Ascultă Radio România Cluj Live

Concertul de închidere a Toamnei Muzicale Clujene

Evenimentul va avea loc la Colegiul Academic.

Concertul de închidere a Toamnei Muzicale Clujene

Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2024, 12:02

Joi, 24 octombrie 2024, vă invităm la concertul de închidere a celei de a 57-a ediții a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, Fall into Classic.

 

Evenimentul va avea loc la Colegiul Academic cu începere de la ora 19.00.

La pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” se va afla Leo Hussain, avându-l ca solist pe pianistul Andrei Gologan, alături de  Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania’’.

Programul serii va cuprinde lucrări semnate de Aleksandr Skriabin și Dmitri Şostakovici.

 

Despre dirijor/ Leo Hussain

 

Dirijorul britanic Leo Hussain, fost director muzical al Opéra de Rouen și al Salzburg Landestheater, dirijează acum pentru multe dintre cele mai importante orchestre și teatre de operă din lume și este dirijor principal invitat al Filarmonicii George Enescu.

În stagiunea 2024/25, angajamentele lui Hussain includ Salome la Hanovra, Die Zauberflöte la Opera de Stat din Hamburg, Hänsel und Gretel la Oslo și Saul în debutul său cu Semperoper Dresden; dirijează concerte cu Münchner Rundfunkorchester, George Enescu Philharmonic și Auckland Philharmonia Orchestra. Spectacolele din 2023/24 au inclus Carmen, marcând revenirea sa la Bayerische Staatsoper, Death in Venice pentru Welsh National Opera, Don Carlos la Hamburg, Salome la Frankfurt, Pelléas et Mélisande la Toulouse și debutul său la Festivalul de la Salzburg la conducerea Mozarteum Orchestra Salzburg.

Printre cele mai recente apariții se numără Die Zauberflöte la întoarcerea sa la Royal Opera House, Covent Garden, Cimarosa L’Italiana in Londra pentru Opera din Frankfurt, Wozzeck și o nouă producție a Die Tote Stadt la Toulouse, Lakmé în concert cu Teatro Real Madrid, Thaïs, Lortzing Der Waffenschmied și Salome la Theater an der Wien, debutul său la Royal Swedish Opera cu Carmen, și apariții la Operele Naționale din Göteborg și în Norvegia.

De asemenea, a dirijat concerte cu orchestrele simfonice din Hamburg și Viena, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Kammerakademie Potsdam, Bamberg Symphony Orchestra la Mozartfest Würzburg, WDR Symphony Orchestra Cologne, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Prague Philharmonia, Gulbenkian Orchestra și Royal Danish Orchestra.

În afara Europei, a cântat cu orchestrele simfonice din Australia de Vest și Tasmania, Auckland Philharmonia, NHK Symphony Orchestra și Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra la Festivalul de primăvară din Tokyo și a debutat cu Opera din San Francisco dirijând Tosca.

Leo Hussain și-a făcut debutul la Royal Opera House, Covent Garden în 2016 dirijând Enescu Oedipe, primind aprecierea criticilor pentru „o performanță muzicală de un impact copleșitor” (Sunday Times) și o reinvitare imediată.

Alte succese lirice notabile includ Capriccio pentru Santa Fe Opera, The Rape of Lucretia pentru Glyndebourne Festival Opera și producții la La Monnaie, English National Opera și operele de stat din Bavaria și Berlin.

Se bucură de o relație strânsă cu Festivalul George Enescu, unde a dirijat recent Gurrelieder și un concert cu Wozzeck.

Succesul său timpuriu la Festivalul de la Salzburg, unde l-a asistat pe Simon Rattle la conducerea Berliner Philharmoniker și pe Valery Gergiev la conducerea Filarmonicii din Viena, a dus la debuturi simfonice în întreaga lume și la relații de lucru strânse cu acești dirijori, precum și cu Daniel Barenboim și Yannick Nézet-Séguin.

Leo Hussain a studiat la Universitatea Cambridge și la Academia Regală de Muzică din Londra.

 

Despre solist/ Andrei Gologan

 

Apreciat pentru muzicalitatea sa cu totul excepțională, pianistul Andrei Gologan a beneficiat de sprijinul și îndrumarea unor interpreți renumiți: Sir András Schiff, Daniel Barenboim și Richard Goode.

A fost caracterizat drept „un poet al interpretării” (Süddeutsche Zeitung), bucurându-se în recitalurile sale de „o mare varietate de sonorități” și „o strălucire pianistică greu de egalat” (General-Anzeiger Bonn).

Aparițiile solo ale lui Andrei includ colaborări cu Camerata Salzburg la Stiftung Mozarteum, Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania’’, Orchestra Filarmonicii din Kiev și Orchestra de Cameră Sándor Végh, alături de care a interpretat Concertul pentru pian și trompetă de Șostakovici, avându-l ca partener de scenă pe Hans Gansch, fostul prim trompetist al Filarmonicii din Viena.

Un pasionat al muzicii de cameră, Andrei Gologan a colaborat cu artiști precum Benjamin Schmid, Viviane Hagner și Mihaela Martin, și cu ansamblurile Amatis Trio și Caerus Ensemble, în cadrul marilor festivaluri Schweitzinger Festspiele, Krzyzowa Chamber Music Festival și la Wigmore Hall.

Printre aparițiile recente se numără invitația primită de la Sir András Schiff de a participa în proiectul Building Bridges, care i-a oferit oportunitatea unor recitaluri de debut în întreaga Europă, inclusiv la Konzerthaus (Berlin), deSingel Arts Centre (Anvers) și Beethovenhaus (Bonn).

A cântat la festivalurile Mozartwoche (Salzburg), Festivalul Enescu din București, Schleswig-Holstein, Musikdorf Ernen și Herbstgold (Palatul Estherházy, Eisenstadt). Recitalurile recente includ interpretări la Herkulessaal (München), Heidelberger Frühling, cu integrala Sonatelor pentru pian de Beethoven, coordonată de Daniel Barenboim la Pierre Boulez Saal din Berlin. Andrei a fost invitat în verile anilor 2017 și 2018 la Festivalul Mozart Matinee din Salzburg pentru a curatoria o serie de proiecte dedicate tinerilor muzicieni, actori și artiști vizuali.

S-a implicat în aceste inițiative în perioada lockdown-urilor generate de pandemie (2020-2021), creând împreună cu canalul TV austriac FS1 platforma virtuală ONLINE: Concerts & Talks.

Acest proiect a evoluat într-o serie de peste 20 de spectacole de muzică de cameră transmise exclusiv online.

Născut în România, Andrei Gologan a studiat cu pianistul și compozitorul Iulian Arcadi Trofin. La doar 5 ani a câștigat primul său concurs de pian interpretând lucrări de Czerny, Beethoven și Schumann.

În 2012 s-a mutat la Salzburg pentru a-și continua perfecționarea cu Pavel Gililov la Universität Mozarteum. O bursă Erasmus i-a permis să studieze un an la Köln Hochschule, cu Claudio Martinez-Mehner.

Andrei este beneficiar al bursei Academiei Festivalului Verbier și al Festivalului de Pian Oxford și primește în mod regulat îndrumare din partea lui Sir András Schiff, Richard Goode și Ferenc Rados.

Printre mentorii săi din trecut îi amintim pe Daniel Barenboim, Gidon Kremer, Gabor Takács-Nagy și Thomas Adès

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Concert extraordinar cu Gheorghe Zamfir, la Cluj-Napoca
Cultural duminică, 13 octombrie 2024, 00:00

Concert extraordinar cu Gheorghe Zamfir, la Cluj-Napoca

Opera Națională Română Cluj-Napoca și Corpul Consular Cluj-Napoca, vă invită la un eveniment cultural de excepție dedicat Zilei Națiunilor...

Concert extraordinar cu Gheorghe Zamfir, la Cluj-Napoca
Festival Naţional de Artă Naivă la Oradea
Cultural duminică, 13 octombrie 2024, 00:00

Festival Naţional de Artă Naivă la Oradea

Oradea găzduiește joi, 17 octombrie 2024, a XI-a ediție a Festivalului Național de Artă Naivă. Evenimentul a devenit un pilon cultural și...

Festival Naţional de Artă Naivă la Oradea
Întâlnirile Internaționale de la Cluj
Cultural sâmbătă, 12 octombrie 2024, 00:00

Întâlnirile Internaționale de la Cluj

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca organizează, între 16 și 20 octombrie, a 13-a ediție a festivalului ”Întâlnirile...

Întâlnirile Internaționale de la Cluj
Prima expoziție din România dedicată lui Monet va fi la Cluj-Napoca!
Cultural vineri, 11 octombrie 2024, 11:07

Prima expoziție din România dedicată lui Monet va fi la Cluj-Napoca!

“Monet: The Immersive Show”, primul spectacol de artă imersivă dedicat marelui artist Claude Monet organizat vreodată în România, va fi...

Prima expoziție din România dedicată lui Monet va fi la Cluj-Napoca!
Cultural joi, 10 octombrie 2024, 13:50

Arta întâlnește știința în proiectul pilot a trei universități clujene

Concert, mese rotunde, expoziție și performance aduce proiectul pilot în care trei universități clujene și-au unit forțele și creativitatea...

Arta întâlnește știința în proiectul pilot a trei universități clujene
Cultural miercuri, 9 octombrie 2024, 13:01

Proiecții Radu Jude la Cinema Arta, în prezența regizorului

Regizorul Radu Jude va fi prezent joi seară, 10 octombrie, de la ora 19, la cinema Arta din Cluj la proiecția a două dintre cele mai recente filme...

Proiecții Radu Jude la Cinema Arta, în prezența regizorului
Cultural miercuri, 9 octombrie 2024, 11:08

Solidaritate fără granițe pentru românii de peste Prut!

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii...

Solidaritate fără granițe pentru românii de peste Prut!
Cultural marți, 8 octombrie 2024, 16:43

De Ziua Holocaustului, concert de muzică klezmer la Casa Tranzit

Miercuri, 9 octombrie, în România va fi marcată Ziua Holocaustului, în memoria populației evreiești deportate forțat, în principal din...

De Ziua Holocaustului, concert de muzică klezmer la Casa Tranzit