O plantă rară trăiește în Munții Bistriței de peste 60.000 de ani!
Este vorba de Andryala laevitomentosa care este o specie endemică, extrem de rară.
Articol editat de Cristian Zoicaș, 29 octombrie 2024, 14:00
Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai au descoperit o plantă care trăiește de peste 60.000 de ani în Carpați: una dintre cele mai vechi ființe vii de pe Terra.
Studiul arată existenţa unor clone de peste 60.000 de ani, trăind în acelaşi loc, în ciuda schimbărilor climatice majore din ultimele milenii.
Andryala laevitomentosa este una dintre cele mai rare plante din lume, cu doar cinci populaţii mici, distribuite pe o creastă montană de 1,8 km din Carpaţii Orientali (Munţii Bistriţei).
Specia a fost descoperită abia în 1961 de către un student al UBB, holotipul acesteia fiind depus în Herbarul Universității.
Planta nu produce aproape deloc seminţe viabile, supravieţuind în schimb prin reproducere vegetativă, ceea ce înseamnă că se înmulţeşte prin lăstari, metodă ce a permis formarea unor clone care au supravieţuit zeci de mii de ani în condiţii climatice extreme, inclusiv glaciaţiunile Pleistocenului’, se arată într-un comunicat trimis marți, 29 octombrie de UBB.
Potrivit sursei citate, cercetătorii au utilizat tehnici avansate de analiză genetică pentru a studia aceste populaţii şi a determina vârsta acestor clone.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.