Fructe uscate care întăresc imunitatea
Din punct de vedere nutriţional, fructele uscate rămân în mare măsură aceleaşi, deşi procesul de uscare poate distruge unele vitamine, precum A şi C.
Articol editat de cristina.rusu, 24 octombrie 2024, 12:00
Consumul de fructe uscate pentru întărirea imunităţii este o metodă testată în timp, recomandată de experţi.
Uscarea sau deshidratarea este una dintre cele mai vechi modalităţi de conservare a alimentelor.
Din punct de vedere nutriţional, acestea rămân în mare măsură aceleaşi, deşi procesul de uscare poate distruge unele vitamine, precum A şi C.
În acelaşi timp, nu putem afirma că toate fructele uscate sunt la fel de benefice.
De exemplu, se pot consuma caise uscate, dar în cantităţi limitate – nu mai mult de 20 g pe zi.
Acest lucru se datorează faptului că acestea conţin cantităţi mari de FODMAP (oligo-, di-, monozaharide şi polioli fermentabili), care pot provoca disconfort intestinal anumitor persoane.
Fructele uscate conţin mulţi compuşi bioactivi – fitochimice, inclusiv fenoli, flavonoide, carotenoide, proantocianidine, stilbene, calconi/dihidrochalconi şi fitoestrogeni.
Aceşti compuşi au proprietăţi antioxidante care sunt, de asemenea, importante pentru imunitate.
Micronutrienţii din fructele uscate oferă o serie de beneficii pentru sănătate.
Fructele uscate conţin adesea mai mulţi nutrienţi decât fructele proaspete la 100 g de produs.
De exemplu, o porţie de cinci până la şase bucăţi de caise uscate are de patru ori mai multe fibre decât o caisă proaspătă.
Fibrele ajută la reducerea riscului de boli de inimă, diabet, anumite tipuri de cancer. De asemenea, fructele uscate conţin mai mult potasiu, fier, vitamina K şi calciu.
Este greu de stabilit care dintre fructele uscate sunt mai sănătoase.
De exemplu, stafidele sunt deosebit de bogate în vitamina C şi fier, iar prunele uscate conţin mai multă vitamina A.
Cantitatea, varietatea şi echilibrul în alimentaţie sunt importante.
Totuși, medicii consideră că este mai bine să alegem fructele uscate cu mai puţin zahăr: smochine, prune şi caise uscate, deoarece sunt mai sănătoase pentru organism, având grijă de imunitate, digestie şi sănătatea generală.
Unele fructe uscate (stafide, afine, curmale şi prune uscate) au un efect pozitiv asupra compoziţiei microbiotei intestinale.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.