Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!
În comuna Șinteu trăiește cea mai numeroasă comunitate de slovaci din România.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 octombrie 2024, 14:04
Comuna Șinteu, din județul Bihor, a devenit în acest weekend un adevărat magnet pentru iubitorii de tradiții și gastronomie autentică. Aici, are loc o nouă ediție a „Sărbătorii Cartofului”. Evenimentul cultural este organizat de Primăria locală și Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România.
Sâmbătă, 12 octombrie, a avut loc un bal-discotecă, cu intrare liberă, la care au fost invitați Duo Jamaha și DJ Uzzi. Aceștia au creat atmosferă până târziu în noapte.
Duminică, 13 octombrie, festivitățile continuă, începând la ora 11:00, cu o slujbă religioasă la Biserica „Sfântul Chiril și Metodiu” din localitate, în cadrul căreia va fi binecuvântat cartoful și se vor aduce mulțumiri pentru recoltă.
După liturghie, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, urmată de momente artistice de folclor, activități pentru copii și concursuri tematice, precum: „cel mai mare cartof”, „cel mai frumos cartof”, „cel mai greu cartof” (care până în prezent a cântărit 2, 200 kg) sau „cea mai lungă coajă de cartof”.
De la ora 17:00, formația Compact va susține un concert.
Cartoful, pâinea slovacului
În comuna Șinteu trăiește cea mai numeroasă comunitate de slovaci din România. Cartoful a avut un rol important în dezvoltarea acesteia.
Miroslav Iabloncsik, consulul general onorific al Republicii Slovace în România, spune că „pâinea slovacului este cartoful”.
Atunci când slovacii s-au instalat în această zonă a județului Bihor, în Șinteu nu se practica agricultura. Era totul împădurit. Astfel, oamenii au început să desfrișeze (lemnul extras fiind folosit pentru producția de sticlă, la prima Fabrică de sticlă din Șinteu – 1780) și s-au gândit să cultive ceva pentru hrana de zi cu zi a familiilor lor. Din tot ce au încercat, cartoful a mers cel mai bine. Mai mult decât atât, comerțul nu se practica în această zonă, deci nu aveau cum să-și cumpere cele necesare traiului, iar cartoful i-a salvat, a spus Miroslav Iabloncsik.
El amintește cum, în lipsa pivnițelor sau a cămărilor, localnicii săpau gropi speciale pentru a păstra cartofii și alte legume peste iarnă.
Acestea aveau formă de pară. Slovacii coborau în gropi cu o scară și își luau de acolo cât le trebuia. În timp, locuitorii din jur au auzit de calitatea cartofilor din Șinteu, iar oamenii au început să facă trocuri. Schimbau saci de cartofi pe saci de porumb sau grâu și astfel și-au îmbunătățit traiul, povestește Miroslav Iabloncsik.
Cartofii de la Șinteu sunt la fel de renumiți precum pepenii de la Dăbuleni ori varza de la Toboliu.
Cultivați la o altitudine de 600-700 de metri, acești cartofi sunt protejați natural împotriva bolilor și dăunătorilor, fără a fi necesare îngrășăminte chimice sau pesticide. Solul bogat în siliciu și metodele tradiționale de recoltare contribuie, de asemenea, la gustul unic și inconfundabil.
Cartofii de Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte. Nu o spun doar eu, ci oricine a experimentat puțin din punct de vedere gastronomic. Foarte multe familii recoltează cartofii manual, ca pe vremuri. Iar calitatea o dă și solul în care se cultivă. Apoi, este mediul nepoluant, faptul că nu se folosesc îngrășăminte chimice, nu sunt stropiți și putem adăuga și grija celor care îi recoltează, mai spune Miroslav Iabloncsik.
Premieră în România
El promovează cartoful de la Șinteu peste tot unde are ocazia. Astfel, investitori din Slovacia, Cehia sau Polonia, dar nu numai, au ajuns să știe de calitatea lor.
De exemplu, un investitor din Polonia, împreună cu o familie de slovaci din localitate, a deschis la Șinteu un automat de cartofi, o premieră în România.
Plătești cu cardul, alegi cantitatea și primești sacul pe loc. Foarte simplu, rapid și de calitate, a apreciat Miroslav Iabloncsik.
De asemenea, el spune că în restaurantele sale, inclusiv la Huta Slavia, folosește doar cartofi cumpărați de la producători locali.
Angajații de la Huta Slavia sunt principalii producători de la care cumpăr. Și pentru că ei știu că sunt un cumpărător constant, au început să cultive suprafețe tot mai mari, iar eu le plătesc un preț corect, a spus consulul slovac.
Tradiționalele plăcinte din cartofi – rețeta
Locuitorii din Șinteu dețin hectare întregi de teren pe care cultivă cartofi. Sărbătoarea cartofului de la Șinteu marchează sfârșitul muncilor câmpului.
Pe tot parcursul sărbătorii, vizitatorii vor putea gusta tradiționalele plăcinte din cartofi, cunoscute sub numele de „polesneak” și „tocna”, respectiv găluște cu brânză și slăninuță.
Ca să faceți acest preparat acasă (tocna), curățați cartofii, spălați-i bine, răzuiți-i fin. Pe urmă, adăugați puțină sare și stoarceți compoziția, pentru a elimina excesul de lichid. Apoi, întindeți totul pe o tavă, la grosimea de un deget și jumătate. Lăsați la cuptor la foc mic până face crustă, aproximativ o oră, fără să o întoarceți. Să o savurați cu plăcere, alături de un iaurt de casă! Poftă bună, a împărtășit Miroslav Iabloncsik una din rețetele tradiționale ale slovacilor.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.