Mercur peste limita admisă, în conservele de ton!
Aviz celor care consumă aceste tipuri de conserve.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 octombrie 2024, 15:10
Conservele de ton sunt în mare parte contaminate cu mercur, o substanţă nocivă pentru sănătate, au anunţat marți, 29 octombrie, într-un raport, ONG-urile Bloom şi Foodwatch, care le-au cerut marilor lanţuri de distribuţie şi autorităţilor publice ‘să ia măsuri urgente’, inclusiv să scadă limitele de concentraţii autorizate, informează AFP.
Organizația Bloom a selectat aleatoriu 148 de conserve în cinci ţări europene şi le-a dus să fie testate de un laborator independent: 100% din acele conserve erau contaminate cu mercur’, a dezvăluit ancheta realizată de ONG-ul Bloom.
Această asociaţie de protejare a mediului afirmă că, pentru mai mult de 50% din conservele testate, concentraţia de mercur a depăşit limita maximă fixată pentru alte specii de peşti (0,3 mg/kg).
În ocean, mercurul se amestecă cu bacteriile şi se transformă în metilmercur, un derivat şi mai toxic.
Cele două ONG-uri au cerut Comisiei Europene ca standardele să fie aliniate cu cel mai strict nivel maxim pe care l-a stabilit pentru alte specii, şi anume 0,3 mg/kg.
Foto: Towfiqu barbhuiya/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.