Ascultă Radio România Cluj Live

Miroase a gaz, ce ne facem?

Pentru a preveni evenimente grave, recomandăm consumatorilor să respecte cu strictețe câteva reguli și anume:

Miroase a gaz, ce ne facem?
Foto: Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 octombrie 2024, 14:34

Odată cu venirea sezonului rece, creşte și pericolul producerii de accidente fie din cauza folosirii necorespunzătoare a instalațiilor de gaz, fie din cauza modificărilor neautorizate la acestea.

 

Oana Demian, specialist comunicare externă în cadrul companiei distribuitoare Delgaz Grid, ne transmite câteva recomandări esenţiale privind siguranţa acestor instalaţii şi paşii pe care-i avem de parcurs atunci când observăm o problemă.

Câteva reguli

Pentru a preveni evenimente grave, recomandăm consumatorilor să respecte cu strictețe câteva reguli și anume:

• să nu doarmă cu focul deschis;
• să nu doarmă în încăperi cu aparate de utilizare neracordate la coșul de fum (aragaz etc.);
• să nu lase focul nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate;
• să nu folosească aparate de utilizare care nu sunt etanșe sau nu au tiraj;
• să nu folosească improvizații la instalaţiile de utilizare;
• să asigure o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă;
• să asigure verificarea şi curățarea coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an.

Ce facem când simţim miros de gaz?

În cazul în care se simte un miros specific de gaz, îi rugăm pe consumatori să deschidă imediat ușile și ferestrele, să stingă toate focurile, să nu manevreze aparate electronice, să nu aprindă lumina, să părăsească încăperea şi după aceea să anunțe imediat dispeceratul nostru de urgență. Acesta este apelabil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 sau 0265.200.928.

Până unde se extind obligațiile distribuitorului de gaz atunci când clientul sună la deranjamente?

În momentul în care la dispeceratul de urgență al companiei se primește o sesizare privind posibile scurgeri de gaz, o echipă specializată se deplasează de urgență la fața locului. Dacă în urma verificării instalației de utilizare se constată scăpări de gaz, pentru siguranța locatarilor alimentarea este sistată, după caz, pentru întreaga scară sau apartamentul în cauză. Locatarii sunt anunțați că asociației de proprietari/proprietarilor le revine responsabilitatea remedierii defecțiunii prin intermediul unei firme autorizate de către ANRE, astfel încât, ulterior, să putem relua alimentarea cu gaze naturale în condiții de siguranţă.

Firmele autorizate de către ANRE pentru astfel de lucrări se găsesc la adresa https://portal.anre.ro/PublicLists/AtestatGN, iar consumatorii sunt cei care aleg firma cu care doresc să remedieze deficiențele constatate de distribuitor.

Recomandări privind siguranţa instalaţiilor de gaz

Instalaţiile interioare de utilizare a gazelor naturale se pot degrada în timp, rezultând îmbinări slăbite, robineţi care nu mai prezintă o etanșeitate completă, fisuri etc. iar acestea pot duce la acumulări de gaze. Astfel, este absolut necesară efectuarea verificărilor şi reviziilor periodice la instalaţiile de gaz. Potrivit prevederilor legale, verificarea se efectuează obligatoriu o dată la doi ani, iar revizia o dată la zece ani de către firme specializate în domeniu, responsabilitatea pentru alegerea firmei și efectuarea acestor operațiuni revenind consumatorilor.

O dată cu verificarea instalației se solicită consumatorului documentul privind autorizarea sau verificarea tehnică periodică a centralelor termice, boilerelor şi convectorilor. Adițional, acolo unde este cazul, consumatorii au obligația să prezinte dovada curățării coşurilor de fum, pentru aparatele consumatoare de combustibili gazoși racordate la coșurile de fum.

Și pentru că am adus în discuție coșurile de fum aș menționa câteva cifre. În România, 15% dintre incendiile care au loc anual sunt provocate de coșuri de fum defecte, necurățate sau izolate necorespunzător, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut, 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon.

În 2023 în zona noastră de activitate (jumătatea de Nord a țării), s-au înregistrat șase intoxicații cu monoxid de carbon care au dus la decesul a cinci persoane, alte 14 fiind afectate. În acest an, până la acest moment, au fost raportate deja opt cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, soldate cu trei persoane decedate și alte 18 afectate.

Este foarte important ca verificarea aparatelor de încălzire și a canalelor de evacuare a gazelor arse să fie realizată numai cu specialiști! Cei care locuiesc la casă trebuie să verifice coșurile de fum şi hornurile și să le curețe, numai cu o firmă specializată sau coșari autorizați, de cel puţin două ori pe an, obligatoriu o dată înainte de începerea sezonului rece.

Totodată, trebuie să fie verificate şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă prezintă neetanșeități. La fel de importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

Cei care locuiesc în blocuri de locuințe trebuie să se asigure că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate mașini de gătit de tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verifice dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care se observă probleme, să fie remediate cu specialişti autorizaţi. Foarte important, aragazele nu trebuie să fie utilizate pentru încălzirea locuinţei!

Pentru a preveni intoxicația cu monoxid de carbon, este recomandată instalarea detectoarelor de monoxid de carbon, de preferat în fiecare spațiu în care se doarme, dar pentru mai multă siguranță se pot instala și în bucătărie și subsol.

În ceea ce privește detectoarele de gaz, obligativitatea montării acestora a fost instituită prin Normele Tehnice pentru Proiectarea și Executarea Sistemelor de Alimentare cu Gaze Naturale NT-DPE-01/2004, aprobate prin Ordinul Ministerului Economiei și Comerțului nr. 58 din 04 februarie 2004. Normele tehnice sus menționate impuneau montarea detectoarelor pentru instalațiile interioare de gaz noi sau atunci când se dorea modificarea acestora, în situația în care geamurile încăperilor unde funcționează aparate alimentate cu gaze naturale au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, termopan etc).

Ulterior, prin Ordinul președintelui ANRE nr. 179, din 16 decembrie 2015, pentru aprobarea Procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, s-a impus ca și în cazul instalațiilor interioare existente, consumatorii să facă toate demersurile necesare pentru montarea detectoarelor automate de gaze, pentru îndeplinirea condițiilor tehnice de siguranță a acestora. Astfel, conform acestui ordin, dacă în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare firma selectată de consumator constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației aceasta informează clientul asupra faptului că are obligația de a face demersurile necesare pentru îndeplinirea condițiilor tehnice, inclusiv prin montarea detectoarelor automate, dotate cu sisteme de semnalizare optică sau alarmare acustică la atingerea concentrațiilor periculoase de gaz și cu comanda închiderii automate a alimentării.

Avem un podcast în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, RoSig, în care puteţi găsi şi alte sfaturi sau reguli de siguranţă pentru cetăţeni. (Oana Demian, specialist comunicare externă în cadrul companiei distribuitoare Delgaz Grid)

 

 

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Pregătește mașina pentru iarnă: cauciucuri de sezon și sfaturi utile
Recomandari joi, 14 noiembrie 2024, 09:57

Pregătește mașina pentru iarnă: cauciucuri de sezon și sfaturi utile

A venit iarna în zonele montane, iar dacă avem drum la munte în aceste zile e bine ca mașina să fie echipată cu cauciucuri pentru sezonul rece....

Pregătește mașina pentru iarnă: cauciucuri de sezon și sfaturi utile
Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Recomandari miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:48

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”

Joi, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00, Radio Cluj și Opera Lux invită publicul la un spectacol de muzică și balet intitulat „Opera...

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Dublă lansare de carte la Sala Radio Cluj!
Recomandari luni, 11 noiembrie 2024, 10:16

Dublă lansare de carte la Sala Radio Cluj!

Pe 11 noiembrie 2024, de la ora 19:30, la Sala Radio Cluj va avea loc un eveniment literar de excepție, unde vor fi lansate două volume mult...

Dublă lansare de carte la Sala Radio Cluj!
O nouă expoziție la Galeriile Radio Cluj
Recomandari marți, 5 noiembrie 2024, 13:44

O nouă expoziție la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă în perioada 13 – 27 noiembrie să vizionați expoziția Journey on the Sea of Colors cuprinzând...

O nouă expoziție la Galeriile Radio Cluj
Recomandari marți, 5 noiembrie 2024, 11:55

Se lansează un volum inedit de memorii despre Transilvania începutului de secol XX

Volumul pe care îl lansează Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj în 8 noiembrie 2024 a fost inițial o serie de patru caiete scrise de...

Se lansează un volum inedit de memorii despre Transilvania începutului de secol XX
Recomandari marți, 5 noiembrie 2024, 10:43

Spațiu de antenă gratuit pentru competitorii electorali, la Radio Cluj

Competitorii electorali calificați în baza prevederilor Legii 208 din 2015, articolul 68, pentru acordarea de spațiu de antenă gratuit, au la...

Spațiu de antenă gratuit pentru competitorii electorali, la Radio Cluj
Recomandari duminică, 3 noiembrie 2024, 00:00

Cum să ne creștem copiii în era digitală – prima conferință la Cluj-Napoca

Cum să ne creștem copiii în era digitală este tema centrală a unei conferințe de amploare, care va avea loc în 12 noiembrie, la Cinema...

Cum să ne creștem copiii în era digitală – prima conferință la Cluj-Napoca
Recomandari vineri, 1 noiembrie 2024, 00:00

Radio România: ”Istoria trece, cuvântul rămâne”

96 de ani. O vârstă generoasă. Se pot spune multe lucruri interesante despre cineva care mai are puțin și atinge secolul. Dar când te...

Radio România: ”Istoria trece, cuvântul rămâne”