Hidrocentrala de la Răstoliţa a primit acord de mediu
Continuarea lucrărilor este însă contestată de activiştii de mediu.
Articol editat de Cristian Zoicaș, 28 octombrie 2024, 16:29
Proiectul privind finalizarea Amenajării Hidroenergetice Răstoliţa a primit, azi, avizul de mediu din partea autorităţii judeţene de mediu din Mureş.
Este primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990, vechi de 30 de ani şi ajuns la un stadiu de execuţie de 80%, dar care stagnat în tot acest timp.
Puterea instalată va fi de aproximativ 35 MW, iar capacitatea de producţie anuală de peste 58 GWh/an, la un nivel minim energetic. Continuarea lucrărilor este însă contestată de activiştii de mediu, care reclamă un impact negativ asupra unor rezervaţii şi arii de protecţie din zonă.
O petiţie împotriva hidrocentralei de la Răstoliţa a fost semnată de peste 15 mii de persoane, iar Comunitatea Declic, care a iniţiat-o, a organizat luna trecută un protest chiar la barajul amenajării, pe care a proiectat mesaje critice la adresa autorităţilor.
Această hidrocentrală nu este un proiect verde, aşa cum spun politicienii. Este un proiect care afectează catastrofal zeci de arii protejate. Dacă ar fi gândit pentru siguranţa energetică a României, aceşti bani s-ar investi în eoliene sau panouri solare, ar fi mai eficiente şi nu ar distruge natura, afirmă reprezentanţii Declic.
Ministerul Mediului susţine însă că evaluarea de specialitate a indicat că realizarea investiţiei are un impact negativ nesemnificativ asupra factorilor de mediu, cu condiţia respectării condiţiilor impuse prin acordul de mediu.
Ministrul Mircea Fechet afirmă că a fost asigurat că se va face totul pentru conservarea biodiversităţii, esenţială pentru păstrarea echilibrului ecologic în această zonă, şi că Hidroelectrica va implementa proiectul, într-o primă etapă, la un minim energetic, asigurând monitorizarea factorilor de mediu pe toată perioada de executare a lucrărilor, dar şi pe o perioadă de minimum cinci ani după punerea în funcţiune a amenajării de la Răstoliţa.
Conform datelor de la Ministerul Mediului, pentru punerea în funcţiune la minimul energetic este necesară o suprafaţă de aproape 40 de hectare, care va fi eliberată de vegetaţie.
Autorităţile subliniază că hidroenergia este cea mai mare sursă de energie regenerabilă a României, având o pondere de aproximativ 26 la sută din mixul energetic.
Finalizarea proiectelor hidro existente şi aflate în faze avansate este o prioritate, a afirmat în repetate rânduri ministrul energiei.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.