Un fruct exotic cu proprietăţi extrem de utile
Este extrem de popular în ţările asiatice, America şi Africa.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 octombrie 2024, 00:00
Castravetele amar, sub denumirea ştiinţifică de Momordica charantia, este un fruct de origine tropicală cu proprietăţi extrem de utile. Momordica este o plantă târâtoare cu un caracter asemănător unei liane şi aparţine familiei Cucurbitaceae.
Fructul conţine 80% apă şi doar 15-20 de calorii în 100 de grame de pulpă de fructe de momordica. Fructul este bogat în potasiu, zinc, seleniu, siliciu, vitaminele A, B, C, E, acid folic şi acid pantotenic.
Pericarpul plantei conţine uleiuri grase şi caroten, iar seminţele sale – licopen, momordicină glicozidă şi cheratina. Saponine triterpenice au fost găsite în rădăcini.
Momordica charantia provine din Africa, dar a fost folosită în medicina populară chineză de secole. Cercetări recente sugerează că fructele necoapte pot avea unele proprietăţi antibiotice, anticancerigene şi antivirale, potrivite în special pentru utilizarea în tratamentul malariei, HIV şi afecţiunilor diabetice.
Utilizarea fructelor de momordică este contraindicată în sarcină. De asemenea, este important de subliniat că nu trebuie consumat de mamele care alăptează, precum şi de persoanele cu tensiune arterială scăzută.
Gustul momordicei este amar, dar exact această proprietate îl face atât de valoros. Castravetele amar se consumă când fructul este verde şi nu este încă copt, de obicei după prepararea termică. Momordica poate fi fiartă, prăjită, coaptă sau conservată. Ajută scăderea la hipertensiunii arteriale şi la combaterea problemelor legate de sistemul digestiv, cu un efect pozitiv asupra formaţiunilor tumorale maligne. Fructul are şi efect antiviral. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.