Consumul de iaurt cu conținut scăzut de grasimi prezintă riscuri pentru sănătate
Un produs extrem de popular despre care se crede că este benefic, de fapt nu este atât de sănătos!
Articol editat de Carmen Sas, 18 octombrie 2024, 09:55 / actualizat: 18 octombrie 2024, 13:12
Mulţi dintre noi încercăm să mănâncăm cât mai sănătos, dar nu este întotdeauna atât de uşor pe cât sperăm.
Un celebru expert în sănătate a emis un avertisment urgent potrivit căruia un produs extrem de popular despre care se crede că este benefic nu este de fapt atât de sănătos pe cât ar spera milioane de oameni care îl consumă.
Profesorul Tim Spector este medic, profesor de genetică şi autor de lucrări ştiinţifice, specializat în nutriţie şi sănătatea intestinului. În cadrul podcastului „ZOE Science and Nutrition”, specialistul a emis un avertisment despre un produs alimentar foarte comun şi aparent inofensiv, consumat de multe persoane – iaurtul cu conţinut scăzut de grăsimi.
În cadrul discuţiei cu dr.Chris Van Tulleken, profesorul Spector a subliniat pericolul iaurtului cu conținut scăzut de grăsimi ca aliment ultraprocesat.
„Dacă pe ambalaj scrie ~cu conţinut scăzut de grăsimi~, probabilitatea de a fi un iaurt fals este mai mare decât dacă este plin de grăsimi. Este absolut adevărat şi dacă ne gândim la aceasta – una dintre iluziile sistemului nostru de aprovizionare cu alimente este că există pentru a ne furniza mâncare, însă nu aşa funcţionează. Acesta există pentru a scoate bani de la noi şi de aceea iaurtul cu conţinut scăzut de grăsimi, ‘geniul iaurtului’ cu conţinut scăzut de grăsimi, este că poţi vinde iaurtul la un preţ mai mare, pentru că nu conţine grăsimi”, a menţionat Van Tulleken.
Expertul a explicat că mulţi producători de iaurt cu conţinut scăzut de grăsimi folosesc lucruri precum amidonul de porumb modificat sau guma xantan pentru a reproduce gustul şi textura iaurtului plin de grăsimi, dar aceasta înseamnă că au fost adăugate mult mai multe ingrediente în produs, făcându-l un aliment ultraprocesat (AUP).
„Nimic din toate acestea nu s-a făcut, ţinând cont de sănătatea noastră”, a adăugat Van Tulleken. Profesorul Tim Spector a avertizat anterior despre pericolele AUP, numindu-le „bomba cu ceas a viitorului” şi explicând că acestea pot avea efecte pe termen lung asupra sănătăţii.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.