Îngrijirea paliativă în România este extrem de limitată
România nu stă deloc bine la acoperirea nevoii de îngrijire paliativă, care este acum de sub 20%.
Articol editat de Andreea Leonid, 21 octombrie 2024, 09:21
Accesul la astfel de servicii nu este doar limitat, ci deseori şi inadecvat, afirmă specialiştii reuniţi în Asociaţia Naţională de Îngrijiri Paliative.
În toaţă ţara sunt aproximativ 3.300 de paturi destinate pacienţilor cu afecţiuni grave care au nevoie de servicii care să le poată îmbunătăţi viaţa, în timp ce datele disponibile la nivelul anului 2019 indicau peste 176.000 de adulţi şi copii cu astfel de nevoi, conform asocaţiei.
Peste 230 de medici, asistenţi sociali şi psihologi care au participat zilele acestea la o conferinţă de specialitate au subliniat că sunt necesare măsuri pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijire şi mai ales posibilitatea ca aceasta să fie oferită direct acasă la pacienţi.
Mihaela Dumitrache, psiholog: Îngrijirea paliativă în acest moment în România n-ar trebui să mai fie la început, dar încă este o nevoie de a dezvolta, și nu de a dezvolta îngrijirea paliativă în unități cu paturi, ci a dezvolta îngrijirea paliativă la domiciliul pacienților.
Acolo costurile sunt mult mai mici, iar oamenii doresc, și mai mult de 80% din cei diagnosticați cu boli limitatoare de viață își doresc să fie îngrijiți în patul lor, în casa lor.
Probabil, de la începutul anului viitor, va intra în vigoare noul program național de îngrijiri paliative, care va oferi un cadru financiar mai bun dezvoltării acestui tip de serviciu – îngrijirea paliativă la domiciliu, în ambulatoriu sau în spitalizare de zi.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat zilele trecute proiectul prin care propune introducerea Programului național de îngrijiri paliative între programele naționale de sănătate pentru care serviciile sunt decontate prin contract cu CNAS.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.