Sesam deschide cartea: Tristan Strong face o gaură în cer
Iată o propunere de lectură care vă va ține cu sufletul la gură!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 octombrie 2024, 00:00
Copii, voi v-ați gândit vreodată cum este să fii supererou? Adulții ar crede că asta este o întrebare rezonabilă pe care să i-o adresezi unui copil, dar voi, copiii, știți cu siguranță că este o prostie. Oricine reușește să treacă prin clasele gimnaziale și să supraviețuiască unui examen de evaluare națională este deja un supererou.
Deeeci, nu numai pentru cei care visează să devină supereroi, ci și pentru cei care sunt deja supereroi deghizați în elevi obișnuiți, iată o propunere de lectură care vă va ține cu sufletul la gură: „Tristan Strong face o gaură în cer” de Kwame Mbalia. Desigur, dacă v-ați uita pe rafturile librăriilor și ați vedea cât e de groasă cartea (458 de pagini, fără mulțumiri!) probabil v-ați gândi de două ori dacă să o cumpărați sau nu, dar, hei, dacă ați ajuns să vedeți rafturile unei librării, grosimea cărții nu este pentru voi o problemă, iar pasul cel mai dificil a fost făcut, așa că nu vă rămâne decât să vă apucați de lectură.
Dar, mi se pare că am cam divagat. Să revenim la carte și să gustăm puțin din coctailul fantastic pe care ni-l oferă: un adolescent cu mari dificultăți în a se ridica la nivelul așteptărilor imposibile ale părinților lui și care tocmai și-a pierdut cel mai bun prieten într-un accident auto, un trash talker sub forma unei păpuși vorbitoare de lemn care mai și împroașcă cu bile de rășină, un păianjen care dă dovadă de șiretenie și o stafie malefică cu o nemăsurată dorință de putere, toate asezonate cu multe aventuri, întâmplări amuzante și incredibile răsturnări de situație.
Romanul recomandat de însuși Rick Riordan, autorul binecunoscutelor serii Percy Jackson sau Eroii Olimpului (fanii știu despre ce vorbesc), explorează lumea legendelor Africii Occidentale și a celor afro-americane, dezvăluindu-i cititorului o pleiadă de zei și eroi populari ca: păianjenul Anansi, zeul Nyame, John Lunganul, John Henry sau Brer Rabbit, iar pentru maeștrii cititori, cei care știu să depene firul poveștii astfel încât să-i descopere miezul strălucitor, cartea oferă o viziune asupra ororilor sclaviei din America de Nord.
Povestea începe cu călătoria eroului la bunici, în Sudul îndepărtat sau, mă rog, cu călătoria lui Tristan la bunici – decideți voi dacă este erou sau nu la finalul cărții – unde este trimis în speranța că își va mai reveni după pierderea celui mai bun prieten. Chiar în prima noapte, băiatul este vizitat de Gum Baby, o păpușă vorbitoare care îi fură rucsacul în care se află jurnalul cu povești al lui Eddie, singura amintire rămasă de la prietenul său, iar Tristan pornește în urmărirea hoțului.
Băiatul ajunge păpușa în dreptul copacului cu sticle, unde fusese avertizat de bunici că nu are voie să meargă, și neputându-și controla furia în încercarea de a arunca păpușa jos de pe rucsac, sparge una dintre sticle provocând o explozie orbitoare. O gaură se cască, și prin ea, băiatul cade ajungând în ținutul fantastic Alke unde îl așteaptă nimic mai puțin decât lanțuri de fier neîndurătoare, corăbii de oase, mări în flăcări și gigantice muște otrăvitoare.
Mult noroc să scapi de acolo, Tristan, i-ați spune, dar lucrurile nu se opresc aici, căci gaura făcută de băiat provoacă distrugerea ținutului Alke, iar el este obligat să ajute la oprirea răul străvechi pe care l-a trezit.
Stilul romanului este asemănător cu cel al lui Rick Riordan, direct și prietenos cu cititorul, dar mult mai apropiat de exprimarea tinerilor de azi, deci cred că vă va face și mai multă plăcere să o citiți, mai ales că băiatul însuși este un Anansesen care stăpânește forța magică a cuvântului. Dar, va putea oare Tristan să-și controleze frica și furia astfel încât să lupte împotriva răului pe care l-a eliberat?
Vă invit, dragi copii, să aflați citind romanul lui Kwame Mbalia!
Silvana Bicăzan, profesoară de limba română, Colegiul Național Unitarian „János Zsigmond” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.