Maia Sandu intră în turul 2 al alegerilor prezidenţiale
Maia Sandu: Noi am luptat corect şi am câştigat corect într-o luptă nedreaptă.
Articol editat de Camelia Velțan, 21 octombrie 2024, 17:49
Actuala preşedintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, intră în turul 2 al alegerilor prezidenţiale cu aproximativ 42% din voturi, contra pro rusului Alexandr Stoianoglo, care a întrunit puţin peste 26 de procente.
La referendumul pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană, procentul celor care au votat DA este de 50,4 faţă de 49,59 care s-au pronunţat împotrivă. Diferenţa în favoarea integrării au făcut-o doar câteva mii de voturi. Victoria Cernea relatează de la Radio Chişinău:
Actuala președintă, Maia Sandu, câștigă turul I al alegerilor prezidențiale cu peste 42%, conform datelor Comisiei Electorale Centrale. În turul II al scrutinului, care va urma peste două săptămâni, ea va concura cu fostul procuror-șef al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști.
În cadrul unui briefing susținut astăzi, Maia Sandu a subliniat că sintagma „fiecare vot contează” nu sunt vorbe goale. Ea a spus că ceea ce s-a întâmplat ieri este un atentat asupra democrației și a viitorului european al poporului:
Maia Sandu: Noi am luptat corect şi am câştigat corect într-o luptă nedreaptă. Ce s-a întâmplat ieri, dar şi în ultimii doi ani, este un atentat la a fi parte a familiei europene a păcii.
Reporter: Maia Sandu a făcut apel către cetățeni să participe la turul II al alegerilor. Ea le-a mulțumit celor care au votat „Da” la referendumul privind integrarea europeană.
La referendumul constituțional care s-a desfășurat duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova, în favoarea integrării europene a Republicii Moldova s-au pronunțat 50,5%
Totodată, Republica Moldova a fost ţinta unui atac fără precedent al războiului hibrid al Rusiei care a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor şi al referendumului – afirmă şi Comisia Europeană.
Purtătorul de cuvânt Peter Stano a precizat că informaţiile Executivului comunitar despre acţiunile Moscovei au venit către Bruxelles prin filiera aurorităţilor de la Chişinău precum şi prin intermediul ambasadelor sau diverselor delegaţii ale statelor membre din Uniunea Europeană. Însă, răspunsul european la manipularea Rusiei este mai puţin eficient pentru că şi instrumentele legale sunt mai puţine – a explicat Peter Stano:
Dacă este să vorbim de ajutorul european pentru Moldova pentru a face față manipulărilor Rusiei, aici avem nevoie de mai mult timp pentru a evalua eficacitatea – spre exemplu, în cazul alegerilor și al referendumului.
Dacă Rusia pare să aibă succes în anumite momente, acest lucru se întâmplă pentru că Moscova nu are nicio limită, nu respectă niciun principiu și nicio lege când exercită aceste manipulări, pe când noi, Uniunea Europeană, în orice facem, în felul în care răspundem, respectăm anumite principii, inclusiv legislația.
Paleta posibilităților Rusiei și a partenerilor acesteia este mai mare și de aceea munca noastră este mai grea, continuă și mai solicitantă.
Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a felicitat Republica Moldova pentru curajul său de a spune „da” la referendumul privind apartenenţa la Uniunea Europeană.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.