Cum a reușit Aleksei Navalnîi să-şi scrie memoriile în închisoare?
Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, care a murit într-o închisoare de maximă siguranţă din Siberia, Rusia, a reușit să-şi scrie memoriile în închisoare, chiar şi în condiţii de maximă securitate.
Articol editat de cristina.rusu, 24 octombrie 2024, 09:16
Cartea autobiografică a lui Aleksei Navalnîi ‘Patriot’ a apărut în librării marţi, 22 octombrie, simultan în 36 de țări.
Ea a fost tradusă în 26 de limbi, inclusiv în limba rusă. Navalnîi a lucrat la această carte atât înainte, cât și după arestarea sa în Rusia.
Despre cum poţi să-ţi scrii memoriile în închisoare şi despre faptul că Navalnîi a scris cartea, echipa sa a anunțat la scurt timp după decesul politicianului în arest, în penitenciar.
Îmi doresc ca el să nu fie dat uitării, ca oamenii din întreaga lume, chiar și cei care l-au cunoscut deja, să afle cât mai multe despre el, a declarat Iulia Navalnaia, într-un interviu acordat pentru BBC.
Cartea conţine pasaje despre copilăria sa, cum a devenit el politician și lider al opoziției ruse, câți oameni i-au devenit susținători și câţi au început să-i împărtășească poziția. Vreau ca vocea lui să fie auzită puternic chiar și după moartea sa, a declarat soţia sa Iulia Navalnaia, în interviul acordat pentru BBC.
Aleksei Navalnîi a început să lucreze la partea autobiografică a cărții ‘Patriot’ în toamna anului 2020, în Germania, unde se recupera după otrăvirea sa cu substanţa neurotoxică Noviciok, care aproape că l-a costat viața.
Reamintim că lui Navalnîi i se făcuse rău în avion, în drum spre Tomsk, după ce plecase de la Moscova, şi și-a pierdut cunoștința. Acesta își revine abia peste câteva săptămâni.
A muri nu doare deloc, este prima frază a cărții, care pare acum extrem de premonitorie, scrie în recenzia sa un editorialist al publicaţiei New York Times, care a primit textul cărții, în ajunul publicării acesteia.
De menţionat că nu doar începutul a fost unul profetic… Inițiativa de a scrie cartea îi aparține chiar lui Navalnîi.
De fapt, am mare nevoie de această carte. În primul rând, îmi doresc foarte mult să o scriu, eu am început totul de unul singur și se pare că chiar am ceva de spus, recunoaște în carte Navlnîi.
Acest fragment a fost publicat de publicaţia Mediazona (care este inclusă în Registrul ‘agenților străini” a Ministerului Justiţiei din Rusia).
Politicianul a scris acest fragment, atunci când era deja în închisoare în Rusia.
Dar alte două motive, care l-au determinat pe Navalnîi să înceapă să lucreze la carte i se par ‘dramatice’ editorialistului publicaţiei New York Times.
În acest fragment, pentru prima dată, Navalnîi vorbește direct despre faptul că ar putea fi ucis în închisoare: Dacă totuşi mă vor ucide aici, atunci cartea va fi în memoria mea.
Și dacă mă vor ucide, argumentează Navalnîi, atunci familia mea va primi cel puțin un onorar care îi revine autorului cărții și un procent din vânzările acesteia.
Şi teoretic ar trebui să fie plătită. Dacă o tentativă de asasinat misterioasă cu arme chimice și apoi o moarte tragică în închisoare nu vinde cărți, atunci nu știu ce ar putea să vândă, a scris, glumind, din nou Navalnîi, neștiind însă că totul va decurge exact așa, după cel mai sumbru scenariu.
Acum cartea lui Navalnîi pare nu doar o carte de memorii, ci și un testament politic al opoziției ruse.
Pentru mine, aceasta nu este doar o carte, ci un ultim mesaj al soțului meu, dovada perseverenței, curajului și credinței sale într-un viitor mai bun pentru țara noastră, a declarat soţia sa, Iulia Navalnaia.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Radio România Cultural
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.