Ascultă Radio România Cluj Live

Primul centru de îngrijiri paliative pediatrice din România, la Cluj

În România nu există încă un centru de îngrijiri paliative pentru copii, dar la Cluj-Napoca a început o serie de inițiative în acest sens.

Primul centru de îngrijiri paliative pediatrice din România, la Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 octombrie 2024, 13:14

Primul centru de îngrijiri paliative pentru copii din România se va construi la Cluj prin bunăvoința societății civile. Prima activitate de strângere de fonduri în acest scop este o expoziție caritabilă de icoane, cu aproximativ 80 de piese donate de 60 de artiști.

 

Suferința copiilor bolnavi de boli incurabile naște îngeri. Pentru acești copii, fiecare zi este o luptă, iar părinții lor, găsesc în suferință o iubire profundă, rar întâlnită.

În România nu există încă un centru de îngrijiri paliative pentru copii, dar la Cluj-Napoca a început o serie de inițiative în acest sens, lansate de Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj în colaborare cu Asociația Studenților Creștin Ortodocși România, Cluj-Napoca.

Pentru început este vorba despre o expoziţie caritabilă de artă sacră, “Mâini pentru Îngeri”, ce va fi vernisată vineri, 11 octombrie, ora 18 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și care poate fi admirată până în 17 octombrie.

Expoziția este un gest de solidaritate al unui număr de 60 de artiști plastici, iconari și tineri din ASCOR Cluj care și-au donat lucrările pentru a sprijini construirea în comuna Apahida, a Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, primul din România care oferă asistență gratuită și complexă copiilor a căror supraviețuire este incertă.

În cadrul expoziției se vor regăsi icoane pictate pe lemn și fragmente de frescă executate conform tradiției bizantine, icoane pe sticlă, sculptură în lemn, pictură pe textile și desen grafic, piese ce pot fi achiziționate pe toată durata evenimentului. Anca-Maria Bica, vicepreședinte ASCOR Cluj-Napoca:

Acest eveniment intitulat „Mâini pentru Îngeri” reprezintă un gest de solidaritate și de empatie dedicat acestor copii și familiilor lor greu încercate, o îmbinare a iubirii și a compasiunii, arta sacră devenind un vehicul prin care durerea copiilor bolnavi și a familiilor acestora poate fi alinată.
Dacă ar fi să evidențiem importanța unui astfel de edificiu în Cluj aș îndrăzni în primul rând să spun că acest Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice este indispensabil nu doar pentru arealul local, ci aș spune că este extrem de important atât pe plan regional și chiar și național întrucât, din informațiile pe care le avem, va fi primul astfel de Centru care oferă îngrijire gratuită și complexă copiilor diagnosticați cu boli care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult.
Este, de asemenea, relevant să menționăm faptul că, pentru copiii suferinzi în stadii avansate sau terminale, îngrijirea nu se va face ținând cont de prognostic, ci în funcție de nevoi.
În acest sens, Centrul va dispune de un cabinet de consultații și 3 săli de tratamente, un spațiu de activități recreative, un cabinet de logopedie, un cabinet de kinetoterapie, o sală de stimulare multisenzorială și un paraclis.
În momentul de față, se lucrează intens la instalațiile electrice și sanitare, la montarea tâmplăriei PVC, urmând apoi lucrările de tencuire.
Până în prezent, tot ceea ce s-a realizat a fost cu sprijinul mai multor oameni de bine, strict din fonduri de natură privată și donații, dar orice contribuție, fie ea cât de mică, poate reprezenta un real ajutor întrucât se dorește ca acest centru să poată fi inaugurat în anul imediat următor, iar realitatea este că adevăratele costuri abia acum încep.
Aș mai dori să menționez faptul că prin bunăvoința și strădania lor, acești artiști plastici întind o mână de ajutor unui înger – mai precis copilașilor aflați pe îngrijire paliativă – sprijinind realizarea acestui eveniment prin donarea propriilor lucrări cu tematică sacră.
Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 11 octombrie începând cu ora 18. În cadrul acestui moment vor lua cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, Preasfinţitul Părinte Episcop Benedict Bistriţeanul şi Părintele Profesor Ioan Bizău. Amfitrion fiind domnul Dr. Tudor Sălăgean, directorul Muzeuului Etnografic al Transilvaniei. Mai mult, toți cei prezenți se vor putea bucura și de un microrecital al Grupul Vocal „Synavlia”.
Tot acest efort nu poate însă prinde contur fără a fi sprijiniți și de oameni cu suflet mare.
Pe toată durata expoziţiei, vizitatorii pot admira, dar şi achiziţiona, cele aproximativ 80 de lucrări a căror valoare aș îndrăzni să spun că este inestimabilă, aici referindu-mă mai ales la tot efortul și toată jertfa adusă prin darul mâinilor lor.
Așteptăm cu bucurie întreaga comunitate clujeană, începând de la cel mai simplu om și ajungând până și la autorități, să ia parte la acest eveniment caritabil întrucât până și simpla prezență și cunoașterea îndeaproape a acestui proiect poate fi un pas important în susținerea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” – Locul în care Dragostea, Îmbrățișările, Jocul și Bucuria vor aduce o Rază de Lumină în viețile familiilor și copiilor care au uitat ce înseamnă acel „ACASĂ” binecunoscut de către noi. Acestea toate pentru că Centrul „Sfântul Hristofor” este visul familiilor greu încercate, vis care, treptat, cu sprijinul fiecăruia, devine realitate. (Anca-Maria Bica, vicepreședinte ASCOR Cluj-Napoca)
 

 

Pentru detalii legate lucrări sau despre modalitatea în care pot fi ele achiziționate, accesați pagina de Facebook a evenimentului EXPOZIȚIE CARITABILĂ „Mâini pentru Îngeri” unde veți putea găsi și scurte descrieri despre artiști.

Pentru cei care doresc să se implicați direct în susținerea proiectului, o pot face donând lunar 2 Euro printr-un SMS la 8845 cu textul „JOY” sau în conturile destinate special construirii acestui edificiu.

 

Titular: Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

 

Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105

 

Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

 

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Recomandari luni, 7 octombrie 2024, 15:06

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene

Filarmonica de Stat Transilvania vă invită să luați parte la concertul simfonic care marchează deschiderea celei de a 57-a ediții a Toamnei...

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor
Recomandari luni, 7 octombrie 2024, 14:37

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor

Fosta internaţională română Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor la handbal feminin, duminică, 6...

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul
Recomandari duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul

Duminică, 6 octombrie, la ora 20.03 Teatrul Naţional Radiofonic și Radio Cluj prezintă piesa Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul
Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați
Recomandari miercuri, 2 octombrie 2024, 12:25

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați

Unul dintre cele mai accesate astfel de vaccinuri este HPV, România fiind pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin.  ...

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați
Recomandari luni, 16 septembrie 2024, 14:03

Expoziție de pictură la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă să vizionați expoziția personală de pictură a artistei Anica Pojar intitulată “Pioni în artă”.  ...

Expoziție de pictură la Galeriile Radio Cluj
Recomandari vineri, 13 septembrie 2024, 12:57

Locurile în căminele studenţeşti clujene

Se apropie începutul unui nou an universitar şi studenţii au început să caute locurile de cazare. Cei mai norocoşi sunt beneficiarii de locuri...

Locurile în căminele studenţeşti clujene
Recomandari vineri, 13 septembrie 2024, 11:30

Nevoie urgentă de reglementări în domeniul ATI și al Paliației

Pacienții fără șanse de supraviețuire, dar și medicii, au nevoie urgentă de reglementări privind trierea bolnavilor – cine merge la ATI...

Nevoie urgentă de reglementări în domeniul ATI și al Paliației
Recomandari joi, 12 septembrie 2024, 13:43

Legea pensiilor: persoanele cu dizabilităţi anunţă proteste în faţa Guvernului

Două organizaţii, care adunate reprezintă câteva zeci de mii de persoane cu dizabilităţi, au anunţat proteste în faţa Guvernului în...

Legea pensiilor: persoanele cu dizabilităţi anunţă proteste în faţa Guvernului