Diagnosticare precoce a Alzheimerului prin analize de sânge
Boala Alzheimer și celelalte tipuri de demențe afectează aproximativ 44 de milioane de pacienți din toată lumea.
Articol editat de Camelia Velțan, 21 octombrie 2024, 16:36
Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată prin analize de sânge, o metodă minim invazivă cu potențial de a revoluționa depistarea precoce.
Oamenii de știință înregistrează progrese încurajatoare atât în ceea ce privește identificarea afecțiunii în stadii incipiente, cât și în ceea ce privește încetinirea evoluției acesteia.
Liviu Cozma, medic neurolog:
Această abordare este în curs de dezvoltare și are potențialul de a schimba fundamental modul în care diagnosticăm boala Alzheimer. În prezent, un diagnostic precoce și mai ales de certitudine se face doar prin metode invazive. Una dintre ele este o puncție lombară cu dozare de markeri specifici bolii Alzheimer, iar alta este costisitoare și greu accesibilă. Și ne referim la o imagistică PET de înaltă performanță, cu anumiți trasori, care nu sunt disponibili în România. În viitor, o simplă analiză de sânge ar putea oferi aceleași informații foarte valoroase, permițând medicilor să identifice boala în stadiile incipiente.
Boala Alzheimer și celelalte tipuri de demențe afectează aproximativ 44 de milioane de pacienți din toată lumea și reprezintă a şaptea cauză de deces la nivel mondial.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.