Ce mai citim: recomandarea editorului
Un roman care se pregătește să intre-n tipar: O geometrie a tandreței, a treia carte a scriitorului, matematicianului, profesorului universitar, criticului de teatru și traducătorului Liviu Ornea.
Articol editat de cristina.rusu, 27 octombrie 2024, 00:00
O geometrie a tandreței, de Liviu Ornea
În loc de urarea obișnuită, bine v-am regăsit, vin cu o întrebare, de data aceasta: primiți cu avanpremierele la Radio Cluj? 🙂
Sper că da, pentru că mi-aș dori să anunț astăzi, în avanpremieră pentru ascultătorii Radio Cluj, un roman care se pregătește să intre-n tipar: O geometrie a tandreței, a treia carte a scriitorului, matematicianului, profesorului universitar, criticului de teatru și traducătorului Liviu Ornea.
Aveți, zic eu, toate motivele să căutați cartea în librării începând cu luna noiembrie, pentru că lui Liviu Ornea îi iese aici construcția unui univers în care v-ați putea imagina cu ușurință că trăiți.
Doar „Ficțiunea își creează propria ei realitate”, cum se arată și-n carte, acolo unde veți face cunoștință cu un scriitor pe la șaizeci de ani, evreu de origine, părăsit de soție, care încearcă să treacă peste un impas creativ. În timpul acesta, se străduiește să-și pună și ordine în viață și gânduri.
Îl creionează astfel pe Marcel Cohn, personaj în care își topește traumele, iubirile, eșecurile, obsesiile și dilemele etice. Iar noi avem șansa să fim martorii tuturor acestora.
Nu lipsesc nici umorul, nici celelalte calități ale prozei scrise de Liviu Ornea; în plus, aici cititorii atenți vor regăsi teme și personaje, dar și un narator dinamic, jucăuș, pe alocuri, și o nouă și relevantă miză, care a fost pregătită prin scrierile sale de până acum: Viitorul anterior și Viața ca o glumă proastă – între noi fie vorba, dacă n-ați ajuns încă la ele, cred că ar fi cazul; așa, în așteptarea noului roman, O geometrie a tandreței.
Despre Liviu Ornea
Liviu Ornea (n. 1960) e matematician, profesor al Universității din București și cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române. A publicat peste 80 de articole de geometrie diferențială, două monografii de specialitate și două cursuri universitare, a conferențiat și a făcut cercetare în numeroase institute și universități din lume.
Începând din 2005, prin rubrica „Bifurcații“ din revista Observator cultural, devine o prezență constantă în spațiul public (o parte dintre eseurile publicate aici și în alte reviste au fost adunate în volumele Varietăți conexe și Bifurcații, Curtea Veche, 2008 și 2014).
Publică și cronică de teatru (acum, pe Liternet – o selecție se află în volumul Un matematician la teatru, Tracus Arte, 2014). De asemenea, traduce cu plăcere literatură, istorie, dar și filosofia și istoria matematicii din limbile franceză (Léon Polyakov, Jean-Claude Grumberg, Jean-Baptiste del Amo, Gilles Zenou, Cédric Villani) și italiană (Alberto Moravia, Antonio Tabucchi, Helena Janeczek, Paolo Giordano, Paolo Zellini, Piergiorgio Oddifreddi, Giorgio Parisi). A debutat în proză cu Viitorul anterior (n’autor, Nemira, 2020), căruia i-a urmat Viața ca o glumă proastă (n’autor, Nemira, 2022), primul său roman.
O geometrie a tandreței este cea de-a treia carte de literatură a autorului.
Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului n’autor, editura Nemira
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.