Cum ajuți un coleg depresiv de la locul de muncă?
Tu cât de atent ești la colegii tăi? Ai putea observa dacă unul ar fi în depresie?
Articol editat de cristina.rusu, 17 octombrie 2024, 00:00
Bun găsit la întâlnirea cu Hacking Work, eu sunt Tibi Grecu, iar împreună explorăm informații și idei valoroase pentru oamenii harnici, ca să mergem cu toții la serviciu, nu la scârbiciu.
Depresia afectează profund emoțiile și comportamentul, dar adesea rămâne ascunsă, chiar ani de zile.
Într-o echipă, e important să fim atenți la semnele care indică faptul că un coleg ar putea trece printr-o perioadă dificilă și să știm cum putem să-i oferim sprijinul de care are nevoie.
Ca să poți ajuta, mai întâi trebuie să știi unde e nevoie.
Cele mai comune semne ale depresiei sunt lipsa de energie, scăderea performanței la job, dificultăți în luarea deciziilor sau evitarea interacțiunilor sociale.
Pe lângă simptomele psihice, depresia vine la pachet și cu probleme fizice: dureri abdominale și probleme cu digestia, creșterea sau scăderea în greutate, durerea cronică, tulburări ale somnului, dureri toracice, modificări hormonale, afecțiuni inflamatorii și boli de inimă.
Depresia afectează multe aspecte ale vieții, iar cei care trec prin asta pot începe să se simtă vinovați și rușinați de situația lor.
Aceste sentimente fac parte din problemă, dar gândirea persoanelor depresive devine atât de confuză și distorsionată, încât simt că nu mai pot ieși singure din această stare sau le este greu să ceară ajutor.
Cum poți ajuta o persoană care se confruntă cu depresia?
(UNU) Ascultă cu empatie și oferă siguranță psihologică. Dacă un coleg îți împărtășește că trece printr-o perioadă dificilă, oferă-i sprijin ascultându-l fără să-l judeci. Arată-i că îți pasă și că ești disponibil să-l asculți atunci când are nevoie.
(DOI) Evită să dai sfaturi nesolicitate. Chiar dacă intențiile sunt bune, fraze precum „Fii și tu mai pozitiv!” sau „Las’ că trece” nu sunt de ajutor. Mai degrabă încurajează-l să caute ajutor specializat dacă simți că are nevoie.
(TREI) Fii atent la schimbările comportamentale. Dacă observi că un coleg evită întâlnirile, este mai retras sau pare să aibă probleme în a-și îndeplini sarcinile, fii dispus să oferi ajutor sau să deschizi o discuție despre cum se simte.
(PATRU) Respectă limitele. Nu toată lumea este dispusă să discute deschis despre problemele lor. Fii atent la semnalele pe care ți le dă colegul tău, dar nu insista dacă nu se simte pregătit să vorbească.
(CINCI) Încurajează echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Uneori, un simplu gest prin care-i amintești colegului să ia pauze regulate sau să nu petreacă prea mult timp peste program poate preveni epuizarea.
(ȘASE) Creează un mediu de muncă pozitiv. Atitudinea ta poate influența întreaga echipă. Încurajează colegii să vorbească deschis despre sănătatea mintală și susține inițiativele de la locul de muncă care promovează bunăstarea voastră.
E important să observăm, să acționăm și să ne sprijinim reciproc. Fie că observi semnele depresiei la un coleg sau pur și simplu vrei să contribui la crearea unui mediu mai sănătos, implicarea ta poate face diferența. Nu este necesar să fii expert în sănătate mintală, ci doar un coleg atent și dispus să ofere sprijin atunci când este nevoie.
Tibi Grecu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.