Jumătate din victimele traficului de persoane sunt minori
Autoritățile au lansat o campanie de informare şi prevenire a traficului de persoane şi a exploatării prin muncă a cetăţenilor români care pleacă să lucreze în străinătate.
Articol editat de Andreea Leonid, 15 octombrie 2024, 10:34
Aproape jumătate dintre victimele traficului de persoane sunt minori, iar cea mai frecventă formă de exploatare este cea sexuală, a precizat marți, 15 octombrie, la Radio Cluj coordonatoarea Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane, comisarul șef de poliție Augusta Bora.
Anul trecut au fost identificate în România 450 de persoane exploatate sub mai multe forme, cu 10% mai puține decât în 2022.
În ceea ce privește exploatarea prin muncă, Augusta Bora vine cu câteva sfaturi pentru persoanele care lucrează în străinătate:
Nu dați actul de identitate unei alte persoane, îl țineți în posesia dumneavoastră și, în plus, ar fi bine să aveți câteva copii ale acestui act.
Un alt indicator al unei posibile situații de exploatare ar fi condițiile de muncă și de viață precare.
Am văzut cu toții cazuri mediatizate în care persoanele care muncesc în străinătate sunt ținute în condiții aproape inumane de cazare, de hrană, de acces la diverse servicii sau chiar de igienă.
În plus, ele nu primesc salariul promis, nu li se acordă condițiile de muncă legale în țara respectivă, orele de muncă, pauzele adecvate care sunt prevăzute de legislație.
Nerespectare a tuturor acestor elemente, constituie o formă de exploatare.
Autoritățile au lansat luni, 14 octombrie, o campanie de informare şi prevenire a traficului de persoane şi a exploatării prin muncă a cetăţenilor români care pleacă să lucreze în străinătate.
Aceasta se derulează până duminică, 20 octombrie, în contextul Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane, marcată anual la 18 octombrie.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.