Tensiuni înainte de alegerile din Republica Moldova
Planul privind răsturnarea violentă a puterii de la Chişinău a fost dezvăluit cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 octombrie 2024, 10:48
Sute de cetăţeni moldoveni au fost antrenaţi în Rusia, Serbia şi Bosnia şi Herţegovina pentru a răsturna în mod violent guvernarea pro-europeană, au afirmat joi, 17 octombrie, la Chişinău şefii poliţiei naţionale, Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi Procuraturii pentru crimă organizată şi cauze speciale.
Printre instructori s-au numărat şi mercenari Wagner, iar finanţarea a fost asigurată de oligarhul fugar Ilan Şor, care se ascunde în afara ţării, după ce a fost implicat în furtul a 1 miliard de dolari din sistemul bancar, informează Radio România Actualități.
Şor a fost acuzat, recent, şi de implicare într-o schemă de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, prin care, doar în luna septembrie, aproximativ 15 milioane de euro au fost direcţionaţi spre 130.000 de persoane.
Rusia a fost acuzată şi anul trecut că ar fi pregătit, împreună cu Şor, o lovitură de stat la Chişinău, iar anul acesta, că poartă o campanie de dezinformare pentru a submina integrarea europeană a Moldovei.
Planul privind răsturnarea violentă a puterii de la Chişinău a fost dezvăluit cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale şi a referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova.
Ieri au apărut şi ultimele sondaje de opinie înaintea alegerilor.
Potrivit acestora, Maia Sandu este favorită clară în primul tur, când pentru ea ar urma să voteze între 30 şi 36% din participanţii la vot.
La referendumul privind integrarea europeană, cele două sondaje arată că aproximativ 55% din alegători vor vota DA, informează Radio Chişinău.
Tot ieri, preşedinta Maia Sandu a lansat un apel către populaţie să participe la referendum.
Maia Sandu le-a adresat un mesaj şi tinerilor, amintindu-le că procesul de votare durează doar trei minute, în comparaţie cu deceniile de aşteptare pentru aderarea la lumea liberă şi dezvoltată.
Ioana Bindea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.