Ascultă Radio România Cluj Live

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” 2024

Anul acesta marșul aduce în prim-plan violența sexuală, un subiect delicat și adesea tabu, care afectează în principal fetele și femeile și pentru care politicile publice actuale din România sunt aproape inexistente.

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” 2024

Articol editat de cristina.rusu, 16 octombrie 2024, 15:18

Cea de-a zecea ediție a marșului „Împreună pentru Siguranța Femeilor” se va desfășura anul acesta la Cluj-Napoca, duminică, 27 octombrie, de la ora 15:00, punct de plecare: Monumentul Memorandiștilor.

 

Manifestația este organizată de Rețeaua VIF – Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, care reunește peste 20 de ONG-uri dedicate drepturilor femeilor și egalității de șanse, precum și organizații ce oferă servicii de suport pentru femeile supraviețuitoare ale violenței domestice.

Ieșim din nou în stradă pentru că ne dorim o lume în care fetele și femeile să trăiască în siguranță, o lume în care violența de gen să fie descurajată și sancționată.

Anul acesta, aducem în prim-plan violența sexuală, un subiect delicat și adesea tabu, care afectează în principal fetele și femeile și pentru care politicile publice actuale din România sunt aproape inexistente.

Violența sexuală este una dintre cele mai întâlnite forme de violență de gen care, de cele mai multe ori, rămâne ascunsă.

Doar victimele știu exact în ce fel viața lor se schimbă, ce coșmar trăiesc și cu ce eforturi reușesc să aibă viața pe care și-o doresc.

Ieșim în stradă pentru că ne dorim o societate în care egalitatea de gen și respectul pentru drepturile femeilor să reprezinte valori fundamentale care se văd în acțiuni.

Fiecărei femei care a supraviețuit unei forme de violență sexuală – viol, agresiune sexuală, căsătorie forțată, hărțuire sexuală, cyberbullying, pornografie din răzbunare, exploatare sexuală sau orice alte forme de violență de natură sexuală – vrem să îi transmitem un mesaj de solidaritate: ”Nu ești singură! Nu e vina ta!”.

Agresorii sexuali sunt singurii vinovați pentru faptele lor! Vrem ca ei să răspundă în fața legii și să fie sancționați pe măsura gravității faptelor lor.

Vrem să aducem la lumină acele experiențe de violență sexuală despre care nu se vorbește și sunt ignorate de autorități, cum sunt căsătoriile forțate.

De multe ori, aceste „căsătorii” sunt asociate cu minoritatea romă, iar autoritățile invocă tradiția pentru a justifica lipsa de acțiune în fața unei grave încălcări a drepturilor omului.

În același timp, ieșim în stradă pentru că vrem școli și universități, dar și locuri de muncă sigure, cu toleranță zero pentru abuzatori!

Hărțuirea sexuală în școli și universități este o formă de violență despre care s-a vorbit mult în spațiul public în ultima perioadă, pe fondul dezvăluirilor despre cazuri scandaloase de profesori care au abuzat sexual studente sau eleve.

Suntem împreună pentru a promova o educație bazată pe demnitate și egalitate și pentru a construi un sistem de învățământ care protejează, ascultă și acționează în interesul copiilor și tinerilor.

Ieșim în stradă să ne spunem poveștile, să ne cerem drepturile, să cerem toleranță zero în fața violenței împotriva femeilor și a femicidului.

Mai multe detalii despre marș și revendicările Rețelei VIF pot fi citite în linkul următor: https://violentaimpotrivafemeilor.ro/marsul-impreuna-pentru-siguranta-femeilor-2024/

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

Culture and Well-being Forum 2024: Arta pe rețetele medicale
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 13:57

Culture and Well-being Forum 2024: Arta pe rețetele medicale

Cum ar fi dacă doctorii și asistenții sociali ar prescrie artă? Aceasta este întrebarea pe care o explorează cea de-a șasea ediție a Culture...

Culture and Well-being Forum 2024: Arta pe rețetele medicale
BikeMarathon – concurs caritabil de ciclism
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 12:21

BikeMarathon – concurs caritabil de ciclism

Startul competiției va avea loc în zona Parcului Etnografic Cluj-Napoca, iar traseul se va întinde pe potecile pitorești ale Pădurii Hoia,...

BikeMarathon – concurs caritabil de ciclism
Cum se acordă ajutorul de încălzire
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 11:45

Cum se acordă ajutorul de încălzire

Clujenii pot depune până marți, 15 octombrie, cereri pentru obținerea ajutorului de încălzire pentru sezonul rece.     Persoanele singure...

Cum se acordă ajutorul de încălzire
Cum vom obține un loc de parcare din 2025?
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 10:50

Cum vom obține un loc de parcare din 2025?

Începând din 2025, clujenii nu mai trebuie să depună anual cereri pentru obținerea unui loc de parcare, a precizat marți, 15 octombrie, la...

Cum vom obține un loc de parcare din 2025?
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 10:14

La Cluj-Napoca se măresc tarifele la salubritate

În Cluj-Napoca și în alte 40 de localități din județ vor crește semnificativ tarifele la serviciile de salubritate prestate de firma Supercom....

La Cluj-Napoca se măresc tarifele la salubritate
De prin Cluj luni, 14 octombrie 2024, 14:22

Premieră la Teatrul Puck

Pe scena Teatrului de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca va avea loc marți, 15 octombrie, la ora 17.00 premiera piesei ”Fun fact”, inspirată...

Premieră la Teatrul Puck
De prin Cluj luni, 14 octombrie 2024, 12:59

Metroul de la Cluj scos din PNRR

Metroul de la Cluj va fi scos din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar s-a găsit finanţare din Programul de Transport şi din...

Metroul de la Cluj scos din PNRR
De prin Cluj luni, 14 octombrie 2024, 11:53

Două fetițe au suferit arsuri la un experiment demonstrativ | UPDATE

UPDATE: ora 17.00 În urma cercetărilor efectuate de către poliţişti a reieşit faptul că cele două minore nu ar fi păstrat distanţa...

Două fetițe au suferit arsuri la un experiment demonstrativ | UPDATE