în care anumite grupări de atacatori, să spunem, extrag anumiți bani din conturile unor utilizatori prin aceste scam-uri cu investiții pe care le găsim pe social media și ulterior, la o anumită periodicitate, ele schimbă datele respective cu altă grupare de atacatori și ne trezim că un utilizator care a suferit o pagubă materială este resunat de către o altă grupare de atacatori pentru a-l anunța pe respectivul că sună din partea unei autorități și îi pot recupera acei bani pe care i-a pierdut.
Ioana Bindea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.