Incendii în Bihor
Pompierii militari bihoreni au intervenit în localitățile Girișu Negru și Oradea pentru stingerea a două incendii produse la o locuință și un autoturism.
Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2024, 11:03
Pompierii militari bihoreni au intervenit în localitățile Girișu Negru și Oradea pentru stingerea a două incendii produse la o locuință și un autoturism.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a fost alertat prin Sistemul Unic 112 în legătură cu un incendiu izbucnit la o locuință din Girișu Negru.
La fața locului au fost trimise de urgență trei echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii Tinca, dotate cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
Incendiul, care se manifesta la bucătăria casei și la acoperiș, a fost localizat și lichidat în aproximativ 40 de minute, a transmis Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.
Pompierii au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la întreaga locuință, reducând astfel daunele, a mai precizat Roșca.
Potrivit pompierilor, cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic al curentului electric.
Pagubele materiale rezultate includ distrugerea a 20 de metri pătrați din acoperiș, elemente de mobilier din bucătărie, 13 metri pătrați de tavan, două ferestre, două uși și un frigider.
Autoturism incendiat în Oradea
Pompierii au fost solicitați și în Oradea, pe strada Ogorului, pentru a stinge un incendiu izbucnit la un autoturism.
Forțele de intervenție au acționat rapid, împiedicând extinderea focului.
În aproximativ 5 minute au lichidat un incendiu de natură electrică, produs la un autoturism, reușind să limiteze pagubele la un alternator, a spus Camelia Roșca.
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” reaminteşte principalele reguli și măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea unor astfel de evenimente nedorite:
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice.
Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.).
Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune.
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Crina Dobocan
Foto: arhivă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.