Ascultă Radio România Cluj Live

Fructe uscate care întăresc imunitatea

Din punct de vedere nutriţional, fructele uscate rămân în mare măsură aceleaşi, deşi procesul de uscare poate distruge unele vitamine, precum A şi C.

Fructe uscate care întăresc imunitatea
Foto: Foto: Engin Akyurt/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 24 octombrie 2024, 12:00

Consumul de fructe uscate pentru întărirea imunităţii este o metodă testată în timp, recomandată de experţi.

 

Uscarea sau deshidratarea este una dintre cele mai vechi modalităţi de conservare a alimentelor.

Din punct de vedere nutriţional, acestea rămân în mare măsură aceleaşi, deşi procesul de uscare poate distruge unele vitamine, precum A şi C.

În acelaşi timp, nu putem afirma că toate fructele uscate sunt la fel de benefice.

De exemplu, se pot consuma caise uscate, dar în cantităţi limitate – nu mai mult de 20 g pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că acestea conţin cantităţi mari de FODMAP (oligo-, di-, monozaharide şi polioli fermentabili), care pot provoca disconfort intestinal anumitor persoane.

Fructele uscate conţin mulţi compuşi bioactivi – fitochimice, inclusiv fenoli, flavonoide, carotenoide, proantocianidine, stilbene, calconi/dihidrochalconi şi fitoestrogeni.

Aceşti compuşi au proprietăţi antioxidante care sunt, de asemenea, importante pentru imunitate.

Micronutrienţii din fructele uscate oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Fructele uscate conţin adesea mai mulţi nutrienţi decât fructele proaspete la 100 g de produs.

De exemplu, o porţie de cinci până la şase bucăţi de caise uscate are de patru ori mai multe fibre decât o caisă proaspătă.

Fibrele ajută la reducerea riscului de boli de inimă, diabet, anumite tipuri de cancer. De asemenea, fructele uscate conţin mai mult potasiu, fier, vitamina K şi calciu.

Este greu de stabilit care dintre fructele uscate sunt mai sănătoase.

De exemplu, stafidele sunt deosebit de bogate în vitamina C şi fier, iar prunele uscate conţin mai multă vitamina A.

Cantitatea, varietatea şi echilibrul în alimentaţie sunt importante.

Totuși, medicii consideră că este mai bine să alegem fructele uscate cu mai puţin zahăr: smochine, prune şi caise uscate, deoarece sunt mai sănătoase pentru organism, având grijă de imunitate, digestie şi sănătatea generală.

Unele fructe uscate (stafide, afine, curmale şi prune uscate) au un efect pozitiv asupra compoziţiei microbiotei intestinale.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Virusuri pe periuțe de dinți și capete de duș
Diverse luni, 21 octombrie 2024, 12:00

Virusuri pe periuțe de dinți și capete de duș

O echipă de oameni de știință a descoperit că atunci când facem duș sau ne spălăm pe mâini, murdăria rămâne în locuri foarte specifice...

Virusuri pe periuțe de dinți și capete de duș
Care este cel mai mortal animal pentru oameni?
Diverse luni, 21 octombrie 2024, 00:00

Care este cel mai mortal animal pentru oameni?

Știm că Australia este renumită pentru că găzduiește unele dintre cele mai periculoase animale din lume.   Ne gândim în special la...

Care este cel mai mortal animal pentru oameni?
Oamenii de ştiinţă germani au dezvăluit vârsta îmbătrânirii ireversibile a creierului uman
Diverse duminică, 20 octombrie 2024, 17:00

Oamenii de ştiinţă germani au dezvăluit vârsta îmbătrânirii ireversibile a creierului uman

Experţii de la Institutul de Psihologie din cadrul Universităţii din Heidelberg au descoperit că abilităţile cognitive umane nu au legătură...

Oamenii de ştiinţă germani au dezvăluit vârsta îmbătrânirii ireversibile a creierului uman
Fructele uscate trebuie spălate înainte de consum
Diverse duminică, 20 octombrie 2024, 12:00

Fructele uscate trebuie spălate înainte de consum

De asemenea, trebuie îndepărtat stratul de praf şi murdărie care se poate aşeza pe acestea, susţin experţii.   O primă metodă este...

Fructele uscate trebuie spălate înainte de consum
Diverse duminică, 20 octombrie 2024, 00:00

Pericolele alergenice din cabina avioanelor de pasageri

Ultimele cercetări au demonstrat că nu există dovezi clare că particulele de alune ar putea călători prin aerul din cabina unui avion de...

Pericolele alergenice din cabina avioanelor de pasageri
Diverse duminică, 20 octombrie 2024, 00:00

Cinci alimente care nu trebuie consumate împreună cu lapte!

Există unele alimente care nu trebuie consumate împreună cu lapte, deoarece combinaţia poate provoca disconfort digestiv sau poate reduce...

Cinci alimente care nu trebuie consumate împreună cu lapte!
Diverse sâmbătă, 19 octombrie 2024, 12:00

Rodiile au beneficii incredibile pentru sănătate

Iată câteva dintre principalele beneficii pentru sănătate ale rodiilor.   Sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale care pot...

Rodiile au beneficii incredibile pentru sănătate
Diverse sâmbătă, 19 octombrie 2024, 00:00

Filmul de weekend: Anul Nou care n-a fost | VIDEO

Nu multe filme românești se bucură deopotrivă de succes de public și de laude din partea criticii de specialitate.   Întâmpinat cu...

Filmul de weekend: Anul Nou care n-a fost | VIDEO