Republica Moldova se pregătește pentru alegeri cruciale
Corneliu Rusnac, redactor-șef la Radio Chișinău, despre alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE din 20 octombrie
Articol editat de cristina.rusu, 8 octombrie 2024, 08:13
Favoritul acestei curse electorale cu 11 candidați este actuala președintă Maia Sandu.
Probabil pe locul al doilea va fi candidatul Partidului Socialiștilor, Alexander Stoianoglo. Socialiștii, până acum, l-au propus la alegerile prezidențiale pe liderul lor, Igor Dodon, care a și fost președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020.
Actualul candidat Alexander Stoianoglo a fost procuror general al Republicii, iar presa a scris în repetate rânduri despre anumite probleme de integritate pe care le-ar fi avut.
Dacă Maia Sandu nu va câștiga din primul tur, în cel de-al doilea lucrurile s-ar complica, pentru că forțele pro-ruse e de așteptat să se coaguleze în jurul contracandidatului ei, oricare ar fi acesta.
Marea majoritate sunt fie pro-ruși declarați, fie au o atitudine rezervată față de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă, în condițiile de astăzi, a promova politica Kremlinului în Republica Moldova.
În aceeași zi de 20 octombrie, cetățenii vor vota și la un referendum în care decid dacă vor sau nu să adere la UE, astfel încât Constituția să fie modificată, iar integrarea europeană să fie declarată o prioritate a politicii externe în Republica Moldova.
Dacă va trece acest referendum, regulile se vor schimba foarte mult, în special pentru partidele proruse, care vor avea o marjă de manevră mult mai mică decât până acum.
În plus, partidele proruse declarate ca atare nu vor putea fi înregistrate oficial, pentru că ar contraveni Constituției.
Este una dintre cauzele pentru care Moscova e atât de nervoasă și încearcă pe toate căile să deturneze acest referendum.
Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid fără precedent.
Dezinformarea a luat proporții atât de mari, încât cetățenii nu mai știu ce să creadă din informațiile care circulă, în special pe rețelele de socializare.
Sunt vizați oamenii cu un nivel de instruire redus, cei care au un nivel de viață mai scăzut și, înainte de toate, populația rusofonă.
De fapt, toți candidații au mesaje pentru această populație rusofonă.
Maia Sandu li se adresează tuturor cetățenilor Republicii, ca de altfel și ceilalți candidați, fie ei rusofoni, proruși, sau pro-europeni.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.