Compoturile, periculoase dacă sunt păstrate mai mulți ani
Compoturile pregătite pentru iarnă sunt depozitate în pivniţă sau în cămară timp de doi sau mai mulţi ani.
Articol editat de cristina.rusu, 14 octombrie 2024, 09:00
Experţii avertizează că anumite compoturi, în special din cireşe şi alte fructe cu sâmburi, precum vişinele şi prunele, pot deveni periculoase pentru sănătate, dacă sunt păstrate mai mult de un an fără a îndepărta sâmburii.
Motivul este că sâmburele de cireşe conţine amigdalină.
Atunci când interacţionează cu sucul gastric, aceasta se transformă în acid cianhidric, care reprezintă o ameninţare pentru sănătate.
Amigdalina se găseşte şi în sâmburii de caise, seminţele de mere şi sâmburii de piersici, dar acestea sunt îndepărtate atunci când se prepară compoturi din fructele respective.
Compoturile de cireşe, prune, vişine cu sâmburi reprezintă un pericol. De asemenea, datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare, aceste fructe nu trebuie consumate în cantităţi mari, deoarece poate irita intestinele.
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.