Ascultă Radio România Cluj Live

Toamna Muzicală Clujeană – Gala Puccini

Arii celebre din opere precum Le villi, Turandot, Madama Butterfly, Manon Lescaut, Boema, Edgar, Tosca și Sora Angelica vor răsuna pe scena sălii Auditorium Maximum.

Toamna Muzicală Clujeană – Gala Puccini

Articol editat de cristina.rusu, 17 octombrie 2024, 11:36

Vineri, 18 octombrie 2024, Colegiul Academic găzduiește cu începere de la orele 19.00 Gala Puccini, concert vocal-simfonic ce se regăsește pe agenda celei de a 57-a ediții a Toamnei Muzicale Clujene – Fall into Classic.

 

Arii celebre din opere precum Le villi, Turandot, Madama Butterfly, Manon Lescaut, Boema, Edgar, Tosca și Sora Angelica vor răsuna pe scena sălii Auditorium Maximum în interpretarea sopranei Anita Hartig, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania’’ (dirijorul corului Cornel Groza), sub bagheta tânărului dirijor Vlad Iftinca.

 

Despre Puccini

 

Anul 2024 marchează un moment special în arta lirică , centenarul Giacomo Puccini. Teatrele muzicale și filarmonicile din întreaga lume îl sărbătoresc pe acest extraordinar creator, aducând în prim-plan capodopere precum La Bohème, Tosca, Madama Butterfly și Turandot, dar și lucrări mai puțin cântate, Le Villi sau Edgar, toate pentru a onora compozitorul și impactul său asupra evoluției stilurilor componistice.

Puccini este o forță creatoare, care pătrunde în sufletul publicului prin intensitatea emoțiilor și prin expresivitatea dramatică. Un iubitor de viață și de frumos, Puccini a conturat cu măiestria unui ”pictor muzical” trăsăturile fiecărui personaj.

A fost în permanență atras de subiectele inspirate din viața reală, pentru a oferi ocazia publicului să empatizeze și să se regăsească în poveștile pe care le-a construit.

Consolidând astfel tradiția veristă, Puccini concepe personaje nuanțate, în care îmbină tensiunea emoțională, dramele pasionale, bucuria, extazul, durerea și iubirea, pentru a oferi un colorit sonor cu totul aparte.

Giacomo Puccini a compus în total 12 opere, dintre care 9 sunt lucrări de sine stătătoare, iar celelalte trei fac parte din tripticul Il tabarro, Suor Angelica și Gianni Schicchi, opere într-un act, pe care tradiția le-a consacrat s fie prezentate împreună.

În creația sa, Puccini a dezvoltat un limbaj orchestral unic, expresiv și rafinat ,de o sensibilitate rar întâlnită în muzica de operă. Toscanini l-a numit ”cel mai mare simfonist”, deși Puccini nu a compus nicio simfonie.

Această afirmație reflectă măiestria cu care stăpânea orchestra, folosind-o nu doar ca un acompaniament, ci și ca un personaj propriu-zis al fiecărei creații.

Fiecare pasaj orchestral, fie el delicat și liric, sau copleșitor și dramatic, este un exemplu al geniului său în a îmbina tensiunea și lirismul într-o textură muzicală de o subtilitate impresionantă (Oana Bălan-Budoiu).

 

Despre dirijor – Vlad Iftinca

 

Absolvent al Juilliard School, Southern Methodist University și Mannes College of Music, dirijor și pianist, Vlad Iftinca este în prezent parte din colectivul muzical al Staatsoper Stuttgart și director artistic al International Opera Studio.

Între 2007 și 2014 a fost staff-coach în cadrul Programului Lindemann pentru Dezvoltarea Tinerilor Artiști la Metropolitan Opera, New York, contribuind semnificativ la formarea unei noi generații de muzicieni.

A colaborat cu artiști renumiți precum Regina Resnik, Dame Kiri Te Kanawa, Deborah Voigt, Thomas Hampson, Hei Kyung Hong, Luca Pisaroni, Lisette Oropesa, Erin Morley, Isabel Leonard și Elza van der Heever.

A avut apariții scenice la Frankfurt Oper, Opernhaus Zurich, Max Joseph Saal din München, Palau des Arts din Valencia, Soirées Musicales d’Arles, Festivalul de Muzică de la Beijing, Kennedy Center, Carnegie Hall (seria ”Great Singers” Recital), Alice Tully Hall, Los Angeles Opera, Seoul Performing Arts Center, Hong Kong Arts Festival. În ipostaze dirijorale, a condus spectacole la Staatsoper Stuttgart, Staatstheater Nürnberg, Deutsche Oper am Rhein, Oper Frankfurt, Opera San Antonio, TriCities Opera, Opera Național Română și Opera on the Avalon.

Angajamentele recente includ colaborări la Ravinia Festival, Teatro dell’Opera di Roma, Los Angeles Opera, Dallas Opera, programele de vară Cantofest din Portugalia, 20 Serbia și SIVAM Mexico City.

A fost prezent în seria de recitaluri ”Met Stars in Concert” și în concertele live de la Royal Opera of Versailles.

În aprilie 2022 s-a întors la Carnegie Hall pentru a susține un recital alături de soprana Elza van den Heever, iar în același an s-a alăturat baritonului Thomas Hampson în programul ”Song of America”, parte a Festivalului de Vară Turku din Finlanda.

Pe lângă activitatea sa dirijorală, Vlad Iftinca a jucat un rol esențial în promovarea muzicii de operă la nivel internațional, ca mentor al tinerilor artiști lirici.

Printre proiectele viitoare se numără dirijarea spectacolelor Die Zauberflöte și Il Trovatore la Staatsoper Stuttgart, precum și un recital alături de baritonul Thomas Hampson și soprana Nadine Sierra în St. Tropez, Franța.

 

Despre soprană – Anita Hartig

 

Situată în topul artiștilor lirici contemporani, Anita Hartig este recunoscută ca una dintre cele mai emblematice soprane ale României. În timpul studiilor sale la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca a câștigat mai multe concursuri vocale naționale și internaționale și și-a făcut debutul în rolul Mimì în La bohème la Opera Națională Română în 2006.

Între 2009 și 2014 a colaborat cu Wiener Staatsoper, unde a debutat în rolul Musettei din La bohème. Pe parcursul activității sale de la Viena a interpretat Pamina din Die Zauberflöte, Despina din Così fan tutte, Zerlina din Don Giovanni, Mimì din La bohème, Marzelline din Fidelio, Micaëla din Carmen și Susanna din Le nozze di Figaro.

Anita Hartig a cântat pe cele mai importante scene de din lume, incluzând Bayerische Staatsoper, Kanagawa Kenmin Hall Tokyo, Megaron Concert Hall Atena, Royal Opera House Covent Garden, La Monnaie Bruxelles, Deutsche Oper Berlin, Hamburgische Staatsoper, Teatro alla Scala Milano, Opéra national de Paris, Gran Teatre del Liceu Barcelona și Metropolitan Opera New York, colaborând cu dirijori de renume precum Adam Fischer, Franz Welser-Möst, Bertrand de Billy, Daniele Rustioni, Carlo Rizzi, Dan Ettinger, Daniel Oren, Mark Elder, Marco Armiliato și Ivor Bolton.

La începutul anului 2013 și-a făcut debutul la Royal Opera House ca Mimì în celebra producție semnată John Copley din La bohème, sub bagheta lui Alexander Joel.

Anul următor, a marcat debutul la Metropolitan Opera și Opera Bastille tot în rolul Mimi, apoi la Gran Teatre del Liceu în rolul Violettei din La traviata. Sezoanele recente au distribuit-o in rolurile Violetta din La traviata, o noua producție a lui Michael Mayer, la Metropolitan Opera, Micaëla din Carmen la Wiener Staatsoper și San Francisco Opera, Susanna din Le nozze di Figaro la Metropolitan Opera și Royal Opera House Covent Garden, Amelia Grimaldi din Simon Boccanegra la Metropolitan Opera, Mimì la Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper, Teatro Real Madrid, Deutsche Staatsoper Berlin și apariții în ipostaza personajului Lìu din Turandot la Metropolitan Opera.

Alte performanțe remarcabile includ rolurile Marguerite din Faust la Opernhaus Zürich, Wiener Staatsoper și Hamburgische Staatsoper, Antonia/Stella din Les contes d’Hoffmann la Metropolitan Opera, precum și concerte cu Missa în fa minor de Bruckner alături de Orchestra Filarmonicii Radio Olandeze la Concertgebouw, Amsterdam.

În sezonul 2023-2024, Anita Hartig s-a întors la Metropolitan Opera New York pentru La bohème și la Canadian Opera Company din Toronto în rolul Donnei Elvira (Don Giovanni).

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Arta întâlnește știința în proiectul pilot a trei universități clujene
Cultural joi, 10 octombrie 2024, 13:50

Arta întâlnește știința în proiectul pilot a trei universități clujene

Concert, mese rotunde, expoziție și performance aduce proiectul pilot în care trei universități clujene și-au unit forțele și creativitatea...

Arta întâlnește știința în proiectul pilot a trei universități clujene
Proiecții Radu Jude la Cinema Arta, în prezența regizorului
Cultural miercuri, 9 octombrie 2024, 13:01

Proiecții Radu Jude la Cinema Arta, în prezența regizorului

Regizorul Radu Jude va fi prezent joi seară, 10 octombrie, de la ora 19, la cinema Arta din Cluj la proiecția a două dintre cele mai recente filme...

Proiecții Radu Jude la Cinema Arta, în prezența regizorului
Solidaritate fără granițe pentru românii de peste Prut!
Cultural miercuri, 9 octombrie 2024, 11:08

Solidaritate fără granițe pentru românii de peste Prut!

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii...

Solidaritate fără granițe pentru românii de peste Prut!
De Ziua Holocaustului, concert de muzică klezmer la Casa Tranzit
Cultural marți, 8 octombrie 2024, 16:43

De Ziua Holocaustului, concert de muzică klezmer la Casa Tranzit

Miercuri, 9 octombrie, în România va fi marcată Ziua Holocaustului, în memoria populației evreiești deportate forțat, în principal din...

De Ziua Holocaustului, concert de muzică klezmer la Casa Tranzit
Cultural marți, 8 octombrie 2024, 12:49

Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare

Profesorul universitar și traducătorul italienist Ștefan Damian va susține miercuri, 9 octombrie, la Cluj-Napoca, o conferință dedicată...

Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare
Cultural luni, 7 octombrie 2024, 17:38

Paleta artistică a lunii octombrie la Teatrul din Turda

Pentru iubitorii de teatru și cultură, luna octombrie aduce o mare varietate de spectacole și evenimente care vor stârni fascinația și...

Paleta artistică a lunii octombrie la Teatrul din Turda
Cultural luni, 7 octombrie 2024, 17:03

Invitație la dans | FOTO+VIDEO

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” găzduiește în perioada 7- 8 octombrie 2024, primul concert pentru copii al noii stagiuni la...

Invitație la dans | FOTO+VIDEO
Cultural luni, 7 octombrie 2024, 15:06

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene

Filarmonica de Stat Transilvania vă invită să luați parte la concertul simfonic care marchează deschiderea celei de a 57-a ediții a Toamnei...

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene