Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” 2024
Anul acesta marșul aduce în prim-plan violența sexuală, un subiect delicat și adesea tabu, care afectează în principal fetele și femeile și pentru care politicile publice actuale din România sunt aproape inexistente.
Articol editat de cristina.rusu, 16 octombrie 2024, 15:18
Cea de-a zecea ediție a marșului „Împreună pentru Siguranța Femeilor” se va desfășura anul acesta la Cluj-Napoca, duminică, 27 octombrie, de la ora 15:00, punct de plecare: Monumentul Memorandiștilor.
Manifestația este organizată de Rețeaua VIF – Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, care reunește peste 20 de ONG-uri dedicate drepturilor femeilor și egalității de șanse, precum și organizații ce oferă servicii de suport pentru femeile supraviețuitoare ale violenței domestice.
Ieșim din nou în stradă pentru că ne dorim o lume în care fetele și femeile să trăiască în siguranță, o lume în care violența de gen să fie descurajată și sancționată.
Anul acesta, aducem în prim-plan violența sexuală, un subiect delicat și adesea tabu, care afectează în principal fetele și femeile și pentru care politicile publice actuale din România sunt aproape inexistente.
Violența sexuală este una dintre cele mai întâlnite forme de violență de gen care, de cele mai multe ori, rămâne ascunsă.
Doar victimele știu exact în ce fel viața lor se schimbă, ce coșmar trăiesc și cu ce eforturi reușesc să aibă viața pe care și-o doresc.
Ieșim în stradă pentru că ne dorim o societate în care egalitatea de gen și respectul pentru drepturile femeilor să reprezinte valori fundamentale care se văd în acțiuni.
Fiecărei femei care a supraviețuit unei forme de violență sexuală – viol, agresiune sexuală, căsătorie forțată, hărțuire sexuală, cyberbullying, pornografie din răzbunare, exploatare sexuală sau orice alte forme de violență de natură sexuală – vrem să îi transmitem un mesaj de solidaritate: ”Nu ești singură! Nu e vina ta!”.
Agresorii sexuali sunt singurii vinovați pentru faptele lor! Vrem ca ei să răspundă în fața legii și să fie sancționați pe măsura gravității faptelor lor.
Vrem să aducem la lumină acele experiențe de violență sexuală despre care nu se vorbește și sunt ignorate de autorități, cum sunt căsătoriile forțate.
De multe ori, aceste „căsătorii” sunt asociate cu minoritatea romă, iar autoritățile invocă tradiția pentru a justifica lipsa de acțiune în fața unei grave încălcări a drepturilor omului.
În același timp, ieșim în stradă pentru că vrem școli și universități, dar și locuri de muncă sigure, cu toleranță zero pentru abuzatori!
Hărțuirea sexuală în școli și universități este o formă de violență despre care s-a vorbit mult în spațiul public în ultima perioadă, pe fondul dezvăluirilor despre cazuri scandaloase de profesori care au abuzat sexual studente sau eleve.
Suntem împreună pentru a promova o educație bazată pe demnitate și egalitate și pentru a construi un sistem de învățământ care protejează, ascultă și acționează în interesul copiilor și tinerilor.
Ieșim în stradă să ne spunem poveștile, să ne cerem drepturile, să cerem toleranță zero în fața violenței împotriva femeilor și a femicidului.
Mai multe detalii despre marș și revendicările Rețelei VIF pot fi citite în linkul următor: https://violentaimpotrivafemeilor.ro/marsul-impreuna-pentru-siguranta-femeilor-2024/
Comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.