Care este cel mai mortal animal pentru oameni?
Între 2008 și 2017, în Australia, 266 de persoane au murit în urma atacurilor unor animale cunoscute. Erau păianjeni? Șerpi? Nicidecum. Cele mai mortale animale pentru oameni din Australia sunt caii și vacile.
Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2024, 00:00
Știm că Australia este renumită pentru că găzduiește unele dintre cele mai periculoase animale din lume.
Ne gândim în special la șarpele maro oriental (Pseudonaja textilis), capabil să omoare un bărbat cu o simplă mușcătură, sau la văduva neagră cu spatele roșu (Latrodectus hasseltii), una dintre cele mai veninoase arahnide din lume.
Dar surprinzător de puține decese au fost înregistrate în ultimii ani (în urma unui atac de animale) – 266 de decese între 2008 și 2017.
Totuși, apare o întrebare: care este cel mai mortal animal pentru oameni?
Nu este vorba nici despre păianjeni, nici despre șerpi (și nici de oameni, deoarece nu sunt luați în considerare aici).
Potrivit Biroului Australian de Statistică, cel mai mare număr de decese umane cauzate de animale este atribuit… cailor și vacilor (și altor animale de transport), cu 77 de decese înregistrate.
Urmează alte mamifere (nedomestice), cu 60 de decese. Este puțin vag, dar ne imaginăm că şi cangurii sunt deosebit de vizaţi.
Apoi sunt viespile și albinele care preiau controlul, cu 27 de victime înregistrate în ultimii 10 ani.
Urmează rechinii (și alte creaturi marine), cu 26 de morți, șerpii și șopârlele (23 de decese), câinii (22 de morți) și crocodili (17 victime).
Decesele rămase sunt împărțite între șobolani și artropode.
Să ne amintim că, la nivel global, țânțarul rămâne cel mai mortal, înaintea oamenilor.
Deoarece țânțarii poartă boli devastatoare. Remarcăm, de exemplu, malaria, care ucide peste 600.000 de oameni în fiecare an. Alte boli care pot fi transmise de țânțari sunt febra dengue, febra galbenă și encefalita.
Amintiți-vă că există, de asemenea, peste 2.500 de specii de țânțari distribuite în toate regiunile lumii – cu excepția Antarcticii.
La apogeul sezoanelor de reproducere, țânțarii depășesc pur și simplu toate celelalte animale de pe planetă (inclusiv termite și furnici).
Totuşi, dincolo de aceste statistici, este crucial să înțelegem că majoritatea acestor incidente care implică cai sau vaci sunt adesea legate de accidente, în special în zonele rurale sau în timpul activităților ecvestre.
Comportamentul acestor animale nu este agresiv în mod natural, dar dimensiunea și puterea lor pot duce la situații periculoase pentru oameni.
Acest lucru contrastează puternic cu atacurile mai intenționate ale animalelor cunoscute a fi periculoase, precum șerpii sau păianjenii, făcând aceste cifre cu atât mai surprinzătoare.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.