Sesam deschide cartea: „Șansa: Fuga de Holocaust”, de Uri Shulevitz
Viața protagonistului nu a fost deloc ușoară în timpul Holocaustului, însă simpla publicare a acestei autobiografii ne asigură că finalul a fost unul fericit.
Articol editat de cristina.rusu, 18 octombrie 2024, 00:00 / actualizat: 18 octombrie 2024, 10:20
Dragi copii, de data aceasta vin cu o recomandare de carte dedicată pasionaților de istorie și celor curioși despre trecutul nu atât de îndepărtat al omenirii.
Vă previn de pe acum, viața protagonistului nostru nu a fost deloc ușoară în timpul Holocaustului, însă simpla publicare a acestei autobiografii ne asigură că finalul a fost unul fericit.
Uri Shulevitz ne povestește în autobiografia intitulată „Șansa: fuga de Holocaust” despre copilăria sa, când el și familia lui au fost forțați să fugă din Polonia pentru a scăpa de ororile regimului nazist.
Relatările încep în 1939, când Uri, pe atunci un băiat de patru ani, se vede prins în haosul războiului. După invazia Poloniei de către naziști, el și părinții săi se refugiază, pornind într-o călătorie plină de primejdii spre Rusia Sovietică, unde speră să își găsească liniștea.
Ajunși în Uniunea Sovietică, majoritatea întorsăturilor de situație au drept cauză – n-o să vă vină să credeți – chiar numele lui, care a fost inspirat de biblicul Uri, tatăl primului artist din Biblie, tatăl lui intuindu-i latura artistică încă de la început.
Când au încercat să obțină pașapoartele, fără de care nu ar fi putut obține cetățenia sovietică, cererea lor a fost refuzată tocmai din cauza numelui lui Uri.
Spre surprinderea lui, nu doar artistul biblic purta acest nume, ci și un personaj care nu era deloc pe placul autorităților sovietice, așa că cei trei membri ai familiei au fost considerați dușmani ai poporului, iar cererea lor a fost respinsă.
După această întâmplare nefericită, Uri și părinții săi au trăit o viață dificilă timp de mai mulți ani, trecând prin multe locuri și suportând condițiile dificile pe care trebuiau să le îndure toți evreii fugari, care nu au fost deja prinși și trimiși în lagăre: frigul, foamea, separările și bolile erau doar o parte dintre lucrurile care le făceau viața mai grea.
Cu toate acestea, Uri a găsit puterea să continue și să găsească frumusețe în lucrurile mici. Talentul său la desen și pasiunea sa pentru artă l-au ajutat să își păstreze speranța chiar și în cele mai dificile momente.
De multe ori, o simplă foaie de hârtie și un creion erau suficiente pentru a-i da un strop de bucurie și pentru a-l face să uite, chiar și pentru un moment, de toate greutățile. Cu toate că războiul se află în prim-plan în autobiografia lui Uri, aceasta nu este exclusiv o poveste despre suferință, ci și despre speranță, despre cum imaginația și creativitatea ne pot salva sufletul.
Așadar, dacă doriți să citiți o poveste emoționantă despre încercarea de a găsi putere pentru a continua chiar și atunci când totul pare pierdut, vă invit să descoperiți acest roman.
Pe lângă aventurile pline de peripeții și dificultăți, romanul vă oferă șansa să învățați mai multe lucruri despre istorie și despre cum Holocaustul a schimbat viețile a milioane de oameni.
Uri a supraviețuit, și nu doar atât – și-a urmat visul de a deveni artist, dovada stând chiar și în textul și ilustrațiile acestui roman, și a reușit să transforme greutățile prin care a trecut în surse de inspirație.
„Șansa: Fuga de Holocaust” vă așteaptă pe rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj și vă promite că, în ciuda subiectului trist pe care îl abordează, finalul este unul care merită așteptat.
Haideți să îl luăm pe Uri drept exemplu; dacă el a putut să își urmeze visul de a deveni artist în ciuda condițiilor grele, putem și noi să ne îndeplinim orice vis am avea.
Andreea Rotar, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.