Ascultă Radio România Cluj Live

Miroase a gaz, ce ne facem?

Pentru a preveni evenimente grave, recomandăm consumatorilor să respecte cu strictețe câteva reguli și anume:

Miroase a gaz, ce ne facem?
Foto: Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 octombrie 2024, 14:34

Odată cu venirea sezonului rece, creşte și pericolul producerii de accidente fie din cauza folosirii necorespunzătoare a instalațiilor de gaz, fie din cauza modificărilor neautorizate la acestea.

 

Oana Demian, specialist comunicare externă în cadrul companiei distribuitoare Delgaz Grid, ne transmite câteva recomandări esenţiale privind siguranţa acestor instalaţii şi paşii pe care-i avem de parcurs atunci când observăm o problemă.

Câteva reguli

Pentru a preveni evenimente grave, recomandăm consumatorilor să respecte cu strictețe câteva reguli și anume:

• să nu doarmă cu focul deschis;
• să nu doarmă în încăperi cu aparate de utilizare neracordate la coșul de fum (aragaz etc.);
• să nu lase focul nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate;
• să nu folosească aparate de utilizare care nu sunt etanșe sau nu au tiraj;
• să nu folosească improvizații la instalaţiile de utilizare;
• să asigure o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă;
• să asigure verificarea şi curățarea coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an.

Ce facem când simţim miros de gaz?

În cazul în care se simte un miros specific de gaz, îi rugăm pe consumatori să deschidă imediat ușile și ferestrele, să stingă toate focurile, să nu manevreze aparate electronice, să nu aprindă lumina, să părăsească încăperea şi după aceea să anunțe imediat dispeceratul nostru de urgență. Acesta este apelabil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 sau 0265.200.928.

Până unde se extind obligațiile distribuitorului de gaz atunci când clientul sună la deranjamente?

În momentul în care la dispeceratul de urgență al companiei se primește o sesizare privind posibile scurgeri de gaz, o echipă specializată se deplasează de urgență la fața locului. Dacă în urma verificării instalației de utilizare se constată scăpări de gaz, pentru siguranța locatarilor alimentarea este sistată, după caz, pentru întreaga scară sau apartamentul în cauză. Locatarii sunt anunțați că asociației de proprietari/proprietarilor le revine responsabilitatea remedierii defecțiunii prin intermediul unei firme autorizate de către ANRE, astfel încât, ulterior, să putem relua alimentarea cu gaze naturale în condiții de siguranţă.

Firmele autorizate de către ANRE pentru astfel de lucrări se găsesc la adresa https://portal.anre.ro/PublicLists/AtestatGN, iar consumatorii sunt cei care aleg firma cu care doresc să remedieze deficiențele constatate de distribuitor.

Recomandări privind siguranţa instalaţiilor de gaz

Instalaţiile interioare de utilizare a gazelor naturale se pot degrada în timp, rezultând îmbinări slăbite, robineţi care nu mai prezintă o etanșeitate completă, fisuri etc. iar acestea pot duce la acumulări de gaze. Astfel, este absolut necesară efectuarea verificărilor şi reviziilor periodice la instalaţiile de gaz. Potrivit prevederilor legale, verificarea se efectuează obligatoriu o dată la doi ani, iar revizia o dată la zece ani de către firme specializate în domeniu, responsabilitatea pentru alegerea firmei și efectuarea acestor operațiuni revenind consumatorilor.

O dată cu verificarea instalației se solicită consumatorului documentul privind autorizarea sau verificarea tehnică periodică a centralelor termice, boilerelor şi convectorilor. Adițional, acolo unde este cazul, consumatorii au obligația să prezinte dovada curățării coşurilor de fum, pentru aparatele consumatoare de combustibili gazoși racordate la coșurile de fum.

Și pentru că am adus în discuție coșurile de fum aș menționa câteva cifre. În România, 15% dintre incendiile care au loc anual sunt provocate de coșuri de fum defecte, necurățate sau izolate necorespunzător, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut, 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon.

În 2023 în zona noastră de activitate (jumătatea de Nord a țării), s-au înregistrat șase intoxicații cu monoxid de carbon care au dus la decesul a cinci persoane, alte 14 fiind afectate. În acest an, până la acest moment, au fost raportate deja opt cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, soldate cu trei persoane decedate și alte 18 afectate.

Este foarte important ca verificarea aparatelor de încălzire și a canalelor de evacuare a gazelor arse să fie realizată numai cu specialiști! Cei care locuiesc la casă trebuie să verifice coșurile de fum şi hornurile și să le curețe, numai cu o firmă specializată sau coșari autorizați, de cel puţin două ori pe an, obligatoriu o dată înainte de începerea sezonului rece.

Totodată, trebuie să fie verificate şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă prezintă neetanșeități. La fel de importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

Cei care locuiesc în blocuri de locuințe trebuie să se asigure că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate mașini de gătit de tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verifice dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care se observă probleme, să fie remediate cu specialişti autorizaţi. Foarte important, aragazele nu trebuie să fie utilizate pentru încălzirea locuinţei!

Pentru a preveni intoxicația cu monoxid de carbon, este recomandată instalarea detectoarelor de monoxid de carbon, de preferat în fiecare spațiu în care se doarme, dar pentru mai multă siguranță se pot instala și în bucătărie și subsol.

În ceea ce privește detectoarele de gaz, obligativitatea montării acestora a fost instituită prin Normele Tehnice pentru Proiectarea și Executarea Sistemelor de Alimentare cu Gaze Naturale NT-DPE-01/2004, aprobate prin Ordinul Ministerului Economiei și Comerțului nr. 58 din 04 februarie 2004. Normele tehnice sus menționate impuneau montarea detectoarelor pentru instalațiile interioare de gaz noi sau atunci când se dorea modificarea acestora, în situația în care geamurile încăperilor unde funcționează aparate alimentate cu gaze naturale au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, termopan etc).

Ulterior, prin Ordinul președintelui ANRE nr. 179, din 16 decembrie 2015, pentru aprobarea Procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, s-a impus ca și în cazul instalațiilor interioare existente, consumatorii să facă toate demersurile necesare pentru montarea detectoarelor automate de gaze, pentru îndeplinirea condițiilor tehnice de siguranță a acestora. Astfel, conform acestui ordin, dacă în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare firma selectată de consumator constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației aceasta informează clientul asupra faptului că are obligația de a face demersurile necesare pentru îndeplinirea condițiilor tehnice, inclusiv prin montarea detectoarelor automate, dotate cu sisteme de semnalizare optică sau alarmare acustică la atingerea concentrațiilor periculoase de gaz și cu comanda închiderii automate a alimentării.

Avem un podcast în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, RoSig, în care puteţi găsi şi alte sfaturi sau reguli de siguranţă pentru cetăţeni. (Oana Demian, specialist comunicare externă în cadrul companiei distribuitoare Delgaz Grid)

 

 

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Recomandari luni, 7 octombrie 2024, 15:06

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene

Filarmonica de Stat Transilvania vă invită să luați parte la concertul simfonic care marchează deschiderea celei de a 57-a ediții a Toamnei...

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor
Recomandari luni, 7 octombrie 2024, 14:37

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor

Fosta internaţională română Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor la handbal feminin, duminică, 6...

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul
Recomandari duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul

Duminică, 6 octombrie, la ora 20.03 Teatrul Naţional Radiofonic și Radio Cluj prezintă piesa Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul
Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați
Recomandari miercuri, 2 octombrie 2024, 12:25

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați

Unul dintre cele mai accesate astfel de vaccinuri este HPV, România fiind pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin.  ...

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați
Recomandari luni, 16 septembrie 2024, 14:03

Expoziție de pictură la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă să vizionați expoziția personală de pictură a artistei Anica Pojar intitulată “Pioni în artă”.  ...

Expoziție de pictură la Galeriile Radio Cluj
Recomandari vineri, 13 septembrie 2024, 12:57

Locurile în căminele studenţeşti clujene

Se apropie începutul unui nou an universitar şi studenţii au început să caute locurile de cazare. Cei mai norocoşi sunt beneficiarii de locuri...

Locurile în căminele studenţeşti clujene
Recomandari vineri, 13 septembrie 2024, 11:30

Nevoie urgentă de reglementări în domeniul ATI și al Paliației

Pacienții fără șanse de supraviețuire, dar și medicii, au nevoie urgentă de reglementări privind trierea bolnavilor – cine merge la ATI...

Nevoie urgentă de reglementări în domeniul ATI și al Paliației
Recomandari joi, 12 septembrie 2024, 13:43

Legea pensiilor: persoanele cu dizabilităţi anunţă proteste în faţa Guvernului

Două organizaţii, care adunate reprezintă câteva zeci de mii de persoane cu dizabilităţi, au anunţat proteste în faţa Guvernului în...

Legea pensiilor: persoanele cu dizabilităţi anunţă proteste în faţa Guvernului