Ascultă Radio România Cluj Live

Consumul de iaurt cu conținut scăzut de grasimi prezintă riscuri pentru sănătate

Un produs extrem de popular despre care se crede că este benefic, de fapt nu este atât de sănătos!

Articol editat de Carmen Sas, 18 octombrie 2024, 09:55 / actualizat: 18 octombrie 2024, 13:12

Mulţi dintre noi încercăm să mănâncăm cât mai sănătos, dar nu este întotdeauna atât de uşor pe cât sperăm.

Un celebru expert în sănătate a emis un avertisment urgent potrivit căruia un produs extrem de popular despre care se crede că este benefic nu este de fapt atât de sănătos pe cât ar spera milioane de oameni care îl consumă.

Profesorul Tim Spector este medic, profesor de genetică şi autor de lucrări ştiinţifice, specializat în nutriţie şi sănătatea intestinului. În cadrul podcastului „ZOE Science and Nutrition”, specialistul a emis un avertisment despre un produs alimentar foarte comun şi aparent inofensiv, consumat de multe persoane – iaurtul cu conţinut scăzut de grăsimi.

 

În cadrul discuţiei cu dr.Chris Van Tulleken, profesorul Spector a subliniat pericolul iaurtului cu conținut scăzut de grăsimi ca aliment ultraprocesat.

 

„Dacă pe ambalaj scrie ~cu conţinut scăzut de grăsimi~, probabilitatea de a fi un iaurt fals este mai mare decât dacă este plin de grăsimi. Este absolut adevărat şi dacă ne gândim la aceasta – una dintre iluziile sistemului nostru de aprovizionare cu alimente este că există pentru a ne furniza mâncare, însă nu aşa funcţionează. Acesta există pentru a scoate bani de la noi şi de aceea iaurtul cu conţinut scăzut de grăsimi, ‘geniul iaurtului’ cu conţinut scăzut de grăsimi, este că poţi vinde iaurtul la un preţ mai mare, pentru că nu conţine grăsimi”, a menţionat Van Tulleken.

Expertul a explicat că mulţi producători de iaurt cu conţinut scăzut de grăsimi folosesc lucruri precum amidonul de porumb modificat sau guma xantan pentru a reproduce gustul şi textura iaurtului plin de grăsimi, dar aceasta înseamnă că au fost adăugate mult mai multe ingrediente în produs, făcându-l un  aliment ultraprocesat (AUP).

„Nimic din toate acestea nu s-a făcut, ţinând cont de sănătatea noastră”, a adăugat Van Tulleken. Profesorul Tim Spector a avertizat anterior despre pericolele AUP, numindu-le „bomba cu ceas a viitorului” şi explicând că acestea pot avea efecte pe termen lung asupra sănătăţii.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Diverse joi, 20 februarie 2025, 00:00

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran

O echipă de oameni de știință germani au identificat o falie geologică masivă care se întinde pe aproximativ 1.500 de kilometri, din sud-estul...

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii
Diverse marți, 18 februarie 2025, 00:00

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?

Cartea „Yes Ma’am: The Secret Life of Royal Servants” va fi lansată pe 18 februarie.   În această lucrare, autorul Tom Quinn...

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?